hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitcoin (BTC) halving nedir, ne zaman? Bitcoin halving tarihi 2024!

    Bitcoin (BTC) halving nedir, ne zaman Bitcoin halving tarihi 2024
    expand
    KAYNAKNeşe Akbaş / Cnnturk.com Muhabiri

    Kripto para yatırımcıları tarafından yakından takip edilen BTC halving dönemi tarihi araştırmaları hız kazandı. Bitcoin piyasasını daha iyi anlamak ve yatırımları ona göre planlamak adına halving tarihleri önemlidir. Bitcoin (BTC) ağına yeni coinlerin eklenmesi amacıyla madencilere verilen ödül miktarlarının yarı yarıya azaltılması Bitcoin Halving olarak adlandırılıyor. Kelime olarak da “yarılanma” anlamını ifade eden halving, madencilikte üretilen kripto para birimlerini etkilemektedir. Halving, Bitcoin ağındaki token ekonomisinin temelini oluşturur. Peki, Bitcoin (BTC) halving ne zaman? İşte Bitcoin halving tarihi ile ilgili bilgiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto para yatırımcıları, her 4 yılda bir halving dönemine giren Bitcoin yatırımcımları için geri sayım başladı. Bitcoin yarılanması Bitcoin protokolüne uygun olarak ağda 210 bin blok kazıldığında gerçekleşiyor. Bu miktara ulaşılması ise yaklaşık olarak dört yıl alıyor. Bitcoin protokolü tarafından otomatik olarak gerçekleştirilen halving süreci birkaç dakika içinde tamamlanıyor. Bitcoin'de bölünme olarak da adlandırılan ilk halving işlemi 28 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Bu tarihteki ödül yarılanmasıyla blok ödülü 50 BTC'den 25 BTC'ye düşürülürken bu yarılanmanın bir yıl sonrasında Bitcoin fiyatı yaklaşık yüzde 8 bin 500 artış göstererek 12 dolardan bin 150 dolara kadar yükseldiği gözlemlendi. Uzun yıllar devam edecek olan ödül yarılanması, Bitcoin fiyatı üzerinde de değişikliklere sebep olabilecek faktörlerden biridir. 

    BİTCOİN HALVİNG NEDİR?

    Halving’in uygulandığı ilk Blockchain ağı, Bitcoin’dir. Bitcoin halving, Bitcoin ağında madencilik ödüllerinin yarıya indirilmesi olayıdır. Bitcoin protokolüne göre, her 210.000 blokta bir (yaklaşık dört yılda bir) madencilere verilen Bitcoin ödülü yarıya düşürülür. Bu mekanizma, Bitcoin'in arzını sınırlı tutarak enflasyonu önlemeyi amaçlar. Bitcoin'in toplam arzı, 21 milyon BTC ile sınırlıdır ve halving olayları, bu maksimum arza ulaşılana kadar devam eder. Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, bu mekanizmayı, Bitcoin'in deflasyonist bir özellik taşımasını sağlamak ve para biriminin değerini korumak amacıyla tasarladı. Halving, yeni Bitcoin'lerin piyasaya sürülme hızını yavaşlatır, böylece arzın talebi aşması önlenir ve Bitcoin'in değeri korunmaya çalışılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin (BTC) halving nedir, ne zaman Bitcoin halving tarihi 2024GEÇMİŞ BİTCOİN HALVİNG OLAYLARI

    İlk Halving: 2012 yılında gerçekleşti ve ödül 50 BTC'den 25 BTC'ye düştü.

    İkinci Halving: 2016 yılında gerçekleşti ve ödül 25 BTC'den 12.5 BTC'ye düştü.

    Üçüncü Halving: 2020 yılında gerçekleşti ve ödül 12.5 BTC'den 6.25 BTC'ye düştü.

    Bitcoin (BTC) halving nedir, ne zaman Bitcoin halving tarihi 2024

    2024 BİTCOİN HALVİNG NE ZAMAN?

    Her 4 yılda bir kez gerçekleştirilen Bitcoin Halving’in 2024 yılının Nisan ya da Mayıs ayında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ancak, blokların ne kadar hızlı üretildiğine bağlı olarak bu tarih birkaç hafta öne veya arkaya kayabilir. 2024 yılındaki Bitcoin bölünmesi 840 bin bloğa ulaşıldığında gerçekleşmesi beklenirken ödül miktarı da 3,125 BTC'ye kadar düşmüş olacak. Bitcoin halving, madencilik ödüllerinin yarıya düşürülmesiyle, yeni Bitcoin arzının azalmasına ve teorik olarak Bitcoin'in değerinin zamanla artmasına neden olabilir. Bu olay, Bitcoin'in deflasyonist özelliğini korumak ve para biriminin uzun vadeli değerini desteklemek için tasarlanmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow