hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cemil Bayık: "Hiç kimse bizi dağlardan indiremez"

    Cemil Bayık: Hiç kimse bizi dağlardan indiremez
    expand

    Alman Die Zeit gazetesine konuşan Cemil Bayık, hükümeti çözüm hedefi ve programı olmamakla suçlayarak, Öcalan'ın taslağının kabul edilmemesini, "savaş hazırlığı olarak değerlendirecekleri" tehdidini yineledi. Seçim öncesinde meselenin netlik kazanması için uğraştıklarını söyleyen Bayık, hükümetin bazı talepleri kabul etmemesi durumuna ilişkin, "Mücadeleyi sürdürürüz, hiç kimse bizi dağlardan indiremez" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alman Die Zeit gazetesinden Onur Burçak Belli ve Özlem Topçu'ya konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, Kobane, çözüm süreci ve ABD ile ilişkilerine ilişkin konuştu.

    PKK'nın Batı'da doğru tanınmadığını, kendi bazı eksik ve hatalarının da olabileceğini söyleyen Bayık, 92-95 yılları arasında kendilerinin de tasvip etmedikleri maksadını aşan eylemler bulunduğunu, köy korucularına yönelik izledikleri politikaları bu hatalar arasında saydı. Bayık, kendilerine düşmanlık besleyen pek çok korucu ile ilişkiye geçtiklerini ve hatalarını düzelttiklerini anlattı.

    Kobane'ye ilişkin soruları da yanıtlayan Bayık, ABD'den yardım almaları konusundaki eleştirilere de yanıt verdi. Bayık, ABD yardımının, Kobane'ye yardım etmemenin IŞİD'e yardım etmek anlamına geleceği noktada gerçekleştiğini ve Amerika ve Avrupa ülkelerinin bu durumu kabullenemeyeceğini söyledi. PKK'nın Kobane'ye savaşçı gönderdiğini de röportajında anlatan Bayık, Kobane'nin en zor günlerini geride bıraktığını, YPG ve YPJ'nin Kobane'nin dışında da savaş yürüttüğünü anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maraş Katliamı anma etkinlikleri yasaklandı

    Türkiye'yi Kobane'de savaşın uzun süre devam etmesini istemekle suçlayan Bayık, AKP'yi Kürtlere darbe vurmak için IŞİD'e destek vermekle suçladı. Bayık, "Türkiye'de Kürt sorununu siyasi olarak çözmek istemediği için Rojava'da Kürtlerin statü elde etmemesi gerekiyor. Dolayısıyla Rojava'da kantonların tasfiye edilmesi gerekiyor. Tasfiye edemese bile, sürekli savaşla kantonları zor durumda bırakarak yeni Suriye'nin şekillenmesinde Kürtlerin rolü olmasını engellemek istiyor. Diğer bir nedeni de Ortadoğu'da hegemonyasını kurmak istiyor. Bunu da Sünni cepheyi geliştirerek gerçekleştirmek istiyor. Sünni cepheyi de DAİŞ temsil ediyor. Yeni bir Osmanlı gücü olmak istiyor Ortadoğu'da" diye konuştu.

    Putin konuştu: "Bugünkü durumdan iki yılda çıkarız"

    "Savaş hazırlığı olarak değerlendiririz"

    AKP'yi "çözüm mantığı, hedefi ve programı" olmamakla suçlayan Cemil Bayık, şunları söyledi:

    "Öyle onlarla anlaşarak bu adımları atmadık. Tek taraflı attık. 40 yıldır mücadele ettiğimiz gücü bilerek bu adımları attık. Pişman da değiliz. Önder Apo'nun hem bize hem Türkiye'ye gönderdiği bir müzakere taslağı var çözüm için. Biz o müzakere taslağını kabul ettiğimizi hem heyete söyledik hem de dün basına açıklama yaptık. 'Hükümetten de tutum değerlendirmesini istiyoruz' dedik. 'Gecikmeden hemen. Eğer hükümet de kabul ederse müzakereler başlar. Eğer kabul etmezse ki orada takvimler verilmiş, bu takvimlerin aşınılması yönünde değerlendiririz ve bunu bir savaş hazırlığı olarak değerlendiririz. Bunu kabul etmeyiz' dedik. Ama şimdi o kararı uygulayamıyorlar. Çünkü seçimler var. Seçimleri kazanıp, anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde edip ondan sonra o kararı uygulamak istiyorlar. Onun için biz de seçim öncesi durumların açığa çıkmasını istiyoruz. Müzakere olacaksa da olmayacaksa da.Türkiye'nin sorunu çözmesi için dünyada hiç kimsenin hiçbir hareketin yapmadığını yaptık. 93'ten bu yana dokuz kez tek taraflı ateş kes ilan ettik. Tek taraflı elimizdeki esirleri bıraktık, ateş kes ilan ettik, savaşı durdurduk, gerillayı kendi mevzilerinden çıkarıp Güney'e çektik. Dünyada hiçbir güç tek taraflı bu adımları atmaz. Mutlaka üçüncü gücün gözetiminde tartışır, imzalar ve öyle hayata geçirir. Biz ne üçüncü gözün gözetiminde bu tartışmaları yaptık. Ne de bu tartışmalarda bir karara vardık karşılıklı. Ne de imzaladık."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hacettepe Üniversitesi'nde skandal

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ABD üçüncü taraf olabilir"

    Çözüm süreci için arabulucu bir üçüncü taraf görüşünü yineleyen Bayık, "Üçüncü bir taraf olmadan dünyada hiçbir sorun çözümlenemez ve çözümlenmemiştir. Türkiye en çok ABD'ye güvenir. ABD olabilir" dedi.

    "ABD Kürtler olmadan Ortadoğu'da politika yapamaz"

    ABD'nin Ortadoğu'da "Kürtler olmadan politika yapamayacağını" ileri süren Bayık, IŞİD'e karşı koalisyonun Kürtler ile ilişkide olmadan başarılı olamayacağını söyledi.

    Bayık, Türkiye hükümetinin bazı talepleri kabul etmemesi durumunda ne yapacakları yönündeki soruya, "Kabul etmezse biz mücadeleyi sürdürürüz. Dört yüz yıl da olsa yine sürdürürüz. Hiç kimse bizi mücadeleden alı koyamaz hiç kimse bizi dağlardan indiremez" yanıtını verdi.

    Die Zeit'in, "çözüm olması" halinde siyaset yapıp yapmayacağı sorusuna da, "E ne yapacağım ben başka? PKK'de emekli yoktur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarsuvat: Aziz Yıldırım tehlike altında

    900 yıldır çürümeyen beden artık görülemeyecek

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow