hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TSO Başkanı Yüksel, kiraz üreticisinin sıkıntısına değindi

    TSO Başkanı Yüksel, kiraz üreticisinin sıkıntısına değindi
    expand
    KAYNAK DHA

    SALİHLİ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, geçen sene yoğun yağış ve doludan ürünlerinin zarar görmesi nedeniyle mağdur olan kiraz üreticisinin, bu yıl iyi verim elde ettiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SALİHLİ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, geçen sene yoğun yağış ve doludan ürünlerinin zarar görmesi nedeniyle mağdur olan kiraz üreticisinin, bu yıl iyi verim elde ettiğini belirtti. Yüksel, buna rağmen üreticinin bu yıl ihracat nedeniyle mağdur olduğunu ifade etti.

    Lezzeti, albenisi ve dayanıklılığıyla ihracatçıların gözdesi olan 'Salihli kirazı'nda, bu yıl iyi bir verim elde edilmesine rağmen üretici umduğunu yine bulamadı. Geçen yıl yoğun yağış ve dolu nedeniyle istenen verim elde edilemediğini ve üreticinin büyük zararla sezonu kapattığını hatırlatan Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınan bu değerli ürünle ilgili yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:

    "Bilindiği gibi Salihli kirazı, ünü Türkiye sınırlarını aşan, yurtdışında dahi Salihli kirazı markasıyla satışı yapılan çok değerli bir ürünümüzdür. Ovada da son yıllarda bazı büyük yatırımcılar tarafından geniş arazilerde üretimi yapılmaya başlanan Salihli Kirazı'nın esas kaynağı yayla köyleri olarak bilinen, kentin nispeten daha yüksek kesimlerinde bulunan mahalleleri olan Allahdiyen, Bahçecik, Gökköy ve Çamurhamamı'nda yetiştiriliyor. Olgunlaşması diğer çoğu kiraza göre daha geç olan Salihli Kirazı'nın benzerlerinden en önemli farklılığı uzun ve ince bir sapa sahip olmasıdır. Ayrıca meyvenin şekli ve dayanıklılığı ile de tercih sebebidir. Meyveleri de daha büyüktür. Başka yörelerde Napolyon cinsi kirazların çapı 26- 28 mm civarında iken, Allahdiyen köyünün kendine özgü havası ve toprak yapısı nedeniyle Salihli Kirazı'nın çapı 32 mm'yi geçmektedir"

    Salihli TSO tarafından yapılan başvuru üzerine 2008 yılında Salihli kirazının Türk Patent Enstitüsü tarafından 100 tescil numarasıyla tescillendiğini belirten Yüksel, çok kaliteli olan bu ürünün ihracatçılar tarafından tercih edildiğini, bu nedenle üretici tarafından normal fiyatın 2-3 katına satıldığını ifade etti. Yüksel şu bilgileri verdi:

    "Kalitesi tescilli bir ürün olduğu için ihracatçılar tarafından yüksek fiyatla satılabiliyor. Salihli kirazında üretimin tamamına yakını ihraç ediliyor. Geçtiğimiz yıl yağışların ve dolunun verdiği zararla verim yarı yarıya azalmıştı. Bu yıl ise oldukça verimli bir sezon yaşandı. Ağaçlar kirazla doldu taştı. Bu bölgede mayısın ortasından itibaren başlayan kiraz hasadı, üreticiyi umutlandırdı. Mayıs ortalarında 32 kalibre olarak ifade edilen en iri ihraçlık kirazlarda 15-18 TL civarındaki fiyatlarla başlayan ilk alımlardan sonra, ihracatçının rakamı bir anda aşağı çekmesiyle fiyatlar 5-6 TL seviyelerine kadar geriledi. Üretici ne yazık ki bu yıl da mağdur oldu. Bu mağduriyette Rusya'nın Türk ürünlerine yönelik katı tutumunu sürdürmesinin etkisi olduğunu düşünüyoruz."

    Üreticinin bir yıl boyunca bakımını yaptığı ağaçlardan mayıs ayı ortalarından itibaren kiraz toplamaya başladığına ve bütün umudunu bu ürüne bağladığına dikkat çeken Yüksel, bu tür mağduriyetleri önlemek için üreticinin kooperatif çatısı altında birleşmesinin şart olduğu ve devlet tarafından desteklenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

    SALİHLİ (Manisa), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow