hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üniversite bahçesinde yetiştirilen bitkiler ürün vermeye başladı

    Üniversite bahçesinde yetiştirilen bitkiler ürün vermeye başladı
    expand

    Üniversite bahçesinde yetiştirilen bitkiler ürün vermeye başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu bahçesinde kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesinde yetiştirilen bitkiler ürüne dönüşüyor. Bahçede bulunan bitkilerden kış çayı, kurutulmuş çiçek, hediyelikler ve gül reçeli gibi ürünler hazırlanıyor.
    Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu, biyolojik çeşitliliği korumak ve geliştirmek amacıyla boş arazilerine tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi kurdu. 2020 yılı içerisinde başlatılan çevre düzenlemesi ve bitkilendirme çalışmaları sonucunda oluşturulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ne adaçayı, melisa, lavanta, biberiye, kekik, safran ve gül gibi şifalı aromatik bitkilerden ekildi. Toplam 5 dekar alana ekilen tıbbi ve aromatik bitkiler ilk ürünlerini verdi. Okul yönetimi tarafından hasat edilen bitkilerden kış çayı, kurutulmuş çiçek, hediyelikler ve gül reçeli hazırlandı. Bahçede bulunan lavanta, gül, biberiye, adaçayı, kekik ve melisa gibi bitkilerden yaz döneminde toplanarak kurutulan ürünlerden hazırlanan kış çayı ise okula gelen misafirlere ikram ediliyor.
    Aromatik bitkilerin öneminin her geçen gün arttığını ve alternatif ürün arayışında olan üreticilere tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmayı amaçladıklarını belirten Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, Covid-19 salgınının bu bitki grubuna olan ilgiyi daha da artırdığını söyledi. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin, son zamanlarda kırsalda yaşayan insanlar için önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini de ifade eden Prof. Dr. Mustafa Tan, “Yüksekokul olarak amacımız, bölgemizin bu bitkiler konusundaki potansiyeline dikkat çekmek ve alternatif ürün arayışında olan üreticilerimize tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmak. Bu amaçla küçük parsellerden oluşan tıbbi-aromatik bitkiler çeşit bahçesi oluşturma gayreti içerisindeyiz. Diğer yandan bahçemizde gösteri amaçlı yetiştirdiğimiz ürünleri değerlendirmeye başladık. Yaz döneminde toplayıp kuruttuğumuz gül tomurcukları, adaçayı, melisa (oğul) otu, lavanta, biberiye, kekik ve safran gibi bitkileri belirli oranlarda karıştırarak kış çayı olarak hazırlıyor ve gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Önümüzdeki yıl tür çeşitliliğini daha da artırarak bahçemize ekinezya, sarı kantaron, tıbbi papatya ve civanperçemi gibi türleri de dâhil etmeyi amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
    ‘ÜRÜNLERİ KATMA DEĞERE DÖNÜŞTÜREREK EKONOMİYE KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ’
    Bin bir emekle hasat edilen tıbbi ve aromatik bitkileri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek ilçe ve kent ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Tan “Meraklı öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız da çalışmalarımıza katılarak destek sağlıyorlar. Bahçemizde daha büyük parsellerde yetiştirdiğimiz lavantalardan demonstratif amaçlı kuru çiçek ve hediyelikler yaptık. Bu yıl çiçek açmaya başlayan yerli güllerden gül reçeli ürettik. Yapılan çalışmalar ilçemizdeki kadınların kurduğu üretici birliklerinin de dikkatini çekti ve çalışmalarımıza dâhil olmak istediler. Önümüzdeki dönemde Havsalı Kadın Üretici Birlikleri, Havsa Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte ortak bir proje yürüterek ürünlerimizi ticari boyuta taşımayı hedefliyoruz” dedi.
    ‘AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSLARI AÇMAYI HEDEFLİYORUZ’
    Havsa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ilçede yaşayan vatandaşlara yönelik Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursu açmayı da planladıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Tan, “Mart ve Mayıs aylarında iki dönem halinde yapılacak olan bu kursta teorik bilgilerin yanında Yüksekokulumuz bahçesi ve serasında uygulamalı eğitim vermeyi planlıyoruz. Böylelikle çevremizde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda farkındalık oluşturmak ve bu bitki türlerinin ekim ve dikim faaliyetlerini yaygınlaştırmak istiyoruz” diye konuştu.(DHA)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow