hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Topçu Yolu'nda yürüdüler

    Topçu Yolunda yürüdüler
    expand

    Topçu Yolu'nda yürüdüler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)- MERKEZİ Antalya'da bulunan Skyrunning Spor Kulübü Derneği öncülüğünde ve Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği'nin (AKSAN) katkılarıyla Antalya'nın Demre ilçesindeki 'Topçu Yolu' olarak belirlenen yolda bir yürüyüş düzenlendi.
    Yürüyüş, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'in 1917 yılında Elmalı'dan Kaş'a, Kaş'tan Kemer ilçesinde toplarını taşıdığı yol olarak bilinen Elmalı- Kaş- Kemer üçgenindeki yolun Demre Çayağzı Limanı ile Demre'nin Üçağız Mahallesi arasında düzenlendi. Çayağzı Limanı'ndan başlayan yürüyüşe aralarında Skyrunning Spor Kulübü Derneği Başkanı Mürşidin Demircan, AKSAN Proje Koordinatörü Özer Satılmış Özgüç, AKSAN Danışmanı emekli kıdemli deniz albay Sedat Akkuş, Prof. Dr. Serdar Tüzüner, Prof. Dr. Ali Alp Doğan'ın da bulunduğu 15 kişi katıldı. 15 kilometre süren yürüyüş Demre'ye bağlı Üçağız Mahallesi'nde sona erdi. 35 derece sıcaklıkta yapılan yürüyüşte, sırasıyla Çağıllı, Gökkaya ve Hamidiye koylarında mola verildi. Ardından Simena Antik Kenti Kalesi'ne çıkıldı. Buradan bölge izlendi, ardından geri dönülerek, Üçağız Mahallesi'ne inildi. Yürüyüş akşam saatlerinde burada sona erdi.
    Skyrunning Spor Kulübü Derneği Başkanı ve aynı zamanda profesyonel rehber Mürşidin Demircan, "Doğa tutkunlarına yeni temalı bir yürüyüş yolu kazandırdık. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, bölge tarihini değiştiren önemli bir kahramandır. Dünyanın ilk uçak savaş gemisi olan Ben My Chree'yi, bugünkü Yunanistan'ın Meis Adası'nda batıran, ardından Kemer ilçesinde Fransız savaş gemileri Paris 2 ve Alexsandra'yı batırarak Akdeniz sahillerinde düşmana geçit vermeyen kahramandır. Üç dağ topunu, katır sırtında Elmalı'dan Kaş'a, Kaş'tan Kemer'e taşıdığı yaklaşık 200 kilometrelik yolu 'Topçu Yolu' olarak tescil ettirmek istiyoruz. Bu yol yeni bir kültür ve sağlık yolu olacak. Bugün yürüdüğümüz 15 kilometrelik yol, aynı zamanda Likya Yolu içinde. Ancak biz bu yolun önemli bölümünün Likya Yolu değil, Yörüklerin ve Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un kullandığı yol olduğunu biliyoruz. Bu sıcak bir günde bu yürüyüşü düzenleyerek, o kahramanların neler yaşadığını, o günlerde çektikleri sıkıntıları katılımcılara yaşatmak istedik. Bu yol Likya Yolu da olsa, Topçu Yolu da olsa çok güzel bir parkur. Tarih, doğa ve deniz içi içe. Önümüzdeki dönemde bu parkurda, daha geniş katılımlı yürüyüşler ve en önemlisi koşular düzenleyeceğiz. Bu yolu turizmin ve sağlığın hizmetine sunacağız" dedi.

    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow