hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kredili konut satışına, 'düşük faiz' dopingi

    Kredili konut satışına, düşük faiz dopingi
    expand

    Kredili konut satışına, 'düşük faiz' dopingi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - KAMU bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0.64'e, ikinci elde yüzde 0.74'e düşürmesiyle birlikte, Batı Akdeniz'deki konut satışında 10 kata yakın artış yaşandı.

    Antalya Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Funda Aydın Seymen, kredili konut satışında faizlerin inmesiyle birlikte, haziranın ilk 15 gününde Burdur, Isparta ve Antalya genelindeki satışlarda, geçen seneye göre yoğunluk yaşandığını anlattı. 1-15 Haziran 2019 tarihlerinde toplam 137 kredili konut satışı yapıldığını belirten Seymen, kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0.64'e, ikinci elde yüzde 0.74'e düşürmesiyle 1-15 Haziran 2020 tarihleri arasında toplam 1325 kredili konut satıldığını, yaklaşık 10 kat artış yaşandığını açıkladı. Koronavirüs nedeniyle müdürlüklerde tedbirleri artırdıklarını hatırlatan Funda Aydın Seymen, vatandaşların tapu ve kadastro müdürlüklerine gelmeden 'www.tkgm.gov.tr' adresi üzerinden 'web tapu işlemleri' sekmesinden online işlem yapabileceklerini vurguladı.

    WEB TAPU SAYESİNDE İŞLEMLER ONLİNE YAPILIYOR

    Konut kredi faizinin düşürülmesiyle bölge müdürlüğünde yoğunluk yaşandığını anlatan Funda Aydın Seymen, vatandaşların tapu işlemlerini 2017 yılından beri online hizmet veren Web-tapu işlemleri üzerinden takip edebildiğini ve yönetebildiklerini anlattı. Seymen, "Koronavirüs döneminde Web-tapu sistemini daha kullanılabilir hale getirdik. Vatandaşlar müdürlüklere gelmeden Web-tapu üzerinden 7/24 başvuru yapabilir. Bu başvurular personelimizin bilgisayarlarına düşüyor ve vatandaşlara ilişkin tüm harç ve diğer bilgilendirmeler SMS yoluyla yapılıyor. Vatandaşlar ve personel bu süreçte hiç bir araya gelmiyor. Vatandaşlar sadece imza zamanında randevu alıp alıcı-satıcı ve personel olarak sosyal mesafe kuralına dikkat ederek müdürlüğümüzde bir araya geliyor. Son anda imzalarını atarak işlemlerini tamamlıyorlar" diye konuştu.

    ALICI VE SATICININ AYNI YERDE OLMASI ZORUNLU DEĞİL

    Tapu ve kadastro müdürlüklerinde alıcı ve satıcının artık aynı yerde olma zorunluluğunun kalktığını açıklayan Seymen, şöyle konuştu:

    "Kurumumuz, vatandaş odaklı yaklaşımına bir yenisini ekleyerek, 2020 yılı başından itibaren bir pilot uygulamayı daha hayata geçirdi. Artık alıcı, satıcı ve taşınmazlar farklı yerlerde olsa dahi satış, bağış ve mal değişim işlemleri yapılabiliyor. Bölge müdürlüğümüz kapsamında bu yenilik, pilot olarak Kepez Tapu Müdürlüğümüzde başlatılmıştır. Örneğin, Kepez Tapu Müdürlüğü'ne başvurarak Ankara'da bulunan taşınmazınızı Bornova Tapu Müdürlüğü'ne giden alıcıya satmanız mümkün. Uygulama belli bir süre daha pilot müdürlüklerde devam edecek. Berlin Yurtdışı Temsilciliğimiz de pilot müdürlükler arasında. Geri bildirimler sonucu uygulamanın geliştirilerek ülke geneline yaygınlaştırılması sağlanacak."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow