hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de Merbel'de grev kararı alındı

    İzmirde Merbelde grev kararı alındı
    expand
    KAYNAK DHA

    İzmir'de Konak Belediyesinin iştiraki olan Merbel A.Ş.'nin DİSK üyesi 650 işçisi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kani Beko: 'Asgari ücret 2 bin lira olsun'

    İzmir'de Konak Belediyesinin iştiraki olan Merbel A.Ş.'de 650 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası grev kararı aldı.

    İşverenin yüzde 7 zam teklif ettiği Merbel'de görüşmeler, sendikanın banka promosyonları, devlet ikramiyesi ve önceki sözleşmedeki yüzde 17 üzerine pazarlık talebinde kitlenmesi üzerine alınan karara göre 60 gün içinde grev başlayacak.

    2017 Asgari ücret üzerine sorular ve cevaplar

    Merbel A.Ş.'de örgütlü DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası geçen 29 Ağustos'ta başlayan toplu iş sözleşmesinde 8 görüşmede anlaşma sağlanamayınca grev kararı aldı. Sendika bugün grev ilanı kararını Basmane'deki Konak Belediyesi hizmet binası girişine astı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merbel A.Ş.'de örgütlü Genel-İş Sendikası 5 No'lu Şube'nin Başkanı Ali Haydar Kara, uzlaşma sağlanamayan maddelerin banka promosyonları, devlet ikramiyesi ve ilave tediye talepleri olduğunu söyledi.

    Resmi arabulucunun bu taleplerle ilgili girişimlerinin de işveren tarafından kabul edilmediğini belirten Kara "Grev ilanı kararını duyurduk. Biz emekçiler Konak Belediyesi'nin sosyal demokrat belediye başkanına işçilerin emeğinin, alın terinin karşılığının verilmesi çağrısında bulunuyoruz. 60 günlük grev ilan kararıyla birlikte her alanda greve hazırız. Almış olduğumuz ücretler yoksulluk sınırının altındadır. İsteğimiz asgari 4 kişilik bir ailenin geçimin koşullarının oluşmasıdır" dedi.

    En düşük maaş 2 bin 200 TL

    Kara, en düşük işçi maaşını 2 bin 200 TL olduğunu, banka promosyonları ve devlet ikramiyesi taleplerine olumlu yanıt verilmediği için görüşmelerin sonuçlanmadığını söyledi. Kara, bu taleplerinin kabul edilmesi durumunda bir önceki sözleşmedeki yüzde 17'lik artışı tartışabileceklerini, işçileri mağdur etmeyecek bir oranda anlaşabileceklerini ancak bunun önünün açılmadığını söyledi.

    DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise yaptığı konuşmada, DİSK'in sadece CHP'li belediyelerden talepte bulunduğu kanısının yanlış olduğunu AK Parti Hükümeti'nin asgari ücreti arttırması, kıdem tazminatına son vermemesi için mücadelelerinin sürdüğünü söyledi. CHP'li belediye başkanlarına çağrıda bulunan Sarı, işçiler olmasa sokakların pis kalacağını, hizmetlerin yürümeyeceğini, bürokratlarla işlerin yürümeyeceğini, bu nedenle işçiyi mutlu etmek gerektiğini söyledi. Sarı, işçi sınıfı dayanışması nedeniyle Merbel'in greve çıkması durumunda Karbel, İzelman, İzenerji işçilerini de destek için greve çıkabileceği uyarısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merbel A.Ş. personeli olan, temizlik işleri, fen işleri dahil pek çok birimde çalışan 640 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde Konak Belediyesi, yüzde 7 oranında bir zam teklif etti. Sendika ise ücret zammı görüşmelerine başlamak için banka promosyonları, devlet ikramiyesi ve ilave tediyelerin ödenmesini talep etti. Bu koşullar kabul edilmeyince Genel-İş Sendikası işverenle uzlaşamadı. Arabulucu süresinde de anlaşma sağlamadı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın başkan seçildikten sonra ilk imzaladığı Merbel A.Ş. toplu iş sözleşmesinde, yüzde 17 oranında ücret artışı gerçekleşmişti. En düşük maaşın 2 bin 100TL yapıldığı sözleşme pek çok belediyeye örnek gösterilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow