hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kütahya’da tarihi binaları, belediye restore edecek

    Kütahya’da tarihi binaları, belediye restore edecek
    expand

    Kütahya’da tarihi binaları, belediye restore edecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KÜTAHYA,(DHA)- KÜTAHYA Belediyesi, Alipaşa Mahallesi Balıklı Caddesinde bulunan ve yıllardır yeniden hayata döndürülmeyi bekleyen tarihi Darülkurra için mülk sahipleriyle anlaştı. Belediye tarafından kamulaştırılan eserin restorasyonu için çalışmaların başlayacağı öğrenildi.

    Sanat tarihi açısından önemli bir yerde duran ve pek çok yönüyle farklılıklar gösteren ayrıcalıklı niteliklere sahip Kütahya Darülkurrası, Belediye tarafından kamulaştırıldı. Kütahya Darülkurrası, elde edilen ve edilecek olan veriler ışığında restore edilip, tarihteki amacına uygun bir şekilde işlevlendirilerek yeniden gün ışığına çıkarılması hedefleniyor. Darülkurra’yı çevreleyen yapıların mülk sahipleri ile uzlaşmaya varan Kütahya Belediyesi, kamulaştırılan alandaki çalışmalar sona erdiğinde yapının restorasyon çalışmalarına başlanacağını duyurdu.

    1579-1582 yıllarında inşa edilen ve günümüzde Balıklı Mahallesindeki evler arasında sıkışmış ve harap bir durumda varlık savaşı veren Darülkurra mimarisi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Genellikle büyük ya da küçük kapsamlı bir külliyeye dahil olarak inşa edilen Osmanlı Darülkurralarında görülen bağımsız yapılar bir cami ya da bir mescit yanında yer alıyordu. Tek başına tasarlanan ve bir külliye programına dahil edilmeyen Kütahya Darülkurrası ise, tasarımı açısından olduğu gibi bu özelliği ile de Osmanlı mimarisinde nadir örnekler arasında yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow