hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sertifikalı mantar yetiştiricisi olacaklar

    Sertifikalı mantar yetiştiricisi olacaklar
    expand
    KAYNAK DHA

    MERSİN’de Toroslar İlçe Belediyesi, Ziraat Odası işbirliğiyle 'Sertifikalı Mantar Yetiştiriciliği' kursunu başlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA) - MERSİN’de Toroslar İlçe Belediyesi, Ziraat Odası işbirliğiyle 'Sertifikalı Mantar Yetiştiriciliği' kursunu başlattı.
    Kurs nedeni ile Mersin Ziraat Odası’nda toplantı düzenlendi. 67 kursiyerin hem teorik hem de pratik eğitim alacağı kursun açılış toplantıya Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Arif Abalı ve İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Kemal Karaoğlu, Tüm Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Şeref Bolat ve mahalle muhtarları ile kursiyerler katıldı.
    Kursunun Mersin’e katma değer sağlayacağını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Karaoğlu, bu duyarlı eğitimlerinden dolayı Toroslar Belediyesi’ne ve Mersin Ziraat Odası’na teşekkür etti.
    Ziraat Odası Başkanı Gökçel ise kursun teorik eğitimlerinin oda da Halk Eğitim Müdürlüğü eğitmenleri tarafından verileceğini, pratik eğitimlerinin de Toroslar Belediyesi’nin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ndeki üretim alanında yapılacağının bilgisini verdi. Bu projeye destek veren Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür eden Gökçel, küçük aile işletmelerinin de mantar yetiştiriciliği yapabileceği düşüncesiyle Mersin’de de mantar yetiştiriciliğinin, üreticisine ekonomik anlamda katkısının olacağını gözlemlediklerini ve bu kursu açtıklarını söyledi.
    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abalı da hem ilçe müdürlüklerinin hem de tarımla uğraşan diğer kuruluşların eğitim çalışmalarının,  mantarcılıkta Mersin’i marka kent haline getirmekte atılacak en büyük adımlardan biri olduğunu dile getirdi.
    Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Tuna ise 2014 yılından bu yana üreticiler için belediye fidanlığında; ejder meyvesi, safran, goji beryy, passiflora, istiridye mantarı, dikenli incir, kahve, Ginkgo Biloba bitkisi gibi birçok ürün yetiştirdiklerini ve alternatif tarım modellerini geliştirdiklerini ifade etti.
    Mersin’in bütün güzellikleri içinde barındıran bir kent olduğunu ve böyle bir kentte üretimi daha fazla desteklemek gerektiğinin belirten Başkan Tuna, "Eskiden 20 dönüm narenciye bahçesi olan bir insan köyün ağasıydı. Ama şu anda 50 dönüm yeri olan insan bile hayatını zor idame ettiriyor, dolayısıyla arazilerin de bölündüğünü düşündüğümüzde kalan araziler insanların hayatını idame etmeye yetmeyen bir konuma getirdi. Çünkü narenciyenin 1999’daki fiyatıyla şu andaki fiyatı aynı. 6360 sayılı yasa ile 5 bin 200 hektar olan bölgemiz şuanda 108 bin hektar alana çıktı. Ciddi anlamda üretimin yapıldığı bir bölge konumuna geldik. Belediye bünyesindeki ziraat mühendisimiz ve veterinerimizle üretimin nasıl yapılması gerektiği konusunda beyin jimnastiği yapıyoruz. 2014 yılından bu yana birçok ürün çeşidi yetiştirdik" dedi.
    Belediye olarak, pratik ve kolay olmasının yanı sıra kısa sürede ürün verebilen istiridye mantarı yetiştirdiklerini kaydeden Tuna, "İstiridye mantarı yetiştirdik. Araştırarak, ekimi ve dikimi konusunda bilgi sahibi olduk. Kavak ağacı kütüğünün içine ekimini yaptık ve şuanda verim alıyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüze gelen kursiyerlerimiz, istiridye mantarı için hazırladığımız bu alanımızda pratik eğitimlerini alacaklar. Aynı zamanda Karaisalı Mahallemizde belediyemize ait 16 bin metrekarelik arazinin yanında kullanılmayan bir tavuk çiftliğini kiraladık Orada hem hayvancılık hem arıcılık yapacağız ve hem de değişik türde ürün yetiştireceğiz. Belediyesi olarak ortak akılla şehri yönetmenin gayretindeyiz. Toplumunun her katmanında, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bilgi paylaşımı yaparak, bizim bölgemizde olabilecek her projede biz varız. 13 AB projesi yaptık, Çukurova Kalkınma Ajansından projeler aldık. İşte bu birlikte olmanın, ortak yürümenin sonuçları. Vizyon olarak açığız.Köylü ve çitfçi, milletin efendisidir. Böyle olmalı ve devam etmelidir ki bu millet ve bu ülke çabuk kalkınsın. Çiftçiden, bilgiden ve birlikte üretmekten yanayız" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow