hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin CNN TÜRK'e anlattı: Türk heyeti ile yeniden görüşme ne zaman?

    Türkiye'nin yaklaşık 400 km sınır paylaştığı komşusu Irak, PKK’yı terör örgütü olarak tanıyacak mı? Terörle mücadele konusunda Bağdat, Ankara ile işbirliği yapacak mı? Sınırda güvenli hat oluşturulması gündemde mi? Türkiye’nin ‘terör örgütüne alan açıyor, son vermezse ileri tedbirler alacağız’ diyerek uyardığı KYB geri adım atar mı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'seçimden sonra' dediği Irak ziyaretinin takvimi netleşti mi? CNN TÜRK'ten Büşra Arslantaş sordu, Irak'ın Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin şu ifadeleri kullandı; 

    Irak anayasası hiçbir örgüte izin vermiyor. Bu yüzden Irak topraklarında bulunan bu örgütlerin başka yerlere karşı saldırı düzenlememesi gerekiyor. Bizim anayasamızda ilgili bir şey öncelikle. PKK ya da diğer örgütlerde nasıl başa çıktığımızda ilgili olarak.

    İkinci olarak ise PKK uzak bölgelerde Irak Kürt bölgesel yönetiminin içindeki uzak bölgelerde yer aldı. Çünkü güç dengeleri değişti. PKK başta 1991’de Irak-Kürt bölgesel yönetiminin sınırları içerisinde yer aldı. Sonrasında güçlerini inşa etmeye başladılar. Örgütlerinin ellerindeki imkanları bu bölgelerde geliştirdiler. Bu yüzden yasal açıdan baktığımız zaman, anayasaya döndüğümüz zaman bizim yükümlülüğümüz PKK’nın Irak topraklarında yer almaması. Bu bizim yükümlülüklerimizden biri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komşu ülkelerimize olan yükümlülüğümüzde ise ki bu durumda Türkiye. PKK bir sorun. Irak-Kürt Bölgesel yönetimi için bir sorun bölge. Bölge için bir sorun. Irak’ın bir bölgesi burası. Irak Federal Hükümeti için bir sorun ki bu. Bunun dışında bizim komşumuz Türkiye için de bir sorun.

    PKK ve ilk kez çok iyi bir görüşme gerçekleştirdik. Biz bir süre önce aralık ayında Ankara’da. Şöyle bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye ve Irak arasındaki ikili ilişkiler için aynı zamanda da güvenlik sorunu içinde bir görüşmeydi. PKK orada ancak Türk ordusunun Irak-Kürt bölgesinde de üsleri var. Hatta Başika’da da var.

    Bununla nasıl başa çıkacağız? Bu Türkiye ve Irak için bir sorun mu? Bu soruları sorduk ve bir diyalog başlattık. Çok iyi ilerlerdi. Türk tarafının delegasyonu Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından yapıldı. Savunma bakanı vardı. Aynı zamanda MİT’in başkanı vardı. Irak delegasyonunda ben vardım. Aynı zamanda savunma bakanı vardı. Ulusal güvenlik konseyi danışmanı vardı. Irak-Kürt bölgesel yönetiminin içişleri bakanı vardı. Bir sonraki ay tekrar Türkiye’de görüşmeyi planlıyoruz. Sonra Bağdat’ta da olacak. Bu sorunla başa çıkmaya karar verdik. Siyasi, güvenlik iç ilişkilerimiz ve dış ilişkilerimiz açısından güzel konuşmalar gerçekleştik. Bu sorun hakkında iki taraftan da belgeler alacağız. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow