hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne'de Gaziler Günü nedeniyle, törenler düzenlendi

    Edirnede Gaziler Günü nedeniyle, törenler düzenlendi
    expand

    Edirne'de Gaziler Günü nedeniyle, törenler düzenlendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsal YÜCEL - Uğur AKAGÜNDÜZ / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda tören düzenlenirken, Lari Camii'nde ise hayatını kaybeden gaziler ve şehitler anısına mevlit okutuldu. Keşan ilçesinde ise şehitliğe karanfiller bırakıldı.

    TBMM tarafından 1921'de Mustafa Kemal Atatürk'e “Mareşal” rütbesi ile “Gazilik” unvanı verilmesinin onuruna kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü 101. yılında  Edirne'de bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Muharip Gaziler Derneği Edirne Şubesi tarafından Atatürk Anıtı'ndaki çelenk sunmayla başlayan törene Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile çok sayıda gazi ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Anıta çelenk sunulmasıyla başlayan törende Piyade Albay Suat Kızılırmak, garnizon komutanlığı adına konuştu.

    'BİRLİK VE BERABERLİĞİN SEMBOLLERİ OLARAK GÖNLÜMÜZDE YAŞAYACAKSINIZ'

    Kızılırmak, her karışı şehit kanı ile sulanmış mukaddes vatan toprağının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın heyecanı içerisinde olduklarını belirtti. Kızılırmak, "Ülkemizin bugün ulaştığı seviye, başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore'de, Kıbrıs'ta teröristle mücadele harekâtında 15 Temmuz hain darbe girişiminde Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekâtlarında, Cerablus'ta, El Bab'da, Afrin'de ve İdlib'de hayatlarını kaybeden aziz şehit ve gazilerimizin eseridir. Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen sürdürebiliyor. Bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyor ise bunu aziz şehitlerimize ve gazilerimize borçludur. Türk toplumunun yüksek ahlaki özelliklerini oluşturan değerlerin başında şüphesiz ki vefa duygusu gelmektedir. Bu duygu aynı şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde de yer almaktadır. Bu bilinçle şundan emin olunuz ki sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız" dedi.

    'BU TOPRAKLAR KUTSAL EMANET OLARAK KORUNACAK'

    Edirne Muharip Gaziler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Gazi Fevzi Demir de, Türk ordusunun vatanın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığının en büyük güvencesi olduğunu dile getirdi. Demir, "İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacak. Kahraman gaziler, hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, millet ve bayrak için yediden yetmişe emperyalist devletlerin topyekun saldırılarına karşı, mücadele ederek bize bu vatan cenneti emanet eden şehitlerimiz ile önderimiz Ulu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi, bu özel günümüzde rahmet ve minnetle anıyor hayatta olan gazilerimize de sağlık ve mutluluklar diliyorum" şeklinde konuştu.

    Törenin ardından törene katılan gaziler, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saraçlar Caddesi'nde yürüyüş yaptı. Program, Lari Camii'nde hayatını kaybeden gaziler ve şehitler anısına okunan mevlit ile devam etti.

    KEŞAN’DA ŞEHİT KABİRLERİNE KARANFİL BIRAKILDI

    19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Edirne’nin Keşan ilçesinde de anma programı gerçekleştirildi.

    Keşan Şehitliği’nde yapılan programa, Keşan Kaymakam Vekili ve İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mustafa Özay, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, gaziler, daire amirleri, muhtarlar ve şehit yakınları katıldı. Program, şehitlik anıtına çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Anma mesajlarının okunmasının ardından Personel Teğmen Süleyman Önal tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Dua okunmasından sonra protokol ve katılımcılar tarafından şehit kabirlerine karanfil bırakıldı.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow