hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Patara Telsiz Telgraf İstasyonu restore ediliyor

    Patara Telsiz Telgraf İstasyonu restore ediliyor
    expand

    Patara Telsiz Telgraf İstasyonu restore ediliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)- ANTALYA Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, Kaş-Gelemiş'te devam eden tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
    1906 yılında Osmanlı Devleti'nin Afrika topraklar ile haberleşmesini sağlamak üzere Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılan ve dönemin en uzun telsiz- telgraf iletişim menzilene sahip olan Patara Telsiz Telgraf İstasyonu'nu aslına uygun restore ediliyor. Restorasyon çalışması ile tescilli kültür varlığı olan istasyon yapıları ilk günkü haline getiriliyor. Antalya Valiliği ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen projenin 9 ay sonra tamamlanması amaçlanıyor. Restorasyonu yerinde inceleyen Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram,  inşaat mühendisi Mustafa Başkal'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
    YAPILARDA SAĞLAMLAŞTIRMA YOLUYLA ESKİ İZLER KORUNUYOR
    Dünya Savaşı sırasında İtalya zırhlıları tarafından bombalanan yapılarda, eski izlerin olduğu gibi korunması için mevcut sıva ve taş yüzeylerde sağlamlaştırma yapılıyor. Çalışmayı yapan restorasyon ekibine, bu değerleri korumanın önemli olduğunu vurgulayan Karabayram, "Savaşların izleri, bir bütün olarak ele alındığı zaman, yapıların geçmişten gelen yaşanmışlıklarını yansıtıyor. Bu yapıyı ziyaret edeceklerin o dönemin koşullarını, havasını ve ruhunu hissedebilmesi için, bu izlerin mutlaka korunması gerekli" diye konuştu. 
    Proje kapsamında; restorasyon sonrası müzeye dönüştürülmesi planlanan istasyon yapılarının bulunduğu alanda kapsamlı bir çevre düzenleme yapılması da planlanıyor.  

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow