hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama, Suudi Arabistan'a gitti

    Obama, Suudi Arabistana gitti
    expand

    Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Obama, Kral Abdullah'ın öldüğü Suudi Arabistan'a gitti. Obama'yı Riyad Havalimanı'nda bir heyet ile birlikte yeni Kral Selman bin Abdulaziz karşıladı. Suudi yetkililer Obama'ya ziyarette eşlik eden eşi Michelle Obama'nın elini sıkmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni Kral Selman bin Abdülaziz, Obama'yı uçağın kapısında karşıladı. Askeri bando her iki ülkenin de marşlarını çaldı.

    4 saatlik ziyaretin amacı, ABD Başkanı Barack Obama'nın, geçen hafta hayatını kaybeden Suudi Arabistan Kralı Abdullah için başsağlığı dileklerini iletmesiydi. Geçen hafta yapılan cenaze töreninde Müslüman liderler hazır bulunmuştu, Müslüman olmayan ülkelerin liderleri de cenazeyi takip eden günlerde taziyelerini iletiyor.

    Obama ziyaret kapsamında Suudi Arabistan'ın yeni Kralı Selman'la özel görüşme yapacak, Kraliyet ailesi tarafından ikinci veliaht ilan edilen İçişleri Bakanı Prens Muhammed Bin Nayef'la da biraraya gelecek.

    Suudi Kraliyet Divanı'ndan yapılan açıklamada, Obama ve Selman Bin Abdulaziz arasında gerçekleşecek resmi görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi ile bölgesel sorunların ele alınacağı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama'nın 30 kişilik heyetinde, CIA Başkanı John Brennan ve Dışişleri Bakanı Kerry de var. Heyette üst düzey yetkililerin olması, yeni dönemde Riyad ile ilişkilere verilen önemin göstergesi.

    Obama'nın ziyaretinde IŞİD ile mücadele, Mısır, Yemen, Suriye ve İran konularının da görüşülmesi bekleniyor. Siyasi gözlemciler ise iki lider arasındaki görüşmelerde Yemen konusu, IŞİD'le mücadele, Suriye'nin durumu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınacağını dile getiriyor.

    Beyaz Saray'dan Cumartesi günü yapılan açıklamada, Obama'nın Hindistan ziyaretini kısa keseceği ve Kral Abdullah'ın vefatı dolayısıyla Suudi Arabistan'a taziye ziyaretinde bulunacağı dile getirilmişti.

    First Lady'nin elini sıkmadılar

    Obama'nın Suudi Arabistan ziyaretinde eşi Michelle Obama da eşlik ediyor. Ziyarette kapalı bir giysi tercih eden First Lady Michelle Obama, başörtüsü takmadı. Tümü erkek delegelerden oluşan Suudi heyetin bir kısmı, First Lady ile el sıkışmadı.

    Obama, Suudi Arabistana gitti

     YSK'dan HDP'yi etkileyecek karar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan: "Şimdi çiftetelli oynuyorlar ama..."

    Yunanistan'ın yeni Başbakanı Çipras'ın ilk icraatı

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow