hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Kilis Kazası-Halep Vilayet Salnameleri' kitabı tanıtıldı

    Kilis Kazası-Halep Vilayet Salnameleri kitabı tanıtıldı
    expand

    'Kilis Kazası-Halep Vilayet Salnameleri' kitabı tanıtıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, (DHA) - KİLİS 7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bilgehan Pamuk tarafından yazılan 'Kilis Kazası-Halep Vilayet Salnameleri' adlı kitabın tanıtımı yapıldı.
    Kilis Belediyesinde gerçekleştirilen tanıtıma; Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, baştan yardımcıları ile davetliler katıldı. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Servet Ramazan, kitapta Kilis’in 1867-1908 yıllarına ait bilgilerin yer aldığını belirterek, "Kilis Belediyesi olarak memleketimizin köklü tarihini önemsiyoruz. Bu kitabın her bir sayfasında bu tarihi dokuyu hissedebileceğinize eminim" dedi.
    Kitabın yazarı Prof. Dr. Bilgehan Pamuk ise eserinde Kilis'in demografik yapısı, nüfus yapısı, idari üniteleri, yöneticilerini, şehrin dinamiklerinin nasıl olduğu gibi bilgilerin ortaya çıkarıldığını belirterek, "9 bin 800 sayfalık bir tarama yapıldı. Osmanlı arşivlerine girilerek, tarihi vesikalar çıkarıldı. Osmanlıcaya ilgi duyanlar içinde aslı ile birlikte çevirileri de hazırlandı. Yaklaşık 440’a yakın köyü olan, 70 bin nüfuslu bir kazayı konuşuyoruz. Halep vilayeti içerisinde Kilis dikkat çeken hususlardan birisidir. Kilis’in sınırlarının 1’inci dünya savaşından sonra nasıl değiştiğinin bir göstergesidir. Eğitim öğretim hayıtını ele aldık. Eğitim öğretimin nasıl değişikliklere uğradığını tespit etti. Medreselerin yerine daha modern okulların, rüştiyeler gibi açıldığını gördük. Öğrenci, öğretmen sayılarını personellerine ulaştık. Kazanın yöneticileri, belediye başkanları, kaymakamları, meclis üyelerini bunlar hakkında da detayla bir çalışma yaptık” diye konuştu.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow