hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'a ikinci boğaz: "Kanal İstanbul"

    İstanbula ikinci boğaz: Kanal İstanbul
    expand

    Başbakan Erdoğan, İstanbul ile ilgili beklenen 'çılgın proje'yi açıkladı; 'Kanal İstanbul' adıyla İstanbul'a ikinci boğaz geçişi açılacağını söyledi. Erdoğan, Karadeniz ile Marmara Denizi arasında 45-50 km uzunluğundaki projenin yerini ve maliyetini gizli tuttu.

    ANKET: PROJEYİ DESTEKLİYOR MUSUNUZ?

    Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde, kamuoyunda "çılgın proje" olarak adlandırılan "Kanal İstanbul" projesini tanıttı.

    "KANAL İSTANBUL"


    - Bugün açıklayacağım muhteşem proje şahsımın olduğu kadar, arkadaşlarımın olduğu kadar, yüzlerce yıl öncesindeki İstanbul idarecilerinin de hayaliydi. İstanbul'a Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman Independenta faciasını düşündüm uzun süre, gece gündüz böyle bir şey bizim başımıza gelse ne yaparız diye kafa yordum, arkadaşlarımla konuştum. Helikopterle İstanbul'un üzerinde gezdik daha sonra. On yıllar boyunca zihnimizde şekillenen bu hayal bugün artık ete kemiğe bürünmeye başladı.

    ÇATALCA'YA HEDİYE...Erdoğan, açıklamasının ardından salondan ayrılırken vatandaşlara seslendi: "Bak bu proje Çatalca'ya hediye ona göre" Erdoğan, projenin yeri ve maliyet konusunda açıklama yapmayacağını söylemişti.
    - Türkiye, 2023'e böyle büyük çılgın ve muhteşem bir projeyle girmeyi fazlasıyla hak etmektedir.

    - Açıklayacağım proje çok ama çok amaçlı proje. Bu proje enerji, ulaştırma, bayındırlık, istihdam, şehircilik, aile, konut, kültür ve turizm ve en önemlisi çevre projesidir.

    - Hayvan ve bitki yaşamını koruma projesidir.

    -  Her türlü olumsuzluğu, haksızlığı, adaletsizliği önlemek adına projenin yeri ve maliyeti konusunu gizli tutmaya devam edeceğiz. Bunu açıklayacak değilim.

    - 3 aşağı 5 yukarı belirlendi. Etüd çalışmaları 2 yıl sürecek. Süreç açısından projenin değişikliklere uğraması son derece tabidir.

    -Panama Kanalı ile Süveyş'te, Yunanistan'da Corinth Kanalı ile kıyas dahi kabul etmeyecek yüzyılın en büyük projelerinden biri için bugün kolları sıvıyoruz.


    PROJE ECEVİT'İN ÇIKTI




    - İstanbul'da bu projeyle beraber 2 yarımada 1 ada oluşuyor. Anadolu yakası zaten bir yarımada. Fakat şimdi 1 ada oluşacak ve bu projeyle beraber 1 yarımada daha oluşacak. İstanbul'un Avrupa yakasında, şehrin batısında, Karadeniz ve Marmara Denizi arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbul'a "Kanal İstanbul" kazandırıyoruz" dedi.

    - Dünyada içinden nehir geçen nice şehirler var. Ama içinden deniz geçen yegane şehir İstanbul. Şu andan itibaren başlattığımız projemizle İstanbul, içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüşüyor.

    - Kanalın su derinliği yaklaşık 25 metre, genişlik 150 metre civarında olacak. Taban genişliği ise 120 metreyi bulacak. Kanaldan dünyanın en büyük gemileri geçecek.

    - 3. köprü de bu kanalın üzerinden geçecek. Kanal üzerine inşa edeceğimiz köprülerle kara ulaşımı kesintiye uğramayacak. Milyonlarca metreküp hafriyat çıkarılacak. Bunlar uygun yerlere taşınacak.


    BİR ÇILGIN PROJE DAHA VARDI


    PROJENİN GEREKÇESİ

    - Projeyle boğaz trafiğini azatmak ve tehlikeyi minimize etmeyi amaçlıyoruz. Kazalar zaman zaman adeta boğazı cehenneme çevirdi, böyle bir tehditten kurtaracağız İstanbul'u ve İstanbulluları.

    - Boğaz yük trafiğini sona erdireceğiz. İstanbul Boğazı tarihin ve geleceğin içiçe yaşayacağı, spor faaliyetlerin yapılacağı eski günlerine geri dönecek.

    - Marmara'da demirleyen gemilerden ve boğazda oluşturdukları kirliliğin önüne geçeceğiz. Bio çeşitliliğini muhafaza ediyoruz. 49 gemi geçiyorsa boğazdan, kanal, bu trafiği hızlandıracaktır.

    - İstanbul'un en büyük havalimanını kanal çevresinde gerçekleştireceğiz. Kanal çevresinde modern bir yaşam alanı oluşturacağız. Yaklaşık 60 milyon yıl kapasiteye sahip havalimanı hedefliyoruz.

    - Kanaldaki akıntı nedeniyle kirlilik oluşmayacak. Yani durgun olmayacak ve yeraltı kaynaklarına zarar vermeyecek. İstanbul'da su sorununa yol açmayacak.


    PROJE DAHA ÖNCE AÇIKLANMIŞTI


    KANALIN FİNANSMANI

    - Hiçbir sıkıntı sözkonusu değildir. Projenin, tamamı milli kaynaklardan karşılanacak. Çünkü, Türkiye bir istikrar ülkesi, Türkiye bir güven ülkesi. Buraya güvenildikçe, burada istikrar oldukça, buraya artık girişimciler, müteşebbisler rahatlıkla girebiliyor.

    - Cazip yatırım alanı özelliğini taşıyor. 2 yıl proje çalışmaları devam edecek. Çok sayıda bilim adamı, uzman, mühendis ve mimar çalışacak. İstihdam alanı da oluşturacak. Ağırlıklı olarak hazine arazileri kullanılacak.

    - Kanalla ilgili birçok ayrıntı ortaya çıktı. Ancak spekülasyonlara meydan vermemek için bu ayrıntılara girmeyeceğiz. Çalışmayı dünyaya açık olarak yürüteceğiz. Önerilere açığız. 12 Haziran seçimlerin ardından etüd çalışmalarına başlayacağız.

    - Ankara ve İzmir ile ilgili projelerimiz de var. Onları o illerde açıklayacağız.


    PROJE DEPREME DAVETİYE ÇIKARIR MI?


    BAŞBAKAN'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKAN DİĞER SATIRLAR:

    "İnsan alemde hayal ettiği kadar yaşar"
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan 'Çılgın Proje'yi açıkladığı konuşmasına İstanbul'u "hayal şehir" olarak tanımlayan Yahya Kemal'in İstanbul üzerine yazdığı "Deniz" adlı şiiriyle başladı ve "İnsan alemde hayal ettiği kadar yaşar" dedi.

    Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

    "Hayal gerçeğe atılmış tohumdur. Bütün büyük adımlar hayalle atılmıştır. Eşsiz eserlerin ardında hep hayaller vardır. 

    Biz de ülkemiz için hayaller kurduk. Her bireyin özgür yaşayabildiği bir ülke hayali kurduk. Paylaşmanın ve dayanışmanın hayalini kurduk. 

    Gecesi sümbül kokan bir İstanbul hayaliyle yola çıktık. Devraldığımız İstanbul'da çöp dağları vardı. İktidarda CHP vardı. Çöp dağlarından kurtarıp buraları yeşil alana çevirdik. Su hayaliyle yanan İstanbul'a su getirdik. Haliç'i temizledik. Haliç'in çamurunu Alibeyköy'e taşıdık ve orada da yeşil alan oluşturduk. Kim daha çevreci? CHP mi, biz mi?

    Hızlı akan trafik hayali gerçeğe dönüşüyor. Güçlü ve itibarlı Türkiye hayalini kurduk. bunu başardık, başarıyoruz, başaracağız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ayşe, Hülya ve Fatma'nın Hans'tan neyi eksik?"

    "4 yıl içinde bütün dersliklerde akıllı tahtaların olduğu ve öğrencilerin elinde elektronik kitapların olduğu bir Türkiye'yi hazırlıyoruz. Öğrencilerin elinde iPad gibi elektronik kitaplar olacak. 162 bin dersliğin tamamında her yıl ücretsiz kitaplar çocuklara takdim ediliyor.

    Hans, George, Helga bu güzellikleri yaşayacak da, Fatma, Ayşe, Hülya neden bu güzellikleri yaşamasın?"

    "2023'e kadar ikinci 15 bin km yol inşa edeceğiz"

    "Artık bu ülkede uçağa binmek hayal değil mi? Havayolları belli bir kaymak takımının yolu olmaktan çıktı. Halkın havayolu oldu. Bunu biz sağladık. Hakkari Yükseova'da, Şırnak Cizre'de havaalanı yapıyoruz.

    Ecdadımızın Boğaz'a tüp geçit projesini attı ama tamamlayamadı. Bunu tamamlamak biz torunlarına düştü."

    "Neymiş oradan tarihi çanak çömlek çıkmış... "

    "3. köprü dedik. Hemen ''karşıyız" dediler. Zaten sizden başka birşey beklenmez ki. Bu zihniyet 1., 2. köprüye ve Marmaray'a da karşıydı. Bize projeyi tamamlatmayı 4 yıl erteletti. Neymiş oradan tarihi çanak çömlek çıkmış... Ama lafa gelince insandan daha önemli şey yok. İnsanımıza getireceği artılar ve eksileri düşünmüyorlar. İnsan eksenli bakmıyorlar, ideolojik yaklaşıyorlar. 

    Bolu dağı tüneli hayaldi, başladılar bitiremediler. Dediler ki burayı patates deposu mu yapalım? Ama Bolu dağı tünelini biz bitirdik. 15 yılda yüzde 35'ini yaptılar. Biz, "4. 5 yılda bitireceğiz" dedik. Ve Ünye viyadükleri hariç bitirdik. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelecek ay Ankara-Konya arası hızlı tren seferleri başlıyor. İki şehir arası 1 saat 15 dakika olacak. 

    Bu ülkenin hayallerini ete kemiğe büründürdük ama şımarmadık."

    "2023'te 500 bin konut" 

    "Kentlerde kentsel dönüşüm projeleri başlattık. 2023'te 500 bin konut hedefliyoruz. 

    Artık daha büyük hayallerimiz var. Hayallerimizi asla ulaşılamaz görmüyoruz. Hayallari hedef yapıyor, o hedeflere emin adımlarla yürüyoruz. Hedef 2023 diyoruz. 

    Türkiye'nin dört bir yanını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, Atatürk'ün partisindeniz diyenlere hatırlatılır ve hibe olunur. Gazi, "Demir ağlarla ördük" dedi. Siz ne yaptınız?"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow