hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Carettaların yumurtlama alanındaki mesire alanı düzenlemesine tepki

    Carettaların yumurtlama alanındaki mesire alanı düzenlemesine tepki
    expand

    Carettaların yumurtlama alanındaki mesire alanı düzenlemesine tepki

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mithat ÜNAL/ANAMUR(Mersin), (DHA) – MERSİN’in Anamur ilçesinde belediyenin sahilde başlattığı mesire alanı çalışmasına çevrecilerden tepki geldi.
    Anamur Belediyesi’nin Fatih Mahallesi Cerenler Mevkiinde sahilde başlattığı mesire alanı çalışmasına Mersin Çevre Koruma Derneği (MERÇED) ve Hayvanları Koruma Derneği tepki gösterdi. CHP Anamur İlçe Başkanı Turabi Yeşilçayır ve CHP yönetiminin yanında gençlik kolları ve yaklaşık 60 kişilik çevre gönüllüsü ellerindeki pankart ve dövizlerle destek verdiği eylemde, MERÇED Anamur Temsilcisi Seda Afyoncu, belediyenin kum üzerine toprak dökerek başlattığı çalışmanın hem kumsalı katlettiğini hem de kıyı kenar çizgisinin içerisinde olması nedeni ile yasal olarak suç teşkil ettiğini söyledi.
    Belediyenin başlattığı çalışmanın iç hukuk mevzuatına, Bern, Barcelona gibi Uluslararası Sözleşmelere, Türkiye’den Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yanı sıra, TEMA Vakfı, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD), Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Turkey), Doğa Derneği’nin de üye olduğu Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin kuruluş ilkelerine de aykırı olduğu, acilen sonlandırılması gerektiği açıkça dile getirildiğini kaydeden Afyoncu; “Caretta Caretta Deniz Kaplumbağası ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası ile endemik bir bitki olan kum zambaklarının yaşama ve üreme alanı olduğu tespit ve tescil edilmiştir. Şu anda da deniz kaplumbağalarının üreme, yumurtlama dönemidir ve bu dönem, 15 Mayıs’ta başlamış olup; yaklaşık Eylül ayı sonuna kadar devam edecektir.  Bu nedenlerle, buradan kum almak, kumun üzerine toprak ve beton dökmek, çeşitli yapılar kondurmak, ışıklandırma yapmak, hatta iyi niyetli sayılan temizlik ve ıslah gibi çalışmalar dahi yapmak yasak olup, aynı zamanda suçtur. “Eğer ki bu işe son verilmez ve buradan alınıp başka yerlere götürülen kumlar geri getirilmezse ve dahi üzeri toprakla örtülen kaplumbağa yuvaları açığa çıkarılmazsa, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı; hatta gerekirse tespit yaptırarak, idari dava da açacağımızı, MERÇED olarak açıkça ifade ediyoruz" dedi. 
    Anamur Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ali Kubilay Erdal da, Caretta Carettaların dünyanın belli bölgelerinde olduğu gibi, Akdenizde Türkiye ve Yunanistan sahillerindeki belli yumurtlama alanlarından birisinin de Anamur sahilleri olduğunun altını çizdi. Caretta Carettaların kaçak yapılaşma, yapay ışık ve kaçak kum alımı gibi müdahalalerin tehditleri altında olduğunu kaydeden Erdal, belediyenin başlattığı bu yanlıştan bir an önce dönmesi gerektiğini söyledi. 
    CHP İlçe Başkanı Turabi Yeşilçayırda, belediye tarafından piknik ve mesire alanı yapılmak maksadıyla kumsalın tahrip edilmesinin, kumun taşınıp üzerine hafriyatın dökülmesi ile birlikte piknik ve mesire alanı yapılmak istendiğini, alanın aynı zamanda Caretta Caretta kaplumbağalarının yaşam alanı olduğuna dikkat çekti.

    FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ

    GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
    -------------------------------
    Pankartlarla gelenler
    Sahilden ve çalışma alanından görüntü
    MERÇED Temsilcisi Basın açıklaması
    Hayvanları Koruma Derneği Basın Açıklaması
    Röportajlar
    Sahilde bulunan iki adet bira şişesi
    Sahil genel ve detay görüntüler

    (Süre: 5 Dk) (Boyut: 320 MB)
    (KJ:Haber-Kamera: Mithat ÜNAL/ANAMUR(Mersin), (DHA)
    (03 anamur beledıyesı mesıre yerıne merced tepkısı kodu ile geçildi)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow