hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Afrika'yı kana bulayan Boko Haram örgütü

    İşte Afrikayı kana bulayan Boko Haram örgütü
    expand

    2002'de Afrika'nın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi Nijerya'da kuruldu. Kurucsu bir vaiz: Muhammed Yusuf. Örgütün adı, "Batılı eğitim haram" anlamına geliyor. Cihadist bir ideolojiye sahip ve halifelik ilan etti. Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya'da dehşet saçıyor. Düzenlediği saldırılarda 7 binin üzerine kişi öldü. Kız çocuklarını kaçırmaktan, çocuklara canlı bomba eylemi düzenletmeye sivilleri hedef alan yüzlerce saldırı düzenledi. Kiliseleri yaktı, gar, otel, lokantaları bombaladı. Yarattığı dehşet nedeniyle Çad Gölü havzasında bir buçuk yılda 1,5 milyon insanı evini terk etmeye zorladı. Neden olduğu durum nedeniyle Temmuz'a kadar yardım ulaşmazsa Kuzey Nijerya'da 3 milyon kişi temel gıdadan mahrum kalacak. Militan sayısının 9 binin üzerinde olduğu sanılan Boko Haram, geçen ay IŞİD'e bağlılığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boko Haram örgütü, Nijerya'nın yanı sıra Çad, Nijer ve Kamerun'u kana bularken örgütle mücadele konusunda bölgesel ve uluslararası çabalarda son dönemde artış gözleniyor. BM Güvenlik Konseyi, Boko Haram ile mücadele eden Nijerya ve sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer'e destek için hazırlanan karar tasarısını görüşüyor. Teknik konularda istişareler sürerken tasarının kısa süre içinde oylanmak üzere BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması bekleniyor.

    Nijerya'da kurulan örgütün en etkili olduğu Çad, Kamerun, Nijer ve Nijerya'nın çevrelediği Çad Gölü havzasında bölge ülkeleri Boko Haram ile mücadele ediyor.

    Nijer ve Çad, örgütle mücadelede sınır ötesi operasyon düzenlerken, Kamerun hem topraklarına Nijer askerlerinin girişine izin vererek hem de 6 bin askerle kendi topraklarında operasyona katkıda bulunuyor.

    Ayrıca 1000 kadar askerle Nijer'in güneybatısındaki Diffa kentinden Boko Haram'ın geçiş yolunu kesen Nijer, Kamerun'un kuzeyinde bulunan 2 bin 500 Çad askerinden yardım alıyor.

    Nijerya ordusu, Yobe eyaletindeki Gulani, Biu, Gujba, Damaturu, Buni Yadi, Borno eyaletinde Maiduguri, Baga, Kukawa, Mafa, Adamawa eyaletindeki Hong, Madagali, Mubi'de kontrolü sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boko Haram 500 kişiyi kaçırdı

    Boko Haram ise Yobe eyaletinde Bularafa, Bumsa, Borno eyaletinde, Banki, Damboa, Limankara, Gwoza, Pulka, Bama ve Abadam'da etkili oluyor. 

    Benin Devlet Başkanı Boni Yavi, Boko Haram'la mücadeleye destek için Çad Gölü bölgesine 750 asker konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtirken, Fildişi Sahili Savunma Bakanı Paul Koffi, Benin, Kamerun, Nijer, Nijerya ve Çad'ın oluşturduğu bölgesel güce katılmanın artık zorunluluk haline geldiğini açıkladı.

    Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da toplanan 54 Afrika Birliği ülkesi, şubat başına Nijerya'nın kuzeydoğusunda kanlı terör eylemlerine imza atan Boko Haram'la mücadele için 7 bin 400 askerden oluşan gücün bölgeye konuşlandırılmasına karar vermişti.

    Katliam! Canlı bomba 45 kişiyi öldürdü!

    Bölgede, şubatın ikinci haftasında başlayan operasyonlarda, BM ve birçok ülkenin yanı sıra Türkiye'nin de geçen yıl terör örgütleri listesine eklediği Boko Haram'a yönelik bine yakın Boko Haram militanı öldürüldü.

    Fransa, Temmuz 2014'te, Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan ve Eritre'yi çevreleyen Sahil Kuşağı'nda terör ve etnik çatışmalarla mücadele amacıyla düzenlediği 3 bin daimi askerden oluşan Barkhane Operasyonu'nun ana üssü olarak Çad'ı seçse de Boko Haram'ı hedef alan çabalara askeri destek vermiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ölen sivil sayısı 7 binin üzerinde

    BM'nin son raporunda, Nijerya'da Boko Haram örgütünün 2014 başından bu yana düzenlediği saldırılarda 7 bin 300'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Nijerya'nın kuzeyi ve Çad Gölü Havzası'nda, mayıs 2013'te acil durum ilan edilmesinden bu yana 1,5 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. BM, temmuza kadar insani yardım ulaştırılamaması durumunda Kuzey Nijerya'da 3 milyon kişinin temel gıdadan mahrum kalacağı uyarısında bulundu.

    Boko Haram'ın katliam yaptığı köyde başsız cesetler bulundu

    Boko Haram'ın ortaya çıkışı

    Dünyanın 7. en kalabalık, Afrika'nın ise en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Nijerya'nın Borno eyaletinde vaiz Muhammed Yusuf tarafından 2002'de kurulan silahlı örgüt, cinayet, kentleri, kamu binalarını ve kiliseleri ateşe verme, göçlere sebep olma, genç kızları kaçırıp satma gibi pek çok eylem düzenliyor.

    AA muhabirinin derlediği bilgileri göre, asıl adı Tebliğ ve Cihat için Ehl-i Sünnet Cemaati olan Boko Haram, "Batılı eğitim haram" anlamına geliyor. Boko ya da Buku kelimesinin İngilizce "book" (kitap) kelimesinden türetildiği belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örgüt, ilk kampını 2004'te Nijer sınırı yakınında kurdu. 2006'da örgütün lideri Muhammed Yusuf hakkında yasa dışı eylemlerde rol oynadığı gerekçesiyle soruşturma başlatılsa da birçok kez göz altına alınan örgüt lideri mahkeme kararıyla serbest bırakıldı.

    Boko Haram'ın katliamı uydu fotoğraflarında

    2009'da Nijerya'nın kuzeyinde eş zamanlı saldırılar

    Çad, Nijerya ve Nijer arasında bulunan Çad Gölü bölgesinde etkili olan örgüt, 26 Temmuz 2009'da Nijerya'nın kuzeyindeki Bauchi, Borno, Yobe ve Kano eyaletlerinde eş zamanlı saldırılar düzenledi. Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'de militanlar polisle 5 gün çatıştı. Ordu ise yerel polise destekte çok gecikti. Çatışmalarda 300'ü militan 700'den fazla kişi öldü, 3 binden fazla kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Maiduguri'de Muhammed Yusuf'un öldüğü açıklandı.

    Yusuf'un 2009'da gözaltında tutulduğı sırada güvenlik güçlerince öldürülmesi örgütün radikalleşmesine yol açtı. Boko Haram üyesi Sanni Umaru, 14 Ağustos 2009'da Yusuf'un yerine geçtiğini açıkladı ve Nijerya'da cihat çağrısında bulundu. Ancak saldırılardaki başarısızlıklarından sonra birçok militan Ağustos 2009-Ağustos 2010'da Nijer ve Çad'a kaçtı. Örgüt, Maiduguri yakınındaki Sambisa ormanında gizlice yeniden toplanmaya ve Eylül 2010'da Bauchi cezaevini basıp 700 mahkumu kaçırarak adından tekrar söz ettirmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boko Haram örgütü IŞİD'e biat etti

    Muhammed Yusuf'un halefi konusunda örgüt içindeki tartışmalardan sonra Boko Haram liderinin Ebubekir Şekau olmasına karar verildi. Şekau, Temmuz 2010'daki video kaydında Boko Haram lideri olduğunu açıklayarak silahlı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

    Örgüt, 2010'da Noel döneminde Hristiyanları ve kiliseleri hedef aldı. Jos kentindeki saldırıda 24 kişiyi öldürdü. Örgütün 2011'de kilise, gar, otel, lokanta ve kamu binalarını hedef alan saldırıları arttı. Ancak daha da önemlisi 2011, örgütün ilk intihar saldırılarını düzenlediği yıl oldu.

    Goodluck Jonathan'ın Mayıs 2011'de Nijerya devlet başkanı seçilmesinden sonra düzenlenen saldırılarda onlarca kişi yaşamını yitirdi. Örgüt üyeleri 21 Haziran 2011'de bir karakolu ateşe verdi, bazı tutukluların kaçmasını sağladı, bir bankayı yağmaladı.

    Nijerya hükümeti, Boko Haram ile Haziran 2011'de müzakerelere başlamak istedi. Ancak Boko Haram bu talebi hiçe sayarak 26 Ağustos 2011'de başkent Abuja'daki BM temsilciliğine intihar saldırısı düzenledi. Saldırıda 18 kişi yaşamını yitirdi.

    El Beşir: "Boko Haram ve IŞİD'in arkasında MOSSAD ve CIA var"

    Mali'de 2012'deki savaş sırasında Boko Haram militanları, Batı Afrika'da Birlik ve Cihad Hareketi (MUJAO) üyelerine Malili ve Fransız güçlerine karşı destek verdi. 2013'te Nijerya ordusu Boko Haram'a karşı operasyon başlattı.

    Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Yobe ve Adamawa eyaletlerinde acil durum ilan etti.

    Nijerya ordusu, 1000 örgüt üyesini yakaladığını, yaklaşık 150 militanın öldürdüğünü açıklamasından sonra Boko Haram, 20 Aralık 2013'te Bama
    askeri kampına, 14 Mart 2014'te Giwa kışlasına saldırdı, yakalanan örgüt üyelerinin kaçmasını sağladı.

    Boko Haram'ın yayılışı

    Boko Haram, Ağustos 2014'te yayılmaya başladı. 12 Eylül 2014'te Nijerya'nın kuzeyinde 11 kentin tamamı ve Maiduguri'nin bir bölümü örgütün elindeydi. Ordu, eylül ortasında düzenlenen operasyonda 100 kadar örgüt üyesinin öldürüldüğünü duyurdu.

    Örgüt, 24 Kasım 2014'te Nijer sınırındaki Damasak kentine kadar ilerledi. Güvenlik güçleri ile militanlar arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişi öldü, bölgedeki yaklaşık 3 bin kişi Nijer'e göç etmek zorunda kaldı. Örgüt lideri Şekau, Ağustos 2014'te yayınladığı video görüntülerinde, "Biz bir hilafet devletiyiz. Nijerya'yı tanımıyoruz" ifadesini kullandı. Ancak Şekau, bunun IŞİD tarafından ilan edilen hilafetin bir parçası olup olmadığını belirtmedi.

    Boko Haram Kamerun'a saldırdı: Camiyi yaktı, 100 kişiyi öldürdü

    Boko Haram liderinden kaçırılan kızlarla ilgili açıklama

    Liseli kızların kaçırılması

    Batı eğitimi veren okulları birçok kez hedef alan Boko Haram'ı dünya gündemine oturtan eylemi 14 Nisan 2014'te Borno eyaletindeki Chibok bölgesinde oldu. Örgüt, 12-17 yaşındaki 276 liseli kızı zorla evlendirmek için kaçırdı. 5 Mayıs'ta örgüt lideri yayımladığı mesajda, "Çocuklarınızı kaçırdım. Onları Allah adına pazarda satacağım. Batı eğitiminin sona ermesi gerek. Kızlar, okulu bırakıp evleneceksiniz" ifadesini kullandı.

    Kızların 53'ü 3 hafta sonra kaçmayı başardı. Diğer kızların ise pazarda satıldığı ya da intihar eylemcisi olarak yetiştirildiği iddia edildi.

    Terör 1 yılda 18 bin can aldı

    Örgüt Kamerun'da

    Başkenti örgütün merkezinin yaklaşık 100 kilometre uzağında olması nedeniyle Çad'ın endişelenmesi ve Kamerun'un Boko Haram ile mücadele için Kamerun'a asker göndermesi üzerine 2014'te Kamerun'un kuzeyine saldırmaya başladı. Örgüt, ilk olarak büyükbaş hayvanları çalarak ya da tarım alanlarına zarar vererek güç gösterisinde bulundu. Daha sonra sınırda birçok kişiyi kaçırdı ve öldürdü.

    Kamerun ordusu ve Boko Haram ilk kez Kamerun'un Fotokol kentinde 2 Mart 2014'te karşı karşıya geldi. Mayıs sonunda Kamerun ülkenin kuzeyini korumak amacıyla bölgeye 3 bin asker konuşlandırdı. İlerleyen aylarda Boko Haram Fotokol'daki askeri kampları hedef aldı ve kent sık sık çatışmalara sahne oldu.

    20 Aralık 2014'te Kamerun, Boko Haram'ın kampını basarak kaçırılan 7-15 yaşındaki 84 çocuğu kurtardığını duyurdu.

    Boko Haram, geçen ay başında da ilk kez Nijer'in Bosso bölgesindeki bir kontrol noktasına saldırdı. Böylece örgüt, sadece Nijerya'da değil Afrika'nın kuzeydoğunda etkili olduğunu gösterdi.

    Nijerya'da intihar saldırısı: 47 öğrenci öldü

    Militan sayısının 9 binin üzerinde olduğu sanılıyor

    Örgütün eylemleri, zaten kuzeyinde Müslümanların ve güneyinde Hristiyanların yaşadığı Nijerya'yı daha da bölüyor. Militanların sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak örgüt üyesinin 9 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda düzenlenen operasyonlarda çok sayıda militan öldürülse de Boko Haram, Nijerya'nın kuzeyindeki yoksul bölgelerden özellikle okuma-yazma bilmeyen gençleri kandırarak örgüte dahil etmeyi başarıyor.

    Boko Haram'ın geliri

    Boko Haram'ın hangi kaynaklardan gelir elde ettiği tam olarak bilinmiyor. Bazı uzmanlara göre, örgüt, ülkenin kuzeyinde bulunan Borno eyaletindeki "siyasi çatışmalardan" yararlanıyor. 2003-2011'de Borno valisi olan Ali Modu Şerif'in Boko Haram'a destek sağladığı iddia ediliyor.

    Bazı uzmanlara göre ise örgüt, "güç yarışına" sahne olan kuzey bölgesinde büyük tüccarlar ve iş adamları tarafından finanse ediliyor. Banka soygunları ve fidyelerin de örgütü güçlendirdiği öne sürülüyor.

    Örgüt, geçen yıl kaçırdığı zengin bir Nijeryalı'nın serbest bırakılması karşılığında 1 milyon dolar, Şubat 2013'te Kamerun'un kuzeyinde kaçırılan yedi kişilik bir Fransız ailenin salıverilmesi için 3 milyon dolar fidye aldı. Örgütün bu sayede yıllık yaklaşık 10 milyon dolar gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

    Boko Haram hilafet ilan etti

    Boko Haram DAEŞ'e biat etti

    Boko Haram, geçen ay DAEŞ'e bağlılığını açıkladı. SITE adlı internet sitesinde yer alan video görüntülerinde, Şekau'nun DAEŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye biat ettiklerini belirterek "Halifeye biat ediyoruz. Ona zorlukta ve kolaylıkta kulak verecek ve itaat edeceğiz. Ümmetin şahit olduğu ihtilafların, hilafetten başka ilacı yok. Tüm Müslümanları bize katılmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

    DAEŞ de yayınladığı ses kaydında örgütün kendilerine bağlılık sözünü kabul ettiğini duyurdu. Henüz bağımsız kaynaklarca teyit edilmeyen ses kaydında hilafetin Batı Afrika'ya kadar uzandığı belirtildi.

    Boko Haram'ın katliamları durmuyor!

    Nijerya yine kan gölü: 48 ölü

    "Okulları yakacağız, öğretmenleri öldüreceğiz"

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow