hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi'nden çağrı

    Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesinden çağrı
    expand

    Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi'nden çağrı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selay SAYKAL/TRABZON, (DHA) -  TRABZON’DA, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 85. yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi tarafından yapılan açıklamada, siyasi partilerden kadınların siyasette daha fazla yer alabilmesi için gereken çalışmaların yapılması talep edildi.

    Türk Kadınlar Birliği Trabzon şubesi üyeleri, Meydan Parkı’nda toplanarak Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 85. yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Meydan Parkı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından, şube adına yönetim kurulu üyesi Ayşegül Akyüz bildiri okudu. Bildiride, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün desteği ve Türk Kadınlar Birliği’nin çalışmalarıyla, 1926’da Medeni Kanun’un kabul edildiği, kadınların 1930’da belediye seçimleri, 1933’te Köy İhtiyar Heyetine ve 1934’te Milletvekili seçme seçilme hakkı elde ettiği belirtilerek, “Ancak birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de kadınlara milletvekili seçme seçilme hakkı tanınmasına rağmen, 84 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamamış, 24 Haziran 2018 seçimlerinde kadın milletvekili oranı yüzde 17’de kalmıştır” denildi.

    Birleşmiş Milletler'in (BM) 1979 yılında kabul ettiği ve Türkiye’de 1986 yılında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren “Kadınlara Karşı Her türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi”nin (CEDAW) 4. maddesi hatırlatılarak, “Bizler nüfusun yarısıyız. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi meselesidir. Mecliste de eşit sayıda yer almak istiyoruz” sözleriyle siyasi partilere seslenildi. Bildiride, “Anayasada siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyette en az yüzde 40 temsil hakkı getiren değişikliğin yapılmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow