hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    '2’nci Dünya Savaşı'nda İstanbul'daki kutsal emanetler Niğde'de muhafaza altına alındı'

    2’nci Dünya Savaşında İstanbuldaki kutsal emanetler Niğdede muhafaza altına alındı
    expand

    '2’nci Dünya Savaşı'nda İstanbul'daki kutsal emanetler Niğde'de muhafaza altına alındı'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADNAN ÇELEBİ/NİĞDE (DHA)- NİĞDE İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Göncü, Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetler ve arşiv bölümlerine ait kıymetli eserlerin 2'nci Dünya Savaşı sırasında özel yapım 391 sandık içinde Niğde'ye getirilip Ak Medrese ve Sarıhan’da 7-8 yıl muhafaza edildiğini söyledi.
    2’nci Dünya Savaşı'nda İstanbul’daki Topkapı Sarayı'nda bulunan kutsal emanetler 48 vagonla Niğde’ye getirilerek muhafaza altına alındığını ifade eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Alper Göncü, bu emri İsmet İnönü'nün verdiğine değindi. Göncü, "Burada en önemlisi Topkapı Sarayı'ndaki hazine dairesindeki kutsal emanetler bölümünde bulunan peygamber efendimize ait ayak izi, kılıçlar ve bunun gibi kutsal emanetler, büyük bir özenle saklanıp vagonlara yüklenip Niğde’ye getirilip 7-8 yıl Ak Medrese ve Sarı Han’da muhafaza altına alındı" dedi.
    İsmet İnönü'nün, Niğde'yi iyi bilmesi ve emrindeki Niğdeli subayları iyi tanıması nedeniyle bu tercihi yaptığını anlatan Göncü şunları söyledi:
    "2’inci Dünya Savaşının başladığı 1939 senesinde çok hızlı bir şekilde İstanbul’un boşaltılması gündeme geliyor. Batı cephesindeki Niğdeli Faik Soylu bütün iaşe ve bütün mali kaynaklarından sorumlu kişi ve son derece güvenli kişi olduğunu biliyor. Ak Medrese'nin içine yerleştirilen kutsal emanetlerin bulunduğu bu sandıklar kilit altına alınıyor ve başlarına asker dikiliyor. Böylece savaşın bitimine kadar, hatta 1946 yılına kadar burada muhafaza ediliyor.  Savaş bittikten sonra ilimizde muhafaza altına alınan kutsal emanetler orijinal yerlerine geri gönderiliyor. Kutsal emanetler Niğde’de 7-8 yıl kadar kutsal emanetlere ev sahipliği yapıyor."
    Kutsal emanetlerin muhafaza altına alındığı Ak Medrese'nin Karamanoğulları tarafından inşa edildiğini söyleyen Göncü; "Ak Medrese ilimizin nadide eserlerinden bir tanesidir. Son derece zarif yapılmış, müthiş bir taş işçiliği var ve ismini de muhtemelen beyaz mermerde oyulmuş işçilikten dolayı olarak almış. Karamanoğlu Alaeddin Bey'in oğlu Ali Bey tarafından 1409 ile 1410 yılları arasında yapıldığı biliniyor. Topkapı Sarayı'nda bulunan vakfiyesine göre bütün bu bilgiler teyit edilmiş durumda. O günden bugüne de Anadolu’da bulunan bu tip medreseler arasında en iyi korunan medreselerden bir tanesidir.  Ak Medrese'ye sonradan bir takım merdiven ilaveleri yapılmış ve o yapıyı bozmuş. Ortası avlulu ve iki katlı bir medresedir. Gerek Karamanoğlu, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de bu bina medrese olarak kullanılmış. Bu medresenin şöyle bir özel durumu var, burası Cumhuriyet'ten sonra müze olarak kullanılmaya başlanmış ve Niğde Müzesi buradaydı. Niğde civarındaki tarihi eserler, özellikle İslami taş eserler burada muhafaza edilmekteydi” diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow