hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'li eski ve yeni başkanların borç tartışması

    CHPli eski ve yeni başkanların borç tartışması
    expand

    CHP'li eski ve yeni başkanların borç tartışması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE merkeze bağlı Kepez beldesinde yeni Belediye Başkanı CHP'li Birol Arslan, göreve başladıktan bir hafta sonra hizmet binasına belediyenin kasasındaki parayı ve borçlarını gösteren afiş astırdı. Belediyenin borcunun 61 milyon 825 bin 517 lira 91 kuruş olarak gösterildiği afiş, belde sakinlerinin dikkatini çekti. Birol Arslan, afişi şeffaf belediyecilik anlaşıyı gereği astırdığını belirtirken, uygulamaya tepki gösteren eski başkan CHP'li Dr. Ömer Faruk Mutan ise 2031 yılına kadar geri ödemesi olan borçların gelecek 5 yıl içerisinde tamamı ödenecekmiş gibi gösterildiğini ifade etti.
    Millet İttifakı'nın adayı olarak girdiği 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Kepez Belediye Başkanı seçilen CHP'li Birol Arslan, 4 Nisan'da mazbatasını alarak göreve başladı. Başkan Arslan ilk iş olarak da, önceki başkan CHP'li Dr. Ömer Faruk Mutan yönetiminden devraldığı belediye bütçesini afiş üzerine kalem kalem yazarak hizmet binası önüne astırdı. Afişte, Kepez Belediye Başkanlığı'nın kasasında bulunan para ve borçlara yer verildi. Afişte, kasa toplamının 375 bin 618 lira 64 kuruş, borçların ise 61 milyon 825 bin 517 lira 91 kuruş olduğu belirtildi. Afişin en altında ise "04.04.2019 tarihi itibari ile toplam 61.825.517,97 TL borçla belediyeyi devir almış bulunmaktayım. Birol Arslan, Kepez Belediye Başkanı" ifadesi yer aldı. Belediyenin borçlarını gösteren afiş belde sakinlerinin dikkatini çekerken, CHP'li iki başkan arasında da tartışmaya neden oldu.
    'AFİŞİ ŞEFFAF BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIM GEREĞİ ASTIM'
    Kepez Belediye Başknı Birol Arslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, herhangi bir kriz ortamı yaratma çabasında olmadığını söyledi. Amacının şeffaf belediyeciliği insanlara anlatmak olduğunu belirten Arslan, "Ben bu afişi şeffaf belediyecilik anlayışım gereği astım. Kimseyle bir kaos ortamı yaratma gibi bir isteğim yok. Kimseyi zan altında da bırakmak istemiyorum. Amacım insanların Kepez Belediyesi'nin şeffaf olduğunu görmesi. Görevdeki birinci yılım dolduğunda da benim yönetimimdeki belediyeye ait son durumu yine afiş yöntemiyle insanlara duyuracağım" dedi.
    CHP'Lİ ESKİ BAŞKAN TEPKİ GÖSTERDİ
    Kasadaki para ile borçların yer aldığı afişin belediye hizmet binasına asılmasına tepki gösteren Kepez Belediyesi eski Başkanı CHP'li Dr. Ömer Faruk Mutan, sosyal medya üzerinden, 'Popülizm ve Yalan Üzerine' başlığı altındaki açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:
    "Belediyelerde 'borç' olgusuna SGK ve Hazine borçları üzerinden bakılır. Kepez Belediyesi'nin bu iki kuruma da 1 kuruş borcu bulunmamaktadır. İller Bankası ise belediyelere proje üzerinden kredi olanağı sağlamaktadır. Bu kredileri alabilmek için öncelikle projeler ve haliyle bu projeleri bütçelendirip sunacak bir belediye başkanı asgari şarttır. Özetle; o kredileri herkes alamaz. İller Bankası verdiği kredileri kaynağından keser, kredi verirken ise projelerin yanında belediye bütçesinin kendi dinamiklerine bakar. Bütçe dinamiğine bakan kurum ise sadece İller Bankası değil, tüm finans kuruluşlarıdır. Örneğin, bahse konu olan Halkbank kredi borcu 10 yıla yayılmış bir borçtur. Proje ve belediye bütçe dinamiği baz alınarak kullanılan borç tutarları; İller Bankası (Pazaryeri)= 5.000.000, İller Bankası (Hastane Yolu)= 4.500.000, SUKAP (Su-Kanalizasyon- 2'nci Etap Arıtma)= 5.000.000, Halkbank= 6.000.000, Denizbank= 1.000.000, Cari Borçlar= 7.000.000, Toplam= 28.500.000. Hal böyleyken, 61.825.517,91 TL borç nasıl bir hesap sonucu ortaya çıkmıştır. 2031 yılına kadar geri ödemesi olan borçların önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamı ödenecekmiş gibi göstermek en hafif deyimle yalancılıktır. Mevcut popülist zihniyetin değil, 2031'i göreceği görevde olduğu dönemde bile mali ve idari açıdan ibra edileceği şüpheli iken yapılmak istenen lafla peynir gemisi yürütmektir. Sonuç olarak; devlette devamlılık esastır. Biz geldiğimizde de borç vardı; mağdur edebiyatı yapmadık, iş yaptık. Kepez siyasi kültürü ve buna yansıyan belediyecilik anlayışı yalanlara dayalı kuru popülizmi kabul etmez, hizmet bekler. Kabul etmeyeceğini de hep beraber göreceğiz. Saygılarımla."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow