hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öksüz: Güneşi kullanabilmemiz için yatırımcılarımızın önünün açılması gerekiyor

    Öksüz: Güneşi kullanabilmemiz için yatırımcılarımızın önünün açılması gerekiyor
    expand

    Öksüz: Güneşi kullanabilmemiz için yatırımcılarımızın önünün açılması gerekiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, son 20 yılda Türkiye'de yenilenebilir enerjide çok önemli yatırımlar yapıldığını  belirterek, "Yalnız, son yıllarda özellikle yenilenebilir enerjilerde en büyük enerji kaynağımız güneşi maalesef kullanmakta sınıfta kaldık. Süratle  bu enerjiyi kullanabilmemiz için yatırımcılarımızın önünün açılması gerekiyor" dedi.

    KMTSO, şehrin siyaset, bürokrasi ve iş dünyasını bir araya getirdiği geleneksel iftarının 18'ncisini oda bahçesinde gerçekleştirdi. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi ile iş insanlarının katıldığı davette bir konuşma yapan KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, dünyada son zamanlarda büyük bir hammadde sıkıntısı yaşanmaya başladığını, bunların içerisinde enerjinin çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin en fazla döviz ödediği ithalatların birinin enerji olduğunu, bu nedenle de çok önemli tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Öksüz, şöyle devam etti:

    "Bildiğiniz gibi dünyada tüketilen petrolü, doğalgazı, kömürü tekrar yerine koyma imkanımız yok. Ama dünyada sürdürülebilirlik yani dünyanın devam etmesi için artık dünyadaki doğal imkanları kullanmak zorundayız. Ülkemiz, yenilebilir enerji konusunda 20 yılda çok büyük yatırımlar yaptı. Bunları takdir etmemek mümkün değil. Yalnız, son yıllarda özellikle yenilenebilir enerjilerde en büyük enerji kaynağımız güneşi maalesef kullanmakta sınıfta kaldık. Süratle  bu enerjiyi kullanabilmemiz için yatırımcılarımızın önünün açılması gerekiyor. Bugün Almanya'nın kullandığı enerjiden yüzde 50'den fazlası yenilenebilir enerji türlerinden. Biz daha Türkiye'de bunun yüzde 28'ine ulaşmış durumdayız. Yani yıllık tükettiğimiz enerjinin ancak yüzde 28'ini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz. Eğer güneş enerjisine yatırımların  önü, diğer kaynaklar gibi açılsaydı bugün Almanya'yı bile rahatlıkla geçerdik. Çünkü bizdeki kaynaklar Almanya'nın çok üzerinde."

    GÜVENÇ: BUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

    TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise, güneş enerjisinde mevzuatın liberalleştirilmesi, rahatlatılması ve önünün açılmasının istendiğini, bunun çok yerinde ve ısrarla takip dilmesi gereken bir talep olduğunu söyledi. Güvenç, "Bunu, enerji piyasası kurul başkanımıza, en son burada yaptığımız görüşmeden sonra Ankara'ya gittiğimizde net bir şekilde koyduk. Başkanlarımız da takip ediyor. Umarım ki yakın bir zamanda bu konuda arzu ettiğimiz yeni adımlar atılır ve bu atılacak adımlar sadece Kahramanmaraş sanayicisinin değil, Türkiye'deki sanayicinin önünü açar, elektrik maliyetleri konusunda da bizlere yardımcı olur. Bunun takipçisi olacağız. Hatta oturduğum yerde Hanefi başka rica ettim, 'Bunu çözün' diye söylüyoruz Ankara'ya ama çözümlerin de ne olacağı konusunda eğer teknik arkadaşlar bir rapor hazırlarlarsa, bizi rahatsız eden, engel olarak gördüğümüz hususlar neyse onları rapor olarak Ankara'ya iletebilirsek yön vermesi bakımından faydalı olur diye düşündüm. İnşallah onu da odamız hazırlatır biz de onları oraya götürürüz" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow