hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AKUT fotoğraf sergisi ile deprem farkındalığı yaratıyor

    AKUT fotoğraf sergisi ile deprem farkındalığı yaratıyor
    expand

    AKUT fotoğraf sergisi ile deprem farkındalığı yaratıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Ekibi tarafından 'Geleceğimizi Birlikte Kurtaralım' teması ile düzenlenen fotoğraf sergisi  açıldı.

    Toplumda deprem bilincinin arttırılarak afetler karşısında nasıl hareket edilmesi gerektiği konularında insanlar üzerinde farkındalık oluşturulması amacıyla düzenlenen sergide, AKUT ekipleri tarafından Türkiye, Hindistan, İran gibi ülkelerde geçmiş yıllarda yaşanan depremlerin ardından yürütülen kurtarma operasyonlarında çekilen 31 fotoğraf yer aldı. Arama kurtarma operasyonlarında kullanılan ekipmanlarında sergilendiği etkinlikte ziyaretçilere ayrıca ilkyardım ve başta AKUT Güvendeyim uygulaması olmak üzere afetlere karşı geliştirilen dijital uygulamalar hakkında ziyaretçilere kısa bilgilendirmeler yapıldı.

    Arama Kurtarma Derneği (AKUT) olarak Türkiye’de yaşanan son Elazığ, Manisa depremleri ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini etkileyen İran depreminin ardından sosyal ve eğitim çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ifade eden AKUT Mersin Ekip Lideri Doğan Göktekin, “İnsanlara deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşamanın gerçekleri ve bu yaşanabilecek bir deprem sırasında ve sonrasında nasıl ayakta kalmaları gerektiğine ilişkin bilgiler veriyoruz. Çünkü afet sırasında ve sonrasında en fazla ihtiyaç duyduğumuz etken hızlı kriz ve risk yönetimi yapabilen insanlardır. Bu kapsamda AKUT’un Mersin ekibinin kuruluşundan bugüne kadar düzenlediğimiz sosyal eğitim etkinlikleriyle Mersin’de yaklaşık 50 bin insanımızı depremler konusunda bilgilendirdik. Özellikle okul çağındaki öğrencilerin eğitimine büyük önem veriyoruz. Düzenlediğimiz eğitim seminerleri ile hayatının başlangıcında olan çocuklarımızı ileriki yaşlarında maruz kalabilecekleri afetlere karşı hazırlanmalarını sağlıyoruz ”diye konuştu.

    Afet öncesinde yapılacak 1 birimlik bir yatırımın afet sonrasında yapılan 26 birimlik masrafa eşit olduğuna dikkat çeken Göktekin, yaşanabilecek bir deprem öncesinde alınacak tedbirlerin deprem sırasında ve sonrasında yaşanabilecek can kayıplarını ve maddi kayıpları azaltacağını vurguladı. Afetlere hazırlıkta en önemli etkenin ise afet bilinci yüksek yurttaşlar olduğunu belirten Göktekin, “Herhangi bir afet anındabilinçli bir vatandaşın ilk önce kendine sonra birlikte yaşadığı ailesine sonra komşularına faydası olacaktır. Bilinçli insanlar binaları deprem esnasında yıkılmasa bile doğalgaz, elektrik gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkabilecek kazaların önüne geçecek ve riskleri en aza indirecektir. Afet toplanma bölgelerini öğrenecek, bir kargaşa yaşanmasına engel olacak ve çevresindeki insanları bilgilendirecektir. Deprem sonrasında telefonlara yüklenmeyerek sağlıklı bir haberleşme sisteminin oluşmasını sağlayacaktır. Bizim bu konuda ‘Afetler öncesinde yapılan bir birim yatırımın afetler sonrasında yapılan 26 birim masrafa kadar kurtarır” diye bir sloganımız var. Bu yüzde kent olarak afet öncesinde hazırlıklarımızı her alanda tamamlamamız gerektiğini belirtiyoruz” diye konuştu.

    Sayapark AVM Zemin katında yer alan sergi alanında devam eden fotoğraf sergisi Cumartesi gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.   

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow