hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Turuncu Antalya'da kontrollü normalleşme

    Turuncu Antalyada kontrollü normalleşme
    expand

    'Turuncu Antalya'da kontrollü normalleşme

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- YÜZ bin kişideki vaka sayısına göre turuncu renkle yüksek riskli iller arasındaki Antalya'da restoran ve kafeler yüzde 50 kapasiteyle açıldı. Okullarda ise okul öncesi, ilkokullar, ortaokul 8 ve lise 12'nci sınıflar yüz yüze eğitime başladı. Düğünler 50 kişiyi ve 1 saati, sivil toplum örgütlerinin genel kurulları da 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek. Antalya'da 2 Mart itibariyle 235 bin öğrenci yüz yüze eğitime başladı.

    Sağlık Bakanlığı'nın illere göre haftalık vaka sayılarının gösterildiği haritada Antalya, turuncu renk ile yüksek riskli iller kategorisinde yer aldı. Antalya'da 15-21 Şubat tarihleri arasında 78.92 olan yüz bin kişideki vaka sayısı, 20-26 Şubat tarihleri arasındaki süreçte 78.11'e düştü.

    BURDUR'DA KIRMIZI ALARM

    Bölgede Burdur ise kırmızı renkle 'çok yüksek riskli' iller arasına girdi. Burdur'un yüz bin kişide 8-14 Şubat'ta 75.54, 15-21 Şubat'ta 93.23 olan vaka sayısı, 20-26 Şubat'taki son haritada 105.36'ya yükseldi.

    ISPARTA VE AFYON SARI

    Isparta'da 15-21 Şubat'ta yüz bin kişide 29.53 olan vaka sayısı, 20-26 Şubat'ta 39.14'e çıktı. Yükselişe rağmen Isparta sarı renkle 'orta riskli' iller kategorisinde yer alıyor. Afyonkarahisar'da ise 15-21 Şubat'ta yüz bin kişide 31.62 olan vaka sayısı, 20-26 Şubat'ta 38.44'e yükseldi. Afyonkarahisar, sarı renkli orta riskli iller içinde bulunuyor.

    VALİ YAZICI'DAN MESAİ SAATİ DUYURUSU

    Antalya Valisi Ersin Yazıcı, kontrollü normalleşme süreciyle ilgili Antalya'nın turuncu renkle yüksek riskli iller arasında yer aldığına dikkati çekerek, ayrıntıların daha sonra açıklanacağı, genel hatlarıyla ilgili bir paylaşımda bulundu. Vali Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kamu kurum ve kuruluşu çalışanlarının esnek çalışma uygulamasının ise kaldırıldığını belirterek, 2 Mart itibariyle mesai saatlerinin 08.30-12.30 ile 13.30-17.30 olarak uygulanacağını duyurdu.

    ANTALYA'DAKİ UYGULAMALAR

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında alınan kararlara göre, yüksek riskli iller kategorisinde 'turuncu' renkli olan Antalya'da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması pazar günleri uygulanmaya devam edecek. Haftanın tüm günleri 21.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek.

    OKULLAR VE RESTORANLAR

    Antalya'da okul öncesi, ilkokullar ile ortaokul 8'inci sınıflar ve lise 12'nci sınıflar eğitim-öğretime açıldı. Liselerde sınavlar da yüz yüze yapılacak. Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi işyerleri 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasitesini dolduracak şekilde müşteri alabilecek.

    Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarla ilgili kısıtlama devam edecek ama sokağa çıkma süreleri artırılacak.

    DÜĞÜN VE GENEL KURULLAR

    Antalya için 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla nikah ve düğün törenleri yapılabilecek. Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları Antalya'da 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek. Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler kapalı olmaya devam edecek.

    TEHLİKE DEVAM EDİYOR UYARILARI

    Alınan yeni kararlar sonrası maske, mesafe ve hijyen kurallarıyla ilgili uyarılarda da bulunuldu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, yeniden açılan işletmelerin işlerinin kazanç ve bereketli olmasını temenni ederek, “Unutmayalım ki tehlike hala geçmiş değil. Bu yüzden tedbiri elden bırakmadan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak hem virüsü yenelim hem de normal hayatımıza dönelim" dedi. 'Aman dikkat' diye çağrıda bulunan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise “Tedbiri elden bırakmadan daha dikkatli olmamız gereken bir döneme geçiyoruz, sorumluluk hepimizin" dedi.

    235 BİN ÖĞRENCİ DERSBAŞI YAPTI

    Karar kapsamında Antalya genelinde anaokulları, ilkokullar, ortaokulların 8'nci sınıfları ile lise 12'nci sınıflar 2 Mart Salı günü ders başı yaptı. Daha önce kırsal alanlar ve seyrek nüfuslu bölgelerdeki okulların yüz yüze eğitime devam ettiği Antalya'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda il genelinde tüm okullar dezenfekte edildi. Antalya Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, il genelindeki tüm okulların maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun şekilde açıldığını belirterek, “235 bin 711 öğrenci ve 25 bin öğretmenimiz yüz yüze eğitime başladı. 1727 okulumuzun tamamı açıldı, okul öncesi, ilkokullar tüm sınıfları, ortaokullarda 8, liselerde 12'nci sınıflar ders başı yaptı. Ortaokullar 5, 6 ve 7, liselerde 9, 10 ve 11'inci sınıflar uzaktan eğitime devam ediyor" dedi.

    KALABALIK SINIFLAR İKİYE BÖLÜNDÜ

    Kalabalık nüfuslu sınıfların ikiye bölündüğünü anlatan Hüseyin Er, bu tür sınıflarda pazartesi-salı bir grup, perşembe-cuma ikinci grup şeklinde derslerin işlendiğini, okulların her gün dezenfekte edildiğini, çarşamba ve hafta sonları ise çok daha detaylı temizlik çalışmaları yapıldığını dile getirdi. Bütün okullarda kullanılan dezenfektanların kendi üretimleri olduğunu belirten Er, yine tüm okullarda maskesi olmayan öğrenciler için kendi üretimleri maskeler bulundurulduğunu da söyledi.

    ÇAPRAZ OTURMA DÜZENİ

    Yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla ilgili Dilşad Refizade İlkokulu'nu ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Er, tüm okullarda 'Z' şeklinde çapraz oturma düzeni oluşturulduğunu belirterek, “Yani çocuk solda oturuyor, arkasındaki sağ çaprazında, onun arkasındaki sol çaprazında şeklinde sosyal mesafeye uygun şekilde düzenlendi. Okullarımızda her türlü tedbiri aldık ve inşallah sağlıklı bir şekilde de devam ettireceğiz" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow