hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dobrucalı ailesinin beş kuşağı Bursa’da buluştu

    Dobrucalı ailesinin beş  kuşağı Bursa’da buluştu
    expand

    Dobrucalı ailesinin beş kuşağı Bursa’da buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muammer İRTEM/BURSA,(DHA)-OSMANLI-Rus Savaşı’nın ardından yapılan mübadele ile Bulgaristan ve Romanya sınırındaki Dobruca Bölgesi’nden yaşarken Türkiye’ye göç eden Dobrucalı Osman’ın torunları, Bursa’da Burfaş’a ait Dobruca Sosyal tesislerinde bir araya geldiler. Bursa ve Eskişehir başta olmak üzere, Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan Dobrucalı soyundan yaklaşık 60 aile ferdini buluşturan geceyi Bursa’da yaşayan 3. kuşak torunlardan Münire Anar Çoban ve 4. kuşak torunlardan Selin Aydın Horozoğlu, düzenledi.

    Münire Anar Çoban, büyük dedesi Dobrucalı Osman’nın Dobruca’da medresede eğitim veren bir bilim adamı olduğunu söyledi. Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından yapılan mübadele ile dedesinin İstanbul’a yerleştiğini burada bir süre yaşadıktan sonra da Eskişehir’in Oklubal köyüne yerleştiğini söyledi. Büyük dedelerinin 2 oğlundan birinin göç sırasında İstanbul’da vefat ettiğini, hayatta kalan tek oğlu Dobrucalı İsmail’in 9 çocuk sahibi olduğunu söyleyen Münire Anar Çoban, “Ailemiz bugün güzel yurdumuzun birçok şehrine dağılmış durumda. Aile fertlerimizden yıllardır birbirini görmeyenler vardı. Böyle bir organizasyon yaparak tanışmak ve aile bağlarımızı güçlendirmek istedik. Aile fertlerimizden ulaşabildiklerimizden 60’ını bir araya getirdik. Önümüzdeki yıllarda daha fazla aile ferdimizi bir araya getirmek için umutlu bir başlangıç yaptık” diye konuştu.

    AİLE TOPLUMUN TEMEL TAŞIDIR

    Ailenin toplumun temel dayanağı olduğunu ve güçlü toplumun güçlü aileler ile kurulacağını belirten Münire Anar Çoban, günümüzde aile olmanın bilincini hızla kaybedildiği bir süreç yaşandığına dikkat çekti. Geçmişte yaşanan örf ve değerlerin birer birer kaybolduğunu ve herkesin bundan şikayetçi olduğu halde çok az insanın bunları yaşatmak için çaba sarf ettiğine vurgu yapan Münire Anar Çoban, “Günümüzde çocuklarımız toplumsal kurallardan, gittikçe uzaklaşıyor. Akraba bağlarımız azaldıkça, aile bağlarımız da azalıyor. İnsanlar artık öz kardeşlerinden bile uzak duruyorlar. Bu da toplumsal ayrışmayı tetikliyor. Bu kötü gidişe dur demek için burada bir çoban ateşi yaktık. Uzun yıllardır birbirini görmeyen aile fertlerimizi bu özel gecede buluşturduk. Bu organizasyonumuzun bir başlangıç olmasını ve herkese örnek olmasını umud ediyorum” dedi. Düzenlenen gecede, aile fertlerinin muhtelif zamanlarda çekilen fotoğraflarından oluşan slayt gösterisi duygulu anlara sahne olurken, Dobrucalı ailesinin fertleri bolca sohbet etme ve birbirlerini daha da yakından tanıma fırsatı buldular.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow