hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Çiftçi varsa pancar var, pancar varsa fabrika var'

    Çiftçi varsa pancar var, pancar varsa fabrika var
    expand

    'Çiftçi varsa pancar var, pancar varsa fabrika var'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Metin KARAKUŞ/BABAESKİ (Kırklareli),(DHA) - KIRKLARELİ'nin Babaeski ilçesi'nde Ziraat Odası Alpullu Şeker Fabrikası yetkilileri, üreticileri 2020 - 2021 alım kampanyası dönemiyle ilgili bilgilendirdi.

    Babaeski'de Alpullu Şeker Fabrikası'nın yeni kampanya dönemi için yapılan bilgilendirme toplantısına CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan,  Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, Binbir Gıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına  Ziya Organik Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdür Vekili Kadir Bingöl, pancar üretisi çiftçiler katıldı.

    Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, şekerin bölge için çok önemli olduğunu belirterek, "Pancar önemli, sizlere gönderdiğimiz mesajlarda belirttiğimiz gibi, çiftçi varsa pancar var, pancar varsa fabrika var. Buda bizim çalışmalarımızdan, bizim deneyimizden geçecektir. Dolayısıyla pancarı ekmeliyiz ki üretimi artıralım ve şekere dönüştürelim. En önemli konulardan bir tanesi pancarın bu mevsimde ekilmesinden kaynaklı, artı tabii ki yağış faktörü önemli ama ben önceki dönemlerde de söyledim. Kendi bölgemizde, Babaeski, Pehlivanköy ve havzaları dahil olmak üzere Ergene Nehri malum, onun bir an önce temizlenip, tertemiz pırıl pırıl akması sağlanmalıdır. Yeter mi? Yetmez, çeltik son günlerde iyi prim yaptığından dolayı pancar paralarının çoğu çeltiğe dönüştü. Kaldı ki tekrar bu çeltik tarlalarını pancar ekimine dönüştürsek en az 4-5 yıl bu toprak düzenlenmesi gerçekleşemez.  Dolayısıyla oralarda bizim pancar üretme şansımız bayağı bir zor. Ne yapmak lazım, o zaman bizim bölgesel de olsa normal sulama göletlerimizi bir an önce kapalı şebeke geliştirmemiz lazım. Oda yetmez belli vadilerde sulanabilir alanları tekrardan oluşturabilmemiz için en azından devlet, Tarım Bakanlığı o bölgeye bize enerjiyi getirmesi lazım" dedi.

    Binbir Gıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına konuşan Kadir Bingöl, alım dönemi konusunda üreticileri bilgilendirdi. Bİngöl, şunları söyledi:

    "Biz buraya Alpullu Şeker Fabrikası'nın 2019-2020 yılının kampanya şartlarını anlatmaya geldik. Ama hani bugünden başlamayacağım bir yıl önceden başlayacağım. Bir yıl önce biz yine bu şekil kampanya şartlarımızı belirledik ve sahaya çıktık. Yaklaşık 149 tane köyde gezdik. Toplam çiftçiye 5 bin 400 dekar alan şeker pancarı ektirdik. Bu ektirdiğimiz 5 bin 400 alanın 3 bin dekarı bizim kendi arazimizdi. İnsanları ve çiftçileri tanıdığımız için biraz hatır gönül işiyle ektirdik. Niye ektirdik fabrikayı çalıştırmak için ektirdik ama 5 bin 400 dekar fabrika için çok az bir rakam. Fabrika için bizim istediğimiz 30-35, 40 bin. Yani 40 bin dekarlık alan bile bizim başımızın üstünde yeri var. Hiçbir problem yok bizim açımızdan. Ne yapalım dedik biz kendimiz ekelim dedik 8 bin 700 dekar Sarımsaklı çiftliğinde 2 bin 900 dekarda muhtelif köylerde toplam 11 bin 600 dekarda biz ektik. Toplam 17 bin dekar pancar ektik. Bu 17 bin dekar pancardan da 100 bin tona yakın şeker pancarı ürettik. Bundan da 7 bin, 7 bin 500 civarında şeker ürettik. Ama bu tabi bizi tatmin etmedi, tatmin etmedi derken fabrikayı tatmin etmedi. Bu fabrikanın çalışması için yaklaşık 300, 350 bin ton şekere şeker pancarına ihtiyacı var."

    Bingöl, daha sonra, Alpullu Şeker Fabrikası'nda, Türkşeker tarafından açıklanan alım fiyatlarının uygulandığını belirterek, kampanya fiyatları, avans ödeme, ödeme planı, pancar alım şartlarıyla ilgili bilgi verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow