hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polatlı Ziraat Odası Başkanı Köseoğlu: Hububatta yüzde 30 kayıp var

    Polatlı Ziraat Odası Başkanı Köseoğlu: Hububatta yüzde 30 kayıp var
    expand
    KAYNAK DHA

    POLATLI Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, başkentin en büyük tarım havzası olan Polatlı'da hububatta yüzde 30 dolayında bir kaybın yaşandığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Metin ÖZDEMİR/POLATLI (Ankara), (DHA)- POLATLI Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, başkentin en büyük tarım havzası olan Polatlı'da hububatta yüzde 30 dolayında bir kaybın yaşandığını söyledi. Zamansız yağışların üründe değer kaybına neden olduğunu, bunun da fiyatlara olumsuz etki ettiğini ifade eden Köseoğlu, ayrıca ilçedeki çiftçilerin borç batağında olduğunu söyledi.

    Hükümetin çiftçi borçlarını yedi yıldan bu yana ertelediğini hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, bu uygulamanın sorunu çözmediğini sadece birikerek ötelendiğini kaydetti. Hazırladıkları bir raporda çiftçi borçlarının faizlerinin silinerek 10 yıl süreyle yapılandırmasını talep ettiklerini ifade eden Köseoğlu, Polatlı’da sadece Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne yaklaşık 500 milyon liralık borç bulunduğunu kaydetti. Özel bankalara borçlu olan çiftçilerin göz önüne alınması durumunda rakamın daha da yükseldiğini belirten Zekai Köseoğlu, "Polatlı’nın tarımsal hasılası 800 milyon lira. Borçaları düştüğünüzde kalan parayla yeni hasat dönemine hazırlık mümkün değil" dedi.

    'BUĞDAY FİYATLARI ÜÇ YILDIR AYNI'

    Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, buğday fiyatlarının üç yıldır aynı düzeyde seyrettiğini ve bu yıl ton başına ortalama fiyatların 950 lira olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 

    "Nisan ayında yağış olmadı, Haziran ayındaki zamansız yağışlar üründe değer kaybına yol açtı. Bu nedenle buğdaylarda hektolitre ve protein değerleri düştü, bu da fiyatlara olumsuz etki yaptı. Kaliteli buğdayın tonu 1200 liya satılıyor ancak böyle kaliteli çok az ürün var. Geçen yıl Polatlı’nın 350 bin ton hububat rekoltesi vardı. Bu yıl yüzde 30 oranında bir kayıp bekliyoruz. Üç yıldır da fiyatlar aynı. Çiftçimiz hem fiyat politikası, hem de üretim rekoltesi bakımından iki türlü zarar etmiş durumda"

    TÜRKİYE’DE EN AZ DESTEĞİ ANADOLU ÇİFTÇİSİ ALIYOR

    Tarımsal desteklerin hiç artmadığını, buna karşın tarımsal girdilerin yüzde 40 oranında arttığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Köseoğlu, İç Anadolu bölgesinde yılda bir kere ürün alındığını, diğer bölgelerde iki kez ürün alındığını hatırlatarak, "Anadolu çiftçisi yılda bir kez destek parası alırken, diğer bölgeler iki kez alıyor. Bunun düzenlenmesi gerekiyor. Enerji maliyetleri çok yüksek ve Türkiye’ni en pahalı buğdayı İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir" dedi.

    SOĞAN İYİ PANCARDA HASTALIK ÇIKTI

    Polatlı’da soğan fiyatlarının iki ile iki buçuk lira civarında olduğunu ve çiftçinin fiyatlardan memnun kaldığını söyleyen Köseoğlu, şeker pancarı ekili alanlarda ise hastalık çıktığını ve ciddi bir kaybın beklendiğini vurguladı. Köseoğlu, şöyle konuştu:

    "Devlet tarımsal girdilerde fiyat politikalarına müdahale etmiyor, ancak üretimde fiyatları müdahale ediyor. Son üç yıldır buğday fiyatı aynı olmasına rağmen girdilerde yüzde 40 artış oldu. Talebimiz şu. İç Anadolu’da buğday destek pirimleri artırılmalı, enerji başta olmak üzere tarımsal girdiler ucuzlatılmalı, buğday fiyatları gözden geçirilmeli, çiftçi borçları faizler silinerek on yıl süreyle yeniden yapılandırılmalı. Aksi halde gelecek yıllarda üretim yapamaz hale geleceğiz"

    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow