hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanlar uyardı: Çocuk gelişiminde işitme çok önemli

    Uzmanlar uyardı: Çocuk gelişiminde işitme çok önemli
    expand
    KAYNAK DHA

    KONYA,(DHA)- KONYA'da Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KONYA,(DHA)- KONYA'da Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Zuhal Gül, çocukların gelişiminde işitme çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
    İşitme testinin önemine değinen Op. Dr. Gül, '' İşitme testi her yaşta yapılabilmektedir. Bu nedenle sesleri duymada ve sesin yönünü belirlemede ve sözel komutları yerine getirmede güçlük çekme, gürültülü ortamlarda konuşmaları anlamama, televizyonu yüksek sesle ya da yakından dinleme, okul başarısında azalma, konuşmanın yaşına uygun şekilde düzgün, akıcı ve net olmaması gibi işitme kaybından  şüphelenildiği durumlarda hemen  doktora yönlendirilmelidir.''dedi, 
    Gül,” Orta kulakta sıvı toplanması çocuklarda sık karşılaştığımız bir sorundur. Genellikle burun tıkanıklığı sorunu yaşayan, uyku sırasında ağzı açık uyuyan bazen horlayan ve sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda sıklıkla karşımıza çıkar. Orta kulak boşluğu normalde hava ile doludur. Burun arkasındaki genizle kulak arasında havalanma görevini yapan östaki tüpü sayesinde orta kulaktaki hava basıncı dış ortamdaki basınç ile eşitlenir. Havuza ya da denize dalarken kulağımızda hissettiğimiz basınç hissi ani değişikliler sırasında bu sistemin çalışmasına fırsat kalmadan dış ortam basıncıyla orta kulak basıncının eşitlenememesinden kaynaklanır. Nezle olduğumuzda kulağımızın tıkanması da yine aynı mekanizmayladır. Yutkunma sırasında ve çenemizi açıp kapatma hareketi ile östaki borusu açılacağından basınç eşitlenmiş olur. Özellikle okul öncesi çocuk grubunda orta kulakta sıvı toplanması yani tıptaki ismiyle ‘seroz otit’ hastalığı oldukça sık görülür. En sık neden östaki tüpünün fonksiyon bozukluğudur. Östaki tüpünün ventilasyon, temizleme ve koruyucu fonksiyonlarında yetersizlik seröz otit ile sonuçlanır. Orta kulak boşluğundaki sıvı nedeniyle kulak zarı ve kemikçikler işlevlerini yapamaz” diye konuştu.

    Gül, ''Hastalığın erken evrelerinde çocukta hafif bir işitme kaybı başlar. Burun tıkanıklığı belirtileri, ağız açık uyuma, televizyonun sesini çok açarak yada yakından izleme, derslerde öğretmenin söylediklerini duyamama, sürekli burun akıntısı gibi yakınmalar olur. Aileler bu yakınmaları her zaman algılayamamaktadır. Pek çok zaman okul öğretmenleri tarafından işitme azlığı fark edilmektedir. Orta kulakta sıvı birikmesi erken dönemde yakalandığında nedene yönelik tedavi ile düzeltilebilen bir durumdur. 15-20 günlük ilaç tedavileriyle sıklıkla sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak östaki borusunun tıkanmasına neden olan geniz eti büyüklüğü olması durumunda, ilaç tedavisinin etki etmediği durumlarda cerrahi tedavi gereklidir. Cerrahi tedavide sonuç son derece yüz güldürücüdür.”dedi.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow