hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EİB'ten ihracatta kararlılık vurgusu

    EİBten ihracatta kararlılık vurgusu
    expand

    EİB'ten ihracatta kararlılık vurgusu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-EGE İhracatçı Birlikleri (EİB), 2021 yılında ihracatını yüzde 26 artırarak 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracata imza attı. 12 ihracatçı birliğinin 11'İ 2020 yılına göre ihracatını artırırken, 1'i ise performansının gerisinde kaldı. EİB, bu yıl da aynı başarıyı sürdürmek için üzerleri düzeni yapmakta kararlı olduklarını duyurdu.

    Ege İhracatçı Birlikleri, 2021 Yılı İhracat Performansı Değerlendirme Toplantısı'nı yaptı. Toplantıda, ihracat Türk ekonomisinin tek tutunduğu dal olduğu görüşünde birleşilip, ihraçtaki 2021 yılındaki başarıyı sürdürmek, 2022 'nin de 'Altın Yıl' olması için üzerlerini düşeni yapmaya hazır oldukları mesajını verdi.  Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin 225 milyar dolar ihracat yaparak, Orta Vadeli Ekonomik Programdaki 2023 hedefini geride bıraktığı 2021 yılında; Ege Bölgesi'nin ihracatı yüzde 29'luk artışla 28 milyar 158 milyon dolara çıktığını söyledi. Bu ihracata Ege Bölgesi'ndeki 10 binin üzerinde firmanın katkı sağladığına dikkati çeken Eskinazi, "EİB'den ihracat yapan firma sayımız 2021 yılında 6 bin 644'e çıktı. Ege İhracatçı Birlikleri'ne 2021 yılında 1489 yeni üye kazandık" dedi.

    'SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
    211 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yapıldığını anlatan Eskinazi, Almanya, ABD ve İngiltere'nin en çok ihracat yapılan ilk 3 ülke olduğuna dikkati çeken Eskinazi, '2021 yılını ihracatta 'Altın Yıl' olarak niteledi. Eskinazi, "İhracatımızın, sürdürülebilir kaynaklardan sağlanması için arka planda büyük bir efor harcıyoruz. Kurumsal sürdürülebilirlikten, sektörel saha çalışmalarına, insan kaynağının sürdürülebilirliğinden, firmaların Sürdürülebilirlik URGE projeleriyle desteklenmesine kadar birçok süreci yönetiyoruz. Firmalarımızın 'Sürdürülebilirlik' ile ilgili projeleri öne almaları artık bir zorunluluk. Finans sektörü kaynaklarını sürdürülebilir projeler gerçekleştiren firmalara kullandırma kararı almış durumda. Şirketlerimiz sürdürülebilirlik temalı çalışmadıkları takdirde finansmana erişimde de tıkanıklıklar yaşayacaklar" dedi.

    'MCKİNSEY ARALIK 2021 RAPORU: AVRUPALI ŞİRKETLER, TÜRKİYE'Yİ TERCİH EDİYOR'
    Bu yıl hammadde fiyatlarında düşüş beklentisi olduğunu ancak navlun fiyatlarında pandemi öncesine dönüş olmayacağına değinen Eskinazi, bu fiyat artışlarının işin tedarik tarafında önemli sorunlara neden olduğunu kaydetti. Eskinazi, "Ancak ülkemiz bu durumdan avantajlı bir konum elde etti. Uzak coğrafyalardan yapılan ticaret olumsuz etkilenirken, tedarikte yaşanan sıkıntılar ve gecikmeler yakın coğrafyadan tedarike yönelimi artırdı. Özellikle ana pazarımız Avrupa Birliği'nin yakın coğrafyadan alımı tercih etmesi sayesinde 2021 yılında siparişlerimizde önemli artışlar yaşandı. McKinsey'nin Aralık 2021 raporunda; Avrupalı şirketler arasında, yakından tedariğe olan ilginin, Türkiye'ye doğru güçlü bir kayma ile kendini göstermekte olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin konjonktürü, ekonomik koşullar buna müsaade ederse, bu eğilim bu yılda devam edecek" diye konuştu.

    'İHRACAT TÜRK EKONOMİSİNİN TEK TUTUNDUĞU DAL'
    "Pandeminin seyri ihracatımız açısından başka bir bilinmez olarak karşımızda duruyor" diyen Jak Eskinazi, "Türk ihracatçısının finansmana erişimindeki engeller ortadan kaldırılmalıdır. Merkez Bankası'nın Reeskont Kredilerindeki tıkanıklığı gidermesi gerekiyor. İhracat Türk ekonomisinin tek tutunduğu dal. 2021 yılındaki başarıyı sürdürmek, 2022'nin de 'Altın Yılı' olması için biz ihracatçılar üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bunun için döviz-faiz-enflasyon üçlüsünün bize köstek olmaması gerekiyor. Türk ekonomisinin önündeki en büyük problemin yüksek enflasyon olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Enflasyonu düşüremediğimiz takdirde, döviz ve faizde de istikrar sağlayamayız" dedi.

    'İSTİKRARLI KUR, YABANCI SERMAYE, YÜKSEK TEKNOLOJİLİ YATIRIM'
    Enflasyonu düşürmenin, döviz ve faizde istikrara kavuşmanın yolunun yabancı sermaye gelişini artırmaktan geçtiğine dikkati çeken Jak Eskinazi, "Türkiye'ye yabancı sermayenin gelişini hızlandıracak zemini hazırlamak hükümetimizin görevi. Hükümetin uygulamaya koyduğu ekonomik modelin başarılı olması hepimizin ortak dileği. Yaklaşık üç aydır Türkiye'nin gündeminde yer alan döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma, bugün kontrol altına alınmış gibi gözükse de dolar kuru 18 TL seviyesine geldiği zaman piyasada oluşan fiyatlar yerinde duruyor. Milim gerileme olmadı. İhracatçılarımızın fiyat tutturabilmesi için fiyatların güncel kura göre aşağı çekilmesi gerekiyor. Türk ihracatçıları olarak önümüzdeki süreçte yüksek teknolojili yatırımlara odaklanmak istiyoruz. Bunun için ekosistemin uygun olması gerekiyor" diye konuştu.

     'DEVLET DESTEKLERİ GÜNCELLENMELİ'
    Ege İhracatçı Birlikleri olarak, 2022 yılında odaklanacakları bir diğer gündemlerinin ise Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliği kurulması olacağını anlatan Eskinazi sözlerine şöyle devam etti:
    "İhracatçılarımıza Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan sağlanan destek için 2021 yılında ayrılan 4,126 milyar TL'den kasım ayı sonu itibariyle sadece yüzde 40'ı kullanıldı. 2020 yılının aynı dönemine göre Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) firmalarımıza aktarılan destek yüzde 37 oranında azaldı. Pandemi nedeniyle fiziksel fuarların yapılamaması, kısıtlamalar sebebiyle pazara giriş faaliyetlerinin yapılamaması bu desteğin kullanımının azalmasındaki ana faktör. Burada yapılması gereken, destekleri günümüz şartlarına uyarlayıp firmalarımızın bu desteklerden azami oranda faydalanmasını sağlamak."

    DONANIM VE YAZILIM DESTEĞİ TALEBİ
    2008/2 sayılı Tebliğ kapsamında Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi desteklenen firmalar için; kısıtlamalar sebebiyle gerçekleştirilemeyen yurtdışı seyahatlere ilişkin ayrılan toplam destek tutarının üçte birine düşürülmesini, bunun yerine, firmalarımızın sanal showroom ve sanal kumaş kütüphanesi kurmalarına yönelik donanım ve yazılım desteği verilmesini talep ettiklerine dikkati çeken Eskinazi, "Bununla ilgili Bakanlıktan olumlu dönüş bekliyoruz" dedi.
    EİB, 2021 yılında ihracatını yüzde 26 artırarak 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracata imza attı. 12 ihracatçı birliğinin 11'İ 2020 yılına göre ihracatını artırırken, 1'i ise performansının gerisinde kaldı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow