hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Depremzede kredi ve hibe desteği başvurusu nasıl yapılır, ne kadar?

    Depremzede kredi ve hibe desteği başvurusu nasıl yapılır, ne kadar
    expand

    Depremzede hibe ve kredi desteği Resmi Gazete'de ilan edildi. Yerinde Dönüşüm Kampanyası kapsamında, hibe ve kredi miktarlarında karara bağlı olarak bir artış yapıldı. Karar kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek. Peki, depremzede kredi ve hibe desteği başvurusu nasıl yapılır, ne kadar? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem bölgesinde, Yerinde Dönüşüm Kampanyası'nda hibe ve kredi miktarları artırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan detaylar belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, yapıları hasar alan kişilere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek. 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremlerde orta ve üzeri hasar almış yapı sahipleri için kredi ve hibe başvuruları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri'nde veya e-Devlet platformu üzerinde kabul edilecek. Kredi başvurusu sırasında bireylerin gelir durumu ve kredi puanı göz önünde bulundurulmayacak. Ancak, hibe ya da kredi almak isteyenlerin, yapım ruhsatı tarihinden itibaren en fazla 1 yıl içerisinde başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

    DEPREMZEDE KREDİ VE HİBE DESTEĞİ NE KADAR OLDU?

    Gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği kapsamında; konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, işyeri için 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacak. Hibe yardımı ise, nakdi olarak konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL'ye kadar yapılacak. Aktarılan kararda, kredinin yüzde 10'u peşin ödenmesi kararlaştırılırken, İnşaatını plan ve projeye, fen, sanat kuralları ile imar mevzuatına uygun yapmayanların hibe ve kredisiyle birlikte durdurulan inşaatını düzeltmesi için 30 gün süre verilecek. Krediler, iki yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami on yıl vadeli ve faizsiz olarak kullandırılacak. Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir işyeri için hibe verilebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DEPREMZEDE HİBE VE KREDİ DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

    Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacağına işaret edilen kararda, hibe veya kredi almak isteyen hak sahiplerinin, yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelerle e-Devlet üzerinden veya doğrudan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow