hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DSİ'den Edirne'de sulamaya yeni kanal

    DSİden Edirnede sulamaya yeni kanal
    expand

    DSİ'den Edirne'de sulamaya yeni kanal

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- DEVLET Su İşleri (DSİ) Edirne 11'inci Bölge Müdürlüğü, özellikle İpsala ilçesine bağlı Sarıcaali Köyü'ndeki pompa istasyonu aracılığıyla bölgenin çeltik sulamasında kullanılan kanalın kapasitesinin yetmemesi üzerine düğmeye bastı. Sultanköy ve Altınyazı - Karasaz sulamasına ait 800 metrelik pompa ünitelerine ek olarak inşaatına başlanan yeni kanalın 2020 sulama dönemine yetiştirilmesi için çalışmaların hızla devam ettiği belirtildi.

    Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Edirne'ye yapılan yatırımlar kapsamında, 2020 sulama dönemi için çalışmalar devam ediyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, özellikle İpsala ilçesine bağlı Sarıcaali köyündeki pompa istasyonu aracılığıyla bölgenin çeltik sulamasında kullanılan kanalın kapasitesinin yetmemesi üzerine, yeni kanal yapılmaya başlandı. Sultanköy ve Altınyazı - Karasaz sulamasına ait 800 metrelik pompa ünitelerine ek olarak yapımına başlanan yeni kanalın, 2020 sulama dönemine yetiştirilmesi için çalışmaların hızla devam ettiği belirtildi.

    Edirne ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi;

    'YENİ KANAL İHTİYACI DOĞDU'

    "Altınyazı-Karasaz Sulaması (65.500 da) ile Sultanköy Sulamasının (65.750 da) ana su kaynağının Meriç Nehri olması nedeni ile tarım alanları yaz aylarında Sarıcaali Pompa İstasyonu aracılığı ile Meriç Nehrinden çekilen su ile sulanmaktadır. Sarıcaali Pompa İstasyonunda Sultanköy Sulaması ve Altınyazı-Karasaz Sulamasına ait pompa üniteleri tarafından terfi edilen sulama suyu ortak kanal olan M1 Kanalına aktarılmakta ve 800 m sonra her iki sulamaya ait iki kanal olarak ayrılmaktadır. Bu uygulamada zaman zaman M1 kanalının kapasitesinin yetmemesi veya kanala terfi edilen sulama suyunun ayrılmasında takip sorunları yaşanması nedeni ile kanalın 800 m’lik kısmına yeni bir su iletim kanalı inşa edilmesi ihtiyacı doğmuştur.

    'SULAMA SEZONUNA YETİŞMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR'

    Bu kapsamda yapılan planlama ve proje çalışmaları sonucunda kanal inşaatının idari imkanlarla yapılarak 2020 yılı sulama sezonuna yetiştirilmesi için çalışmalar hızla devam etmektedir. Her iki sulamada da yüksek oranda çeltik ekilişi yapılması nedeni ile yaz aylarında Meriç Nehrinden ihtiyaç duyulan sulama suyunun tamamının alınabilmesi ve hiçbir engel ile karşılaşılmadan sulamalara iletilebilmesi anlamında önemli fayda sağlayacak olan yeni kanal sayesinde her iki sulama yaz aylarında birbirinden bağımsız olarak sulama yapabileceği için pompa istasyonlarına yapılan pompa ünitesi ilaveleri ile pompa kapasitelerini yaklaşık % 50 oranında arttırmıştır."

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow