hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte, Mustafa Duyar'ın Dündar'a cevabı

    İşte, Mustafa Duyarın Dündara cevabı
    expand

    Haftanın polemiği yargı ve siyaset arasındaki gerilimden çıktı. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu üyesi Ali Suat Ertosun, Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar'ın, ölümünden önce Can Dündar'la görüşmesine izin vermediği yönündeki iddiaya dün yanıt verdi. Bugün CNN TÜRK yayınına katılan AKP Adana milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Ertosun'a "nedenlerini delilleriyle açıkla" çağrısı yaptı. Bunun üzerine Ertosun da CNN TÜRK'e bağlandı ve Fırat'a yanıt verdi.

    CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan ve Kanal D Haber Ankara Temsilcisi Erhan Karadağ'ın sorularını yanıtlayan AKP milletvekili Fırat, "Tuz kokmamalı. Duyar'ın öldürülmesine baktığımız zaman tartışmanın başında olduğumuz görülüyor. Daha da sürecek. Orada bir bakan iradesi var. Neden görüştürmedi? Nedenlerini delilleriyle açıklaması gerekiyor. Çok önemli bir olayı tarihin derinliklerine gömüyorsunuz. Bunun hesabının verilmesi lazım. Yargıçlık kutsal bir meslek" dedi.

    Fırat'ın bu açıklaması üzerine HSYK üyesi Ertosun, programa telefonla bağlanarak, söz konusu "delil"i açıkladı.

    Ertosun, "Mustafa Duyar'ın Can Dündar ile yapacağı röportaj karşılığında elimizde bir dilekçesi var. Diyor ki, 'Televizyon programı yapımcısı Can Dündar'ın benimle yapmak istediği röportaj talebini kabul ediyorum. Benim için sakınca mevcut değil. Ancak bilgi sahibi olmaları açısından, bu röportaj karşılığında uygun bir miktar ücret talep edeceğimi kendilerine bildirilmesini arz ederim'. Bu dilekçenin tarihi 08.01.1999" dedi.

    Bunun resmi evraka girmiş bir dilekçe olduğunu söyleyen Ertosun, söz konusu belgeyi CNN TÜRK haber merkezine de faksladı.

    Can Dündar'a bu konuyu ilettiğini, mahkemede tartışıldığını ve açtığı manevi tazminat davasını kazandığını söyleyen Ertosun, söz konusu evrakın mahkeme dosyasında da mevcut olduğunu belirtti.

    Ertosun, sanığın para istemesinin de kendisini bağlayan bir unsur olduğunu söyleyerek, "Çünkü sanıkların sanıkların muhatapları ilgili hakim ve cumhuriyet savcılarıdır. Prensip olarak, sanıkların, davası sürenlerin gazetecilere konuşmasına karşıyım. O dönemki bakanımız bunu uygun görmüştür. Etik olmadığı için kabul etmedik" dedi.

    Ertosun, Duyar'ın para istediğini müfettiş tahkikatında Can Dündar'ın Adalet Başmüfettişine de söylediğini belirtti.

    ERTOSUN'UN TAVRI

    Ertosun, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, hakkındaki iddiaları tek tek ve detaylı bir şekilde yanıtlamıştı.

    Gazeteci Can Dündar'ın 6 Ocak 1999'da dönemin Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'na dilekçe vererek, Afyon Cezaevi'nde tutuklu bulunan Duyar ile Sabancı suikastının yıldönümü dolayısıyla söyleşi yapmak için izin istediğini söyleyen Ertosun, Duyar'ın tutuklu olması ve yargılamayı etkileyebileceği düşüncesiyle bu talebi uygun bulmadığını belirtmişti.

    Ertosun, buna rağmen, Duyar'ın rızasının alınması koşuluyla görüşmeye Bakan Denizkurdu tarafından izin verildiğini, durumun Duyar'a iletildiğini, ancak Duyar'ın Genel Müdürlüğe gönderdiği 8 Ocak 1999 tarihli dilekçesinde görüşmeyi para karşılığında kabul etmesi nedeniyle görüşme talebinin reddedildiğini, konunun aynı gün Can Dündar'a bildirildiğini anlattı.

    Ertosun, "Mustafa Duyar ile görüşme isteminde bulunan Can Dündar'a izin verilmemesinin nedeni Duyar'ın para talep etmesidir. Kaldı ki bu hususu da hakkımda yapılan soruşturma sırasında Dündar bizzat belirtmiştir" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow