hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne Vali Yardımcısı Güler: Sosyal politikalarda dünyaya örneğiz

    Edirne Vali Yardımcısı Güler: Sosyal politikalarda dünyaya örneğiz
    expand

    Edirne Vali Yardımcısı Güler: Sosyal politikalarda dünyaya örneğiz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olgay GÜLER/EDİRNE,(DHA)-AİLE Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü personelinin bilgilendirilerek, yaşlıların yaşam kalitelerinin artırılmasına katkıda bulunmalarının amaçlandığı ‘yaşlı refahı’ konulu seminerde konuşan Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, devletin yaşlılar konusundaki sosyal politikalarıyla dünyaya örnek olduğunu söyledi.

    Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Edirne Valiliği, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğiyle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsayan ‘Yaşlı Refahı’ semineri gerçekleştirildi. Trakya bölgesindeki müdürlük personelini biraraya getiren seminer Edirne Tarım ll Müdürlüğü’nde yapıldı. Yaşlanma ile ortaya çıkan fizyolojik değişikliklerin en aza indirgenmesi ve yaşlı bireylerin günlük aktivitelerini olabildiğince bağımsız geliştirerek yaşam kalitelerinin korunması için düzenlenen seminerde bölgedeki il müdürlüklerinde çalışan personel bilgilendirildi. Seminerin açılışına Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar Büyükkayaer, müdürlük temsilcileri ve çok sayıda personel katıldı.

    '2050 YILINDA TÜRKİYE’DE HER 5 KİŞİDEN BİRİ 65 YAŞ ÜSTÜ OLACAK'

    Toplantının açılışında konuşan Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, Türkiye’deki doğurganlık artış hızının sürekli düştüğünü, yaşlı nüfusunun ise sürekli arttığını ifade ederek; “Ülkemizdeki doğurganlık artış hızı sürekli olarak düşmekte, yaşlı nüfusumuz ise sürekli olarak artmaktadır. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 2016 yılına yüzde 8.3 olan 65 yaş üstü nüfus oranımız, 2017 yılında 8.53’e, 2018 yılında da 8.8’e yükselmiştir. 2050 yılına geldiğimizde ülkemizdeki her 5 kişiden birinin 65 yaş üstü nüfusu oluşturacağı hepimiz tarafından bilinmektedir” dedi.

    'EDİRNE İLÇELERİ YAŞLI NÜFUSTA TÜRKİYE ORTALAMASININ 2 KATI'

    Edirne’nin, yaşlı nüfusu açısından Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu da kaydeden Özbaş, “Bugün itibariyle 406 bin 855 olan il nüfusumuzun 55 bin 94 kişisinin 65 yaş üstü nüfus oluşturmaktadır. Türkiye genelinde yüzde 8.8 olan 65 yaş üstü nüfus, ilimizde yüzde 14’tür. Yani ilimizdeki her 100 kişiden 14 kişisi 65 yaş üstünü oluşturmaktadır. Bu durum ilçelerimiz açısından değerlendirildiğinde, ülkemizin 65 yaş üstü grubu ortalamasının neredeyse 2 katına denk gelmektedir. İlimizin kendine has bu durumu, yaşlı ve yaşlılık alanı ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu yüzden şimdiden ilimizdeki yaşlılık alanıyla ilgili çalışmaları büyük bir titizlikle planlamakta ve yürütmekteyiz” diye konuştu.

     'İYİ İNSAN OLMA HALİNİ ARTTIRMALIYIZ'

    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar Büyükkayaer ise toplum refahını arttırmanın kamu hizmet politikalarını ve insanın iyi olma halini arttırmaktan geçtiğini dile getirdi. Büyükkayaer, “Bakanlık olarak bütün sosyal politika ve sosyal yardım alanlarının hepsinde, eğitimde, iş gücüne katılımda, sosyal hizmetlerde hepsinde insanın yanındayız. Fakat yaşlılık, insanın ömür süresinin uzaması, aslında insanın iyi olma halinin artışıdır. Dolayısıyla toplum refahını arttırmak istiyorsak öncelikle kamu hizmet politikalarında, insanın iyi olma halini arttırmak zorundayız” dedi.

    “DÜNYA'DA ÖRNEK GÖSTERİLECEK UYGULAMALARA İMZA ATIYORUZ”

    Seminerin açılışında son olarak konuşan Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler de, Türkiye’deki yaşlı nüfusun sürekli arttığının altını çizerek, devletin bu konudaki sosyal politikalarıyla dünyaya örnek olduğunu söyledi. Güler, “Bizler ülke olarak birçok dünya ülkesine, uyguladığımız bir çok sosyal politikalarla örnek olabilecek uygulamaları da geliştirdik. Sosyal hizmetler konusunda gerçekten dünyada örnek gösterilecek uygulamalara imza atıyoruz. Eksik olduğumuz yönlerimiz mutlaka var. Özellikle emeklilik sistemimizin daha da revize edilmesi, yaşlılarımızın yaşlılık hissine kapılmadan ekonomik hayatın içerisinde olmalarını da oldukça önemsiyorum. Umarım bu seminer bu yönde uygulanacak makro politikalar için pozitif katkılar sağlar” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow