hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uygulanabilir plan yapılmalı

    Uygulanabilir plan yapılmalı
    expand

    Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun Mudanyalı esnafı dehşete düşüren kararının yankıları sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Plan değişikliği olmadan bunun çözümünün olmayacağını belirten Şimşek, kendilerinin de destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak da planların uygulanabilecek şekilde hazırlanıp, meclislerden geçirilerek onaylatılmasının zorunluluk olduğunu kaydetti.

    Uygulanabilir plan yapılmalı

    Mudanya’da yaşanan durumla ilgili olarak akademik oda temsilcileri değerlendirmelerde bulundu.

    Uygulanabilir plan yapılmalıMimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun ‘Konut bölgesinde tescilli yapılara ticari fonksiyon verilemez’ hükmü olduğunu anımsattı. Ankara bürokrasisinin olaylara düz mantıkla yaklaşabildiğini belirten Şimşek, “Belediyenin ivedilikle yaya aksının yoğun olduğu bölgeleri ticari fonksiyon yüklemek adına plan değişikliği yapması lazım. Resmi olarak başka hiçbir çözümü yok” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DESTEK VEREBİLİRİZ

    Plan yapılmasının belli bir süre aldığını hatırlatan Şimşek, belediyenin Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na bölgenin durumunu anlatıp, bütün esnafın cidden etkileneceğinin açıklaması gerektiğini söyledi. Plan değişikliği olmadan bunun çözümünün olmayacağını belirten Şimşek, kendilerinin de destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

    DEĞİŞİKLİK OLMADAN ÇÖZÜM YOK

    Mudanya’da yaşanan olayın yerelden ulusala taşındığını anlatan Şimşek, “Birkaç senedir durdurulan bir konuyken, artık hali hazırda CİMER’e kadar giden şikayetler gündemdeymiş. Anladığım kadarıyla ‘Ben boşaltıyorsam, o da boşaltsın’ şeklinde esnaf da birbirine girmiş. Dolayısıyla plan değişikliği olmadan buranın çözümüne imkan yok. Kısa bir süreç değil. Bu sürede de geçici bir çözüm gerekli” diye konuştu.

    ACİL EYLEM LAZIM

    Konut maliklerini düşünerek, ‘Konut bölgesinde ticari fonksiyon olmaması lazım’ şeklinde bir yaklaşım olduğunu yineleyen Şimşek, “Ama buranın da bir ihtiyacı var. Her konut bölgesi de kendi ticari ihtiyacını getirir. Moda mod bakıp; ‘Konut konuttur, ticaret ticarettir’ değildir. Konutu ticaret ile desteklemek gerekiyor. Aslında turizminde de yaşandığı bir bölge. Dolayısıyla burada acele bir eylem lazım” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MUDANYA’NIN YÜKÜ AĞIR

    Sadece Mudanya’da değil, Güzelyalı ve Çağrışan’da da zaman zaman davalarla durdurulan planlar bulunduğunu anımsatan Şimşek, “Mudanya’nın yükü ağır, planlama ile ilgili ciddi sıkıntılı süreçler yaşıyor. Hızlı ve donanımlı gitmek lazım. Bizde akademik odalar olarak bu çalışmalara destek vereceğiz. ‘Doğru yaklaşım ve bir daha bozulmayacak planlar noktasında ne yapabiliriz?’ Hep beraber bakacağız” şeklinde konuştu.

    BAŞKA BÖLGELERDE PLANLAR ÖNCEDEN YAPILMIŞ

    Mudanya’da yaşanan durumun benzer bir sürü örneğinin Türkiye genelinde bulunduğunu belirten Şimşek, ancak tam eşdeğer sayılamayacağını savundu. Bahsedilen bölgelerde turizm ve ticaretin bir arada olduğunu ifade eden Şimşek, “Mesela Antalya Kaleiçi, komple turistik bölge. Mudanya’nın handikapı ise planda geç kalınması, konut planlı olması… Odunpazarı, Antalya Kaleiçi’nde daha önce planları yapıldığı için böyle sıkıntılar yaşamıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uygulanabilir plan yapılmalıCumalıkızık, UNESCO içerisinde turizme destek verdiği için vatandaşın da şikayeti konu olmaz. Burada konut kullanıcısının, bu anlamda talebi çok önemli. Cumalıkızık konut ama burada kimsenin şikayeti yok, herkesin bir geçim derdi oluyor” dedi.

    PLAN UYUMSUZ GÖRÜLMÜŞ

    İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Mudanya’da SİT Alanı olan bölgede işletme ruhsatlarının iptal edilmesinin planlamada yaşanan sorunların bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi. Mudanya Mütareke Binası’nın çevresinin Kentsel Sit Alanı olarak tescilli yapıların bulunduğu bir alan olduğunu belirten Albayrak, “Bu bölge ile ilgili Mudanya Belediyesi tarafından, yeni bir Kentsel Koruma İmar Planı hazırlanmış fakat Anıtlar Kurulu tarafından önce onaylanmış sonrasında da Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından iptal edilmiştir. İptal gerekçelerinden en önemlisi 1/ 5 binlik Nazım İmar Planı’nda konut olarak görünen alanların Anıtlar Kurulu’na iletilen 1/ binlik planlarda ticaret alanı olarak yer alması. Yani hazırlanan plan, üst ölçekli planlarla uyumsuz olarak görülmüştür. Bu süreçte ilgili belediye tarafından konut imarı olan bölgelere geçici işletme ruhsatı verildiği anlaşılmış olup, planların iptal olmasının ardından işletme ruhsatlarının da iptali ile karşı karşıya kalınmıştır” dedi.
    BÖLGE YAŞATILMALI VE KORUMA ALTINDA TUTULMALI
    İmar Kanunu’na göre ‘Konut bölgelerinde ticarethane olarak işletme ruhsatı verilemez’ maddesi bulunduğunun altını çizen Albayrak, “Dolayısıyla planların uygulanabilecek şekilde hazırlanıp; meclislerden geçirilerek, onaylatılması zorunluluktur. Mudanya İlçemizin bu bölgesi Mütareke Binası’nı da kapsadığından kentimiz için tarihi ve turistik öneme sahiptir. Dolayısıyla sıkıntılarının giderilerek; hem bölgenin yaşatılması, hem de koruma altında tutulması bir gerekliliktir” diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow