hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaş'ta STK'lardan ortak açıklama

    Kaşta STKlardan ortak açıklama
    expand

    Kaş'ta STK'lardan ortak açıklama

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)- ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kaş'ta yapılan plan iptallerine ve bu iptalleri mahkemeye taşıyan bazı sivil toplum kuruluşlarına karşı basın açıklaması yaptı.

    Kaş Ziraat Odası'nda yapılan basın açıklamasına Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, KUTSO Başkan Yardımcısı Bayram Karagül, Kaş Esnaf Odası Başkanı Ali Çalışkan, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Kaş Kent Konseyi Başkanı İsmail Gökçe, Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Demirtepe, Kaş Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ramazan Çetin ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

    Toplantıda, sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan bildiriyi okuyan KUTSO Başkanı Günay, "Batı Antalya bölgesi tarım, turizm ve ticari faaliyetlerin bir arada yürütülebildiği sayılı bölgelerdendir. Bu bölgelerde bulunan ilçelerimizde, belirtilen faaliyet alanlarını geliştirmeye yönelik çalışmalar sorunsuz ilerlerken, Kaş ilçemizde karşımıza pürüzler çıkmaktadır. Tarım, turizm ve ticari faaliyetler açısından oldukça yüksek potansiyele sahip Kaş ilçemizin son yıllarda artan popülaritesi bölgede butik turizm anlayışını ortaya çıkarmıştır. Bölge halkı tarafından benimsenen ve yüksek talep göz önüne bulundurulduğunda tatilciler tarafından oldukça sevilen villa turizmi anlayışının gelişmesi, belirli sorunları beraberinde getirmiştir. Tüketim kültürünün geliştirdiği olumsuzlukları en aza indirmek için sürdürülebilir turizm anlayışının benimsenmesi şarttır. Bu da ancak planlı yapılaşma ile mümkündür. Tüm bu görüşlerin aksine kabul edilmesi beklenen imar planlarının, sivil toplum kuruluşlarınca açılan sayısız plan iptal davalarının sonucu olarak iptal edilmesi bölge turizminin gelişmesindeki en büyük engeldir. Kaş'ta yapılan son imar planının 1990'lı yıllarda o günün şartlarına göre ve neredeyse turizm öngörülmeden yapılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yeni imar planlarının bölge sürdürülebilir gelişimi için ihtiyaç olduğu aşikardır" dedi.

    Villa turizminin merkezden mahalle statüsüne geçen köylere doğru yayılmasının yeni bir imar planı ihtiyacını doğurduğunu aktaran Murat Günay, "Büyükşehir Yasası ile köyler statü değişikliğine uğramış ve planlı yapılaşma zorunlu hale gelmiştir. Bütün dünya örneklerinde tarihi ve doğal alanların korunması, planlı kullanım koşullarıyla garanti altına alınmıştır. Kaş coğrafyasında da bu sistemi uygulamak, bölgeyi korumanın tek yoludur. Bu nedenle; imar planı hazırlama ve onay süreci yıllar sürmekte, iptal edilen planların tekrar onaylanma süreci uzun zaman almaktadır. İmarsız hale gelen arazilerde kaçak yapılaşma artmıştır. Görüntü kirliliği oluşmuştur. Kaçak yapıların bulunduğu alanlarda alt yapı yatırımları devlet tarafından planlamamaktadır. Kaş bölgesinin statüsü ÖÇK, tarihi sit, doğal sit ve turizm alanı olduğundan planlar, farklı kurumların onayından geçmektedir. Bu nedenle en kötü plan, plansızlıktan iyidir. Bu nedenle yapılacak imar planları, sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak yapılmalıdır. Bazı sivil toplum kuruluşlarının tüm planlar için iptal davası açması, kaçak yapılaşmayı artırmıştır. Bu nedenle bölgeyi ancak planla koruyabiliriz" diye konuştu.

    Basın açıklamasının ardından Kaş'ın gelişimine yönelik önerilerde bulunuldu. Önerilerde butik otelciliğin geliştirilmesi, villa turizminin düzenlenmesi, mahalle ve mezraların düzenlenerek korunması, imar barışı nedeniyle ortaya çıkan çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi, yeni bir denetim mekanizması oluşturulması istendi. Dalaman Havalimanı'ndan Kaş'a kadar otobüs seferi düzenlenmesi, Kaş, Kalkan ve Patara'da yoğun dönemde merkezlere araç girişi yasaklandığında, dışarıda otoparklar oluşturulması, Kaş'a denizden komşu olan ilçelerle deniz ulaşımı istendi. Ayrıca bölge tarımında planlama yapılarak, ihracata yönelik ürün üretiminin artırılması, coğrafi işaretli ürünlerin ortaya çıkarılması, bölgede yöresel ürün pazarları açılması, balıkçılığın yeniden geliştirilmesi için çalışmalar yapılması için planlama yapılması istendi. Turizmde her yıl olan iş yeri değişikliklerinin de bir plan altında durdurulması dile getirildi.

    Kaş Ziraat Odası'nda yapılan basın açıklaması sonrasında KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay başkanlığındaki sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri Kaymakamı Bülent Günay ve Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş'ı ziyaret ederek, yaptıkları basın açıklamasının içeriği konusunda bilgi verdi ve onların da desteklerini aldı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow