hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kent müzesi için 1 yılda 397 parça eşya envantere girdi

    Kent müzesi için 1 yılda 397 parça eşya envantere girdi
    expand

    Kent müzesi için 1 yılda 397 parça eşya envantere girdi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE'nin Keşan ilçesinde Çanakkale Savaşı yıllarında cephe gerisi hastanesi olarak hizmet veren, daha sonra ise hastane ve okul olarak da kullanılan tarihi taş binanın, belediye tarafından kent müzesi haline getirilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında 1 yılda 397 parça eşya envantere kaydedildi.

    Keşan'da Yukarı Zaferiye Mahallesi Necati İşcan Caddesi üzerinde bulunan ve 1914 yılında inşa edilerek Çanakkale Savaşı'nda cephe gerisi hastanesi olarak yaralı askerlerin tedavi edildiği daha sonraki yıllarda ise Kızılay ve memleket hastanesi olarak da hizmet veren bina, Aralık ayında kent müzesi olarak kullanılmak üzere Keşan Belediyesi'ne devredildi. Binanın restorasyonu için proje hazırlanırken, yapılan duyurularla şehrin kimliğini yansıtan ve günlük hayatta kullanılan eski eşyalar müze bünyesinde toplanmaya başladı. 1 yılda kent müzesine getirilen 397 parça eşya envantere girdi. Eşyalar arasında yer alan eski mutfak araçları, su küpleri, patlamış top mermisinden yapılmış havan, el yazması notlar bulunan Kuran-ı Kerim, yağlı güreşlerde giyilen kispet, müzik aletleri ve daktilolar dikkat çekiyor.

    '143 ZİYARETÇİ AĞIRLADIK, 397 ENVANTER TOPLADIK'

    Keşan Kent Müzesi Koordinatörü Aslı Avcı, bina ile bahçesinin sadece müze değil içinde kütüphanesi, sergi salonu, atölyeleri, bahçesinde sineması, amfi tiyatrosu ve kafeteryası olan bir kültür kampüsü olarak planlandığını belirterek, "Kent Araştırmaları Merkezi, Keşan kitabı, Keşan sempozyumu, sözlü tarih gibi alt çalışmalarla kentin sosyo kültürel dinamiklerini etkileyecek bir proje olduğunu vurguladık. Müze var oldukça devam edecek sözlü tarih çalışmaları kapsamında, futbolcudan öğretmene, gazeteciden fotoğrafçıya, süpürgeciden oyuncuya, farklı pek çok alanda hikayesi olan 36 kişiyle röportaj yaptık. Henüz hazırlık aşamasında ve ziyarete açılmamış bir müze olmamıza rağmen envanter bağışçılarımız dışında 143 ziyaretçi ağırladık, 397 envanter topladık. 58 yıllık geçmişe sahip Keşan Önder Gazetesi arşivinin dijitale aktarma işine başladık ve 17 yıllık bölümünün taramasını tamamladık.

    'FOTOĞRAF VE RESİM SERGİLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTIK'

    Fotoğraf ve resim sergilerine ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Avcı, "Şehrin kurtuluşunun 98'inci yıl dönümünde, Keşan’ın ilkleri, ticaret hayatı, önemli yapıları gibi başlıklar altında topladığımız fotoğrafları, 'Hafızamdaki Keşan fotoğraf sergisi' ile Keşanlılarla buluşturduk. Sergimizi, kültürel miras konusunda farkındalık yaratmak için 1900’lü yılların başından beri kentteki alışverişin, ticaretin, yaşamın kalbi olan ve bu işlevini hala sürdüren, yaşayan kültür mirası Kunduracılar Çarşısı’nda gerçekleştirdik. Kültür, sanat alanındaki hedeflerimiz doğrultusunda, Keşan Belediyesi’nin AB hibe programlı 'renkler' projesinin resim sergisine ev sahipliği yaptık" diye konuştu.

    Aslı Avcı, kent müzesindeki çalışmaların sosyal medyada üzerinden de takip edildiğini kaydederek, pandemi koşullarına rağmen bir çok başarılı çalışma gerçekleştirdiklerini bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow