hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Hayvandan korona bulaşmaz, onları sokağa atmayın'

    Hayvandan korona bulaşmaz, onları sokağa atmayın
    expand

    'Hayvandan korona bulaşmaz, onları sokağa atmayın'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - Koronavirüs salgını nedeniyle en çok merak edilen ve endişe duyulan konulardan biri de evcil veya sokaktaki kedi ve köpekler oldu. Birçok insanın veterinerleri arayıp, kedi ve köpeğinden koronavirüs bulaşıp- bulaşmadığı sorusu yöneltiliyor. Veteriner hekim Dr. Oya Balık, "Hiçbir evcil kedi ve köpekten size bu hastalık bulaşmayacaktır. Lütfen evinizi paylaştığınız can dostlarınızı sokağa atmayın ve bırakmayın" dedi.

    Evcil veya sokaktaki kedi ve köpeklerden koronavirüs bulaşıp- bulaşmadığına yönelik veteriner hekimler özellikle evcil hayvan besleyenlerden çokça soru almaya başladı. Alpha Veteriner Kliniği'nden Dr. Oya Balık, evcil kedi ve köpeği olan kişilere seslenerek, evcil hayvanlarını koronavirüs bulaşacağı endişesiyle sokağa bırakmamaları çağrısında bulundu.

    Ülkemizin de içinde bulunduğu pandemik koronavirüs sebebiyle hasta sahiplerinden birçok bilgi gelmeye başladığını belirten Dr. Oya Balık, “Lütfen bilimsel olmayan hiçbir şeye itibar etmeyiniz. Evlerinizi paylaştığınız, hatta sokakta belediyelerin sürekli aşılamakta olduğu hiçbir dostunuzdan, hiçbir evcil kedi ve köpekten size bu hastalık bulaşmayacaktır. Lütfen evinizi paylaştığınız can dostlarınızı sokağa atmayın ve bırakmayın. En üzücü durum bu olur zannediyorum bu aşamada. Ayrıca bunu bir mikrobiyolog bir uzman olarak bir veteriner hekim olarak söylemek sorumluluğu duydum. Korkusuzca evlerinizi dostlarınızla paylaşmaya devam edebilirsiniz" diye konuştu.

    Veteriner hekimler olarak devlet öngördüğü takdirde beşeri hekimlere desteğe sonuna kadar hazır olduklarını da belirten Dr. Oya Balık, evcil hayvanlarıyla dışarıya çıkanlarla ilgili de şu uyarılarda bulundu:

    “Bütün havan sahipleri arayıp soruyor gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz. Kediler genellikle zaten dışarı çıkmıyor. Hayvanlardan koronavirüs bulaşma ihtimali, bir eşya yüzeyi gibi, hayvanların üzerine de dışarı gelebilir virüs, damlacık enfeksiyonu gibi. Dolayısıyla dışarı çıkarılmaması, dışarı çıkarılıyorsa da sosyal mesafe kuralarının korunması gerekir. Başka hayvanlarla ve insanlarla temas ettirilmemesi gerekir. Tıpkı insanın kendisine uygulayacağı koruma yöntemlerini hayvanı için de uygulamalıdır. Köpek sahiplerinin, tuvaletini yaptırıp hemen geri dönmelerini tavsiye ediyoruz."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow