hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Havza genelinde su değerleri en kötü kalitede çıktı

    Havza genelinde su değerleri en kötü kalitede çıktı
    expand

    Havza genelinde su değerleri en kötü kalitede çıktı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'de Gediz Nehri'ndeki kirliliği tespit etmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan su analizlerinin sonuçları nehirdeki kirliliği bir kez daha gözler önüne serdi. Alınan numunelere göre nehirdeki su kalitesinin en düşük seviyede çıktı.

    İzmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri'ndeki kirlilik kaynaklarını tespit etmek için "Temiz Gediz Temiz Körfezö sloganıyla çıktığı 4 günlük havza gezisi boyunca Gediz'in 401 kilometrelik yatağında incelemelerde bulanan Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gezi sonrası hazırladıkları 12 maddelik kurtuluş reçetesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Başkan Tunç Soyer, son olarak Gediz Nehri'nin Alaşehir Çayı üzerinden kirlenmesinin önüne geçmek için Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak işbirliği çağrısında bulundu. Başkan Soyer, Ege Belediyeler Birliği ve MASKİ işbirliği ile bölgeye paket arıtma tesisleri kurabileceklerini bildirdi. Yine Başkan Soyer'in talimatı ile harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, nehirdeki kirliliğin boyutlarını tespit etmek ve güncel verileri elde etmek için kritik 12 noktadan numune aldı.

    "PEK ÇOK PARAMETREYE BAKILDI
    Alınan numuneler laboratuvarda "Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliğiö çerçevesinde analiz edildi. Birçok parametrenin yanı sıra su kirliliğini gösteren iletkenlik, KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı), BOİ (Biyolojik Oksijen İhtiyacı), azot, fosfor, sülfür ve yağ-gress değerlerine de bakıldı. Numune alının 12 kritik noktanın 9'unda su kalitesinin pek çok parametre için en alt kalitedeki su niteliğinde olduğu görüldü. Bu 9 nokta arasında Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi çıkışı, Akhisar Zeytin Organize Sanayi Bölgesi sonrası, Akhisar Kayalıköy Köprüsü, Salihli Yılmaz ve Taytan Köprüsü, Alaşehir Mezbaha sonrası, Kula Atık Transfer İstasyonu yakını, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Beylerhan Köyü, Güneli Köyü, Gediz Atık Su Arıtma Tesisi (Fırdan Köyü) öncesi ve sonrası yer alıyor. Yapılan gözlemler ve analiz sonuçları Gediz Nehri'ndeki kirliliğin ana sebeplerinin Gediz Nehri ve kollarına yapılan evsel ve endüstriyel atık su deşarjları, hayvancılık faaliyetleri ve katı atık sızıntı suları olduğunu ortaya koyuyor. Arıtılmadan yapılan evsel ve endüstriyel atık su deşarjlarının su kalitesinde yarattığı etkiler net olarak görülüyor.

    "ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
    Gediz Nehri'nin kurtarılması ve Körfez'de yaşanan iyileşme sürecinin devamı için yoğun çaba harcadıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bir yandan yağmur suyu ayrıştırma kanalları yapıyoruz bir yandan körfezin yüzülebilir hale gelmesi için birçok çalışmayı yürütüyoruz. Ama Gediz'in denize döküldüğü noktada kirliliği kesemezsek temiz Körfez mümkün değil. Gediz'in kurtuluşu için hazırladığımız 12 maddelik kurtuluş reçetesi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gediz'in kirlilikten kurtarılması için ilgili bakanlıklar, belediyeler, kurum ve kuruluşlar ile birlikte el birliği ile çalışmalıyız. Gediz'in kurtuluşu için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Belediyeler Birliği olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.


    İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow