hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağrı Valisi Musa Işın'dan "15 asker ölüme gönderilmişti'ye tepki

    Ağrı Valisi Musa Işından 15 asker ölüme gönderilmiştiye tepki
    expand

    Ağrı Valisi Musa Işın, "Askerlerimiz orada toplanacak olan insanlarımızın hem güvenliğini sağlamak hem de teröristlerin oraya gelerek vatandaşa propaganda yapmalarını ve onları korkutmalarını engellemek gayesi ile görevlendirilme yapılmıştır" dedi. Vali, 'Canlı kalkan olarak oraya gidenler tarafından askerler kurtarıldı, askerler orada ölüme terk edilmişti, 15 asker ölüme gönderilmişti' iddialarına sert çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vali Işın, Diyadin ilçesine bağlı Yukarıtütek köyünde yaşanan terör saldırısına ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim sürecine girilmesiyle terör örgütü PKK mensuplarının halkın üzerinde baskı kurup, vatandaşı korkutarak bir partiye oy toplama gayreti içerisine girdiklerini belirtti.

    4 Nisan 2015 tarihinde Doğubayazıt Güngören köyü Kule mezrasında Abdullah Öcalan'ın doğum günü münasebetiyle müzikli etkinlik tertip edildiğini anımsatan Vali Işın, "Buraya HDP mensupları gitti ve bunların gitmesine engel olmadık" diye konuştu.

    Ağrı'da PKK'lılar askere ateş açtı

    Terör örgütü mensuplarının da katılacağı bilgisini edindik"

    Bahar etkinliği altında bir müzikli festivali yapacaklarını düşündüklerini anlatan Vali Işın, şöyle devam etti: "Ancak daha sonra o bölgede bulunan teröristlerin de bu etkinliğe katıldıkları ve burada konuşma yaptıklarını tespit ettik. Bu konuşmanın da teröristlerden birisi bu seçimde mutlaka herkesin HDP'ye oy vermesi gerektiğini aksi takdirde köylülerin ve muhtarların cezalandırılacağını ifade etmiştir. Dolayısıyla vatandaşlarda bu manada ciddi bir tedirginlik meydana gelmiştir. Vatandaş, özgür iradesiyle oyunu kullanmaktan mahrum hale getirilmeye çalışılmaktadır. En son 10 Nisan 2015 günü Diyadin ilçesi Yukarıtütek köyünde fidan ekimi ya da ağaçlandırma yapılacağı bilgisi bize gelmiştir. Aynı şekilde buraya terör örgütü mensuplarının da katılacağı bilgisini edindik. Vatandaşların buraya toplatılarak seçime yönelik propaganda yapılacağı halkın tehdit edileceği, oy vermeyenlerin cezalandırılacağı şeklinde bize bilgiler intikal etmiştir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yalçın Akdoğan'dan HDP'ye sert çıkış

    "Orada güvenlik tedbiri almaya karar verdik"

    Işın, vatandaşın özgür iradesine ipotek konulmaması için tedbir almaya karar verdiklerini dile getirerek, "Bunun akabinde burada terör örgütü mensuplarının vatandaşın iradesine ipotek koyacak çeşitli eylemlerde bulunmasını engellemek, vatandaşı korkutucu beyanlarda bulunmalarına mani olmak için biz orada güvenlik tedbiri almaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

    CHP Diyadin'e heyet gönderiyor

    "Askerlerimiz sabaha karşı görevlendirilmişlerdir"

    Askeri birliklerin tedbir almak amacıyla orada bulunduklarını vurgulayan Işın, şunları kaydetti: "11 Nisan 2015 tarihinde, olayın meydana geldiği günde askeri birliklerimiz Yukarıtütek köyünde tedbir almak amacıyla sabaha karşı görevlendirilmişlerdir. Oraya hareket ettiklerinde köyün yakınında çadırı fark etmişlerdir. Çadırdaki kişilerin ellerini kaldırarak dışarıya çıkmalarını anons etmişlerdir ancak içeriden bir teröristin uzun namlulu silahla ateş etmesi üzerine güvenlik güçlerimiz buna karşılık vermiştir. Meydana gelen ilk çatışmada bir üsteğmenimiz ve 3 uzman çavuşumuz olmak üzere toplam 4 askerimiz yaralanmıştır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bahçeli'den Ağrı'daki saldırı ile ilgili flaş açıklama

    "Cezmi Budak teröristlerin yanındayken çatışma esnasında vurulmuştur"

    Vali Işın, olayda ölen HDP eski ilçe Başkanı Cezmi Budak'ın, PKK'ya militan devşiren, dağa insan gönderen, lojistik sağlayan ve milislik yaptığına dair ellerinde bilgiler mevcut olduğunu belirterek, "Bir gün önceden PKK militanlarıyla buluşmak üzere Yukarıtütek köyüne gitmiş ve ateş açılan çadırın içinde teröristlerin yanındayken çatışma esnasında vurulmuştur" şeklinde konuştu.

    Ağrı'daki saldırıda helikopterler de isabet aldı

    "Çatışma 14 saat sürmüştür"

    PKK militanlarının daha önceden gelip köye çadır kurduklarını ifade eden Vali Işın, şunları ifade etti: "Askerlerimiz orada toplanacak olan insanlarımızın hem güvenliğini sağlamak hem de teröristlerin oraya gelerek vatandaşa propaganda yapmalarını ve onları korkutmalarını engellemek gayesi ile görevlendirilme yapılmıştır ancak köye gidildiğinde PKK militanlarının zaten köye önceden geldikleri ve çadır kurdukları görülmüştür. Meydana gelen çatışmada helikopterlerimiz görevlendirilmiş ancak PKK'lı teröristler tarafından ağır silahlar ve roketatarlar kullanılmıştır. 25 kişinin olduğunu düşündüğümüz teröristlerin kullandığı mermi ve mühimmat var olan, kullanılabilecek, onların üzerinde taşıyabilecek mühimmatın çok çok üzerinde olduğunu gördük. Çünkü çatışma 14 saat sürmüştür. Bu çatışmada çok silah, mühimmat, roketatarlar ve ağır silahlar kullanılmıştır. Dolayısıyla daha önceden oraya yığınak yaptıklarını düşünüyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP'den Ağrı'daki çatışmayla ilgili ilk açıklama

    Helikopter vuruldu

    Çatışma başlandığında helikopterlerin güvenlik güçlerine yardımcı olmak üzere görevlendirildiğini anımsatan Vali Işın, helikopterlerden bir tanesinin silahından vurulduğunu ve helikopter silahının kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İddialarının tümü yalan ve iftiradır"

    Işın, tespitlerine göre 5 PKK'lı teröristin öldürüldüğünü söyleyerek, şöyle konuştu: "Bir terörist ağır yaralı olarak bizim helikopterimizle taşınarak kent merkezine getirildi. İlk müdahalesinin ardından Erzurum'a sevk edilmiştir. Bizim yaralılarımız çatışma alanında kaldıklarından dolayı helikopterlerle almaya gayret gösterdik ancak teröristlerce yapılan ateş sonucu helikopterlerle alamadık. Civar köylerden gelen vatandaşlar çatışma alanına girdiklerinden dolayı vatandaşlarımız zarar görmesin diye güvenlik güçlerimiz ateş kesmişlerdir. Bunun üzerine askerlerimiz yaralılarımızı bulundukları yerden almaya çalışırken orada bulunan bazı vatandaşlar da yardım etmeye çalışmışlardır. Askerlerimiz aynı zaman da hem yaralı olan askerlerimizi hem de teröristi taşıyarak getirmişlerdir ve helikopterle Ağrı il merkezine getirilmişlerdir. 'Canlı kalkan olarak oraya gidenler tarafından askerler kurtarıldı, askerler orada ölüme terk edilmişti, 15 asker ölüme gönderilmişti' tarzındaki iddialarının tümü yalan ve iftiradır."

    Jandarma özel harekatının son derece eğitimli ve organize olduğunu dile getiren Işın, "Dolayısıyla neyi, nerede yapacağını çok iyi bilmektedir. Yaralı askerlerimizi çatışma bittikten sonra kendi imkanlarıyla taşımışlardır ancak orada bulunan bazı vatandaşlarımız da buna yardımcı olmuşlardır. Aynı şekilde orada yaralı olan terörist, askerlerimiz ve vatandaşlarımız tarafından helikoptere taşımıştır" ifadelerini kullandı.

    "Her türlü tedbiri aldık ve almaya devam edeceğiz"

    Türkiye'de başka bir silahlı gücün olmasının meşru olmadığını vurgulayan Vali Işın, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'de sadece silahlı kuvvetler ya da güvenlik güçlerimiz, polisimiz, jandarmamız ve silahlı kuvvetlerimiz vardır. Burada vatandaşı öldürerek, tehdit ederek ve haraç toplayarak iradesini zorla etkilemeye yönelik hiçbir faaliyete izin verilmeyecektir. Vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri aldık ve almaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın seçimlerde özgür iradesini ortaya koyması için de her tülü tedbiri ortaya koyacağız. Yapılan bu faaliyet tamamen vatandaşlarımıza yönelik yapılmak istenen zorbalık ve cebri tehditleri ortadan kaldırmaya yöneliktir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow