hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ERÜ’de, böbrek nakli yapılan iki hasta sağlığına kavuştu

    ERÜ’de, böbrek nakli yapılan iki hasta sağlığına kavuştu
    expand

    ERÜ’de, böbrek nakli yapılan iki hasta sağlığına kavuştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ'de, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Organ Nakil Merkezi Müdürü ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tutkun Talih, 3-9 Kasım Organ Nakli ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, böbrek nakli yapılan iki hastanın sağlığına kavuştuğunu söyledi.
    Kayseri’de yaşayan B.T. (50) 9 yıl, S.E. (30) isimli kadın ise, 14 yıl boyunca diyalize girdi. Böbrek nakli bekleyen iki hastadan birine Adana’da kocası tarafından öldürülen kadının böbreği, diğerine ise, Kahramanmaraş’ta trafik kazası sonucu ölen kadının böbreği nakledildi. B.T. ve S.E., ERÜ Hastanesi’nde yapılan başarılı operasyon sonrası sağlıklarına kavuştu. ERÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tutkun Talih, 3-9 Kasım Organ Nakli ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle hastaların durumuyla ilgili bilgiler verdi. Türkiye’de çok sayıda kişinin organ beklediğini kaydeden Talih, “Türkiye, organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli ekiplere ve nakil merkezlerine sahip. Ülkemizde yaklaşık 27 bin kişi karaciğer veya böbrek yetmezliği nedeni ile organ bekliyor. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir. Organ bağışı bir nevi vasiyettir” diye konuştu. 
    ‘BÖBREKLERİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE NAKLETTİK’
    Pandemi döneminde organ nakli yaptıklarını kaydeden Talih, “Pandemi sürecinde merkezimize sunulan organları kabul ederek, iki hastamızın yeni bir hayata başlamasına vesile olduk. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Organ Nakli Merkezinde kadavradan alınan böbreklerle nakil yapılan, erkek B.T ve kadın S.E. hastalarımız sağlıklarına kavuştular. B.T. isimli hastamız,  hipertansiyon nedeniyle kronik böbrek yetmezliği olan ve yaklaşık 9 yıldır, haftada üç gün diyalize giren bir kişiydi. Ailesi tarafından organları bağışlanan, Adana’da eşi tarafından vurularak vefat eden bir kadının böbreğini bu hastamıza naklederek, yeni bir hayat kazandırdık. Diğer nakil hastamız olan S.E. 16 yaşından beri yaklaşık 14 yıldır, haftada üç gün diyalize giriyor idi. Trafik kazası nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen bir kadının böbreği, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinden kliniğimize geldi. Her iki hastamıza da bağışlanan böbrekleri başarılı bir şekilde naklettik. Hastalarımız artık hiç diyalize girmiyorlar” ifadelerini kullandı.

     FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow