hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar son bir ayın en düşüğüne geriledi

    Dolar son bir ayın en düşüğüne geriledi
    expand

    Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri değiştirmemesinin arından 2,2313 ile son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Döviz piyasasında güne yatay bir başlangıç yapan dolar/TL, Almanya ve Euro Bölgesi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) beklentilerden iyi gelmesinin ardından düşüşe geçerken, TCMB'nin faizleri değiştirmemesi, dolar/TL'de 24 Eylül'den beri en düşük seviye olan 2,2313'ün görülmesini sağladı.

    TCMB faizlerde değişikliğe gitmezken, yapılan açıklamada enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun korunacağını vurguladı.

    Merkez faiz kararını açıkladı

    En düşük 2,2313'ü gören dolar/TL, ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesiyle şu dakikalarda 2,2370 seviyelerinde dengelenirken, euro/TL ise en düşük 2,8263'ü gördükten sonra kapanışa yakın 2,8350'den alıcı buluyor.

    "Dolar/TL'nin 2,17'ye yakınsayacağını düşünüyoruz"

    Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, dolar/TL'de hem iç hem de dış faktörlerin rol oynadığını belirterek, "İç tarafta, fiyatlama davranışı ve enflasyon beklentileri nedeniyle TCMB'nin sıkı para politikası duruşu. Dış tarafta ise küresel büyümenin sorgulanması ve deflasyon riskinin artmasıyla ABD'de faizlerin daha uzun süre düşük seviyelerde kalacağının anlaşılması sonucunda azalan Fed riski" dedi.

    Bu iki dinamik aynı şekilde sürdüğü sürece TL'nin destek bulabileceğini dile getiren Yılmaz, ilk aşamada gelecek hafta çarşamba günü Fed toplantısından çıkacak kararın kur üzerinde etkili olacağını söyledi.

    Gelecek hafta Fed'in sakin yaklaşımını korumasını beklediklerini kaydeden Yılmaz, Fed'in, doların aniden güçlenmesini istemediğini açıkça ifade ettiğini ve bu nedenle TL'nin diğer gelişmekte olan ülke Kurları (EMFX) ile birlikte Fed toplantısından fayda görerek güç kazanmayı sürdürebileceğini vurguladı.

    Dolar/TL'de kısa vadede 2,2260 ve 2,2228 seviyelerine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, şunları ifade etti:

    "Yıl sonuna yaklaştıkça dolar/TL'nin 200 günlük hareketli ortalamaya yakınsayacağını düşünüyoruz. Şu anda 2,17 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama dolar/TL'nin aralık Para Politikası Kurulu toplantısına kadar hedefleyebileceği bir yer. Çünkü TCMB'nin bir sonraki hamlesini aralık ayından önce yapmasını beklemiyoruz.

    Para politikası koşullarının aralık ayına kadar sıkı seyretmesi durumunda, dış tarafta da Fed riski normal gittikçe dolar/TL'yi güçlenme yönünde takip edebiliriz. Türkiye riskinin arttığı bir durumda ise 2,2550'nin üst tarafta direnç görevi göreceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryonun gerçekleşme olasılığını düşük bulsak da yatırımcıların kendi hareket alanlarını belirlemeleri açısından belirtmekteyiz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow