hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Finike'de narenciye zararı değerlendirildi

    Finikede narenciye zararı değerlendirildi
    expand

    Finike'de narenciye zararı değerlendirildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)- ANTALYA'nın Finike ilçesinde aşırı sıcak nedeniyle narenciye ürünlerinde meydana gelen zarar CHP milletvekilleri, üreticiler ve muhtarların katıldığı toplantıda değerlendirildi.

    Aşırı sıcak nedeniyle narenciye ürünlerinin zarar gördüğü Finike'de, CHP heyeti toplantı düzenledi. Toplantıya CHP Antalya milletvekilleri Çetin Osman Budak, Rafet Zeybek, Aydın Özer, Cavit Arı, Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, CHP İl Başkanı Nusret Bayar, İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, İlçe Başkanı Aydın Arıcan, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, kadın üyeler, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

    Milletvekili Çetin Osman Budak, 2 gündür bölgede saha çalışması yaptıklarını belirterek, "Burada toplanmamızın ana gerekçesi bu afetlerde zarar görenlerin sorunlarının nasıl çözüleceği noktasında çiftçilerimizle istişare etmek. Biz dünden bu yana bölgedeyiz. Sıcak hava akımından sonra gelen poyraz, narenciyenin bütün sahil boyunca Adana'dan Balıkesir'e kadar. Hatta daha yukarıda Bursa'da da zeytin konusunda büyük sıkıntılar var. Yüzde 80 oranında ürün kaybedilmiş" dedi.

    Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, afetten zarar gören çiftçiye borç ertelemesi, ayrıca düşük faizli ya da faizsiz yardım paketi sağlamasını, TARSİM'den de sıcak afetinin sigorta kapsamına almasını talep ettiklerini kaydetti.

    Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Fahrettin Çağlayan, "Finike'de tüm ovayı gezdim, yüzde 99 meyvesi olmayan bahçeler var. Yüzde 80 ila 90 arasında ürün kaybı olan bahçeler var. Ortalama olarak yüzde 80 kayıp var diyebiliriz. İşçiyi bahçeye sokmaya değmeyecek yerlerimiz var" diye konuştu.

    CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, son dönemlerde yaşanan afetler yüzünden saha çalışması yaptıklarını kaydederek, çiftçilerle yapılan istişarelerde elde ettikleri verilerle kapsamlı rapor hazırlayacaklarını söyledi.

    Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, sıcak havanın narenciyede boncuk dökümüne yol açtığını belirterek, "İlçemizde mayıs ayında etkili olan aşırı sıcak havalar ve ardından çıkan fırtına sonucu narenciye bahçelerinde oluşan zararın giderilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Oluşan zararın tazmini konusunda karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunup, böyle bir sorunun bir daha yaşanması halinde üreticinin mağdur edilmemesi için atılması gereken adımları değerlendirdik. Umarım vekillerimiz bunu meclis gündemine taşır" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow