hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TEKSMER, 8 yıllık çalışmalarını tanıttı

    TEKSMER, 8 yıllık çalışmalarını tanıttı
    expand

    TEKSMER, 8 yıllık çalışmalarını tanıttı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR / (DHA)-TEKNİK Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (TESMER) kurulduğu 2014 yılından buyana geliştirdiği fonksiyonel, sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir lifleri Ege İhracatçı Birlikleri'nde 'Teknik Tekstillerin Gücünü Keşfet, Tekstile Değer Kat' sloganıyla düzenlenen toplantıyla tanıttı.

    Toplantıda, TEKSMER'in döngüsel ekonomi tabanlı, TÜBİTAK destekli Ar-Ge projelerinin çıktılarını paylaştı.

    TEKSMER, kurulduğu günden buna geliştirdiği güç tutuşur özellikli geri dönüştürülebilir lifler, sıcaklık artışıyla renk değiştiren termokromik lifler, kızılötesi ışınım özellikli lifler, hafif hava geçirgen özellikli hızlı nem transferi sağlayan geri dönüştürülebilir hollow lifler, koronavirüsü 2 saat içerisinde yüzde 94,38 yok eden anti viral ve anti bakteriyel lifler, hafif hava geçirgen özellikli hızlı ne transferi sağlayan geri dönüştürülebilir trilobal lifler, anti bakteriyel ve negatif iyon salınımlı kan dolaşımını artırıcı geri dönüştürülebilir lifler, geri dönüşüm hammaddeli lifler, lüminesans ışı emen ve parlayan lifler gibi bir çok ürünün lansmanını yaptı.

    Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, TEKSMER'in tekstil ve hazır giyim sektörünün teknik tekstiller alanında rekabet gücünü arttırmak, sanayinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek nitelikte üniversite-sanayi iş birliği ile araştırma projelerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla, İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteği ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin ortaklığında kurulduğunu söyledi.

    İşbırakmaz, "Projenin tamamlanması ile TEKSMER, Ege İhracatçı Birliklerimizin bünyesindeki Tekstil ve Konfeksiyon Birliklerinin ortaklığında 2017 tarihinde TEKSMER Eğitim Danışmanlık Araştırma ve Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. adı altında tüzel kişiliğine kavuştu. Bu tarihten itibaren, çok sayıda teknik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilirken aynı zamanda sektörün ihtiyacına cevap verebilecek veya yol gösterecek çok önemli teknik raporlar hazırlanarak sektörümüze sunuldu. TEKSMER'de oluşan know-how, akademinin katkıları ve tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ilgi ve desteği ile daha güçlü projeler oluşacağına bu sayede katma değeri yüksek tekstil ürünlerinin artık ülkemizde ve özellikle bölgemizde daha fazla üretileceğine inanıyorum" diye konuştu.

    'TEKSMER'İ KATMA DEĞER YARATMAK İÇİN KURDUK'

    TEKSMER Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, "Elimizdeki en önemli malzeme; polyester sentetik elyaflar. Bunun yanında daha tanımadığımız birçok polimer var. Bu polimerlerin matematiğini tam olarak bilmiyoruz. Henüz bilmediğimiz polyesterin ve diğer polimerlerin birçok fonksiyonel özelliği var. Araştırma geliştirme çalışmaları çok önemli. İki dolarlık polyester iplikten katma değerli ürün yaratmak mümkün. TEKSMER'i katma değer yaratmak için kurduk. Bugün konvansiyonel firmaların teknik tekstil firmasına dönüşmesi çok kolay. Ama önemli olan Ar-Ge desteği. Elyafa, life sahip olmak demek gerçek katma değere sahip olmak demek" dedi.

    'SEKTÖRDEKİ PAYDAŞLARIMIZI TEKSMER İLE ORTAK PROJELER YAPMAYA DAVET EDİYORUZ'

    TEKSMER Yönetim Kurulu Başkanı, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turan Göksan da TEKSMER'in sektördeki konumumuzu daha da güçlendirmek ve pazarda rekabetimizi arttırmak için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Göksan, sektördeki tüm paydaşlarını TEKSMER ile ortak projeler yapmaya da davet etti.

    Göksan, teknik tekstilleri test edecek kapasitede, akredite laboratuvar alt yapısına sahip, laboratuvar tipte bikomponent lif çekim sisteminin bulunduğu TEKSMER Merkezi'nin, Ar-Ge faaliyetlerinin sürekli ve hızlı bir şekilde yapılmasına olanak sağladığını da kaydetti.

    Konuşmaların ardından TEKSMER'in döngüsel ekonomi tabanlı, TÜBİTAK destekli Ar-Ge projelerinin çıktıları paylaşıldı.

    (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow