hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bergama, kültürel mirasını koruyor

    Bergama, kültürel mirasını koruyor
    expand
    KAYNAK DHA

    İZMİR'in Bergama ilçesinde, başta Osmanlı dönemi olmak üzere miras kalan eski yapılar Bergama Belediyesi tarafından restore edilerek korunuyor ve turizme kazandırılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'in Bergama ilçesinde, başta Osmanlı dönemi olmak üzere miras kalan eski yapılar Bergama Belediyesi tarafından restore edilerek korunuyor ve turizme kazandırılıyor.

    UNESCO için 2010 yılında adaylık çalışmalarını başlatarak, 2014'te Bergama'nın Dünya Mirası Listesi'ne girmesine öncülük eden Bergama Belediyesi, tarihsel kimliğini korumak, ilçenin iç ve dış turizmini canlandırmak, ilçeyi geçmişine yakışır bir geleceğe hazırlamak için tarihi kültürel mirasına sahip çıkmaya devam ediyor. Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç'in önderliğinde rölöve ve restorasyon bürosu ile UNESCO Dünya Mirası Birimi tarafından hazırlanan projeler doğrultusunda 2009'dan günümüze 6 kamulaştırma yapıldı. İlçede 11 restorasyon projesi hazırlandı, 2 alanda sokak sağlıklaştırma uygulamaları ve 11 binanın restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kamulaştırması önceden yapılan 3 binanın ise temizlik çalışmaları tamamlandı ve projeleri hazırlanmaya başlandı. Önümüzdeki günlerde Koruma Bölge Kurulunun onayına sunulacağı belirtildi. Üç Kemer Köprüsü yakınındaki tabakhane binalarının projeleri ise onaylandı. Restorasyon çalışmaları ise kısa sürede başlayacak.

    "İÇ VE DIŞ TURİZMİ CANLANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

    Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Başkan Gönenç, "1930'lu yıllarda yapılan tarihi Kapalı Çarşı'da onarım çalışmalarımız tamamlandı. Kale Mahallesi'nde kamulaştırdığımız tarihi evleri butik otele dönüştürerek turistik amaçlı kullanıma kazandırdık. Bergama Yabets Sinagogu ve ek binasının restorasyonunu tamamladık. 2015 yılı içinde kamulaştırması yapılan Kızıl Avlu'ya yakın ve turizm açısından oldukça stratejik bir konumda yer alan iki adet tabakhane binasının projesi, 2017 yılında tamamlandı. 2018 yılında restorasyon uygulamalarını yapacağız. 656 ada 36 Parselin komşu parselleri olan 37-38-39 parselleri kamulaştırdık. 36 Parselde bulunan tesis ile entegrasyon sağlaması ve bölgenin önemli bir odak noktası olan Domuz Alanı mevkiine yeni çekim noktaları ekleyecek önemli bir proje olmasını planlıyoruz. Bu yapılar için Koruma Kurulu'ndan olumlu görüş alındıktan sonra 2018 yılı içerisinde proje uygulama ihalesi yapılarak turistik tesis olarak işlevlendirilecek. Tarihte gezginlerin atıflarına konu olan Selinos Çayı dere ıslahına yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz" dedi.

    Yeni başlanacak restorasyon çalışmalarına da değinen Gönenç, "1842 yılındaki sel felaketinde yıkılan Helenistik Döneme ait Kazancı Köprüsü, Selinos Deresi kenarında inşa edilmiş Tabaklar Hamamı, 1432 yılında yaptırılan Taş Han, mimarisini incelediğimizde 16. yüzyılın sonları- 17. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin edilen ve döneminde içinde kıymetli eşyaların satıldığı ticari bir yapı olarak kullanılan tarihi Bergama Bedesteni ve projesi tamamlanan Çukurhan'ın, daha fazla yıpranmadan önce kamulaştırılıp yerli ve yabancı turistler ile Bergamalıların kullanımına açılmasını planlıyoruz. Amacımız yapıları korur iken aynı zamanda iç ve dış turizmi de canlandırmak" dedi.

    GEÇMİŞİNE YAKIŞIR BİR GELECEK

    Bergama Belediyesi tarafından 2009 yılından bu yana restore edilen yapılarla ve kentin geçmişinden önemli isimlere ait heykeller ile ilgili olarak amaçlarının ilçeyi geçmişine yakışır bir geleceğe hazırlamak olduğunu belirten Gönenç, "Bize bırakılan mirası gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarabilmenin sorumluluğuyla hareket ediyoruz. 2 bin 500 yıldır yaşamın her daim var olduğu, krallık başkenti bu kadim şehre olan borcumuzu, Bergama'yı geçmişine yakışır bir geleceğe hazırlayarak ödeyebiliriz. Bu çalışmaları yaparken öncelikle yapıları ve mirasımızı korumayı bununla paralel olarak ilçenin iç ve dış turizmini canlandırmayı da hedefliyoruz" dedi.

    BERGAMA (İzmir), DHA)

    FOTOĞRAFLI

    --- KUTU 1---

    2009- 2018 YILLLARI ARASI RESTORASYONU BİTEN YAPILAR

    Gazipaşa okulu 2008 - 2009

    Bergama Yabets Sinagogu 2010

    Bergama Kütüphanesi eski binası- Haluk Elbe Toplantı Salonu 2010

    Kapalı Çarşı 2010 - 2011

    528 ada 1 ve 68 parsellerdeki konutlar 2011 - 2012

    807 ada 12 parsel - sinagog ek bina 2011 - 2012

    456 ada 55 parsel - 14 Eylül İlkokulu ek binası 2011 - 2012

    415 ada 23 parsel - anaokulu 2012

    656 ada 36 parsel belediye sosyal tesisi 2014

    807 ada 12 parsel sosyal tesis projesi 2017

    Abacıhan Sokak sağlıklaştırma 2017

    Kapalı çarşı etrafı cephe sağlıklaştırma uygulaması 2018

    --- KUTU 2---

    ÖDÜL ALAN RESTORASYONLAR

    1867-1955 yılları arasında çocukların eğitimi için kullanılan Gazipaşa eski Okulu'nun yıllar süren sessizliği, 2008'de başlayan restorasyon çalışmalarıyla son buldu. Yapı, Bergama Belediyesi tarafından butik otel olarak restore edilerek, yerli ve yabancı turizme kazandırıldı. Tarihi Kentler Birliği'nin 2009 yılı tarihi ve kültürel mirası koruma proje ve uygulamalarını özendirme yarışmasında 'uygulama kategorisi'nde ödül aldı. 1875 yılında inşa edilmiş olan Bergama Yabets Sinagogu, 1948 yılında yaşanan göçlerin ardından sahipsiz kalarak bir süre depo olarak kullanılmıştı. Bergama Belediyesi'ne tahsis edilen sinagog binası, restore edilerek tarihi kentler birliği tarafından düzenlenen 2014 yılı tarihi ve kültürel mirasları koruma proje ve uygulamalarını özendirme yarışması'nda 'en iyi restorasyon uygulaması ödülü'nü aldı. 656 ada 36 parselde bulunan ve 19. yüzyıl sonu- 20. yüzyıl başına tarihlenen konut yapısı yine aynı yıl "en iyi restorasyon uygulaması ödülü"nü aldı.

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow