hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güney Kore'ye "Türkiye'ye gaz verme" çağrısı

    Güney Koreye Türkiyeye gaz verme çağrısı
    expand

    Türkiye'de barışçıl protestolarda polisin ateşli bir silahmışçasına kullanarak, aralarında çocukların da bulunduğu pek çok göstericinin ölümüne neden olduğu biber gazıyla ilgili yeni bir kampanya başladı. Hak örgütleri, meslek kuruluşları, işçi sendikalarının öncülük ettiği kampanya ile Türkiye'ye biber gazı kartuşu ve gaz bombası ihraç edecek olan Güney Kore'ye, Wassenaar Düzenlemesi hatırlatıldı ve "Türkiye'ye gaz verme" çağrısında bulunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Af Örgütü, 15 Aralık 2014'te Güney Koreli bir firmanın ürettiği yaklaşık 1,9 milyon adet biber gazı kartuşu ve gaz bombasının Türkiye'ye sevkiyatının yapılacığını ve sevkiyatın ilk bölümünün Ocak ayının ortasında Türkiye hükümetine teslim edileceğini açıkladı.

    Polisin biber gazı kapsülüyle vurduğu Berkin Elvan öldü

    Son yıllarda Türkiye hükümetinin her barışçıl gösteriye polis şiddeti ve biber gazı ile yanıt verdiği bu teçhizatın sıklıkla kötüye kullanıldığını belirten hak kuruluşları, meslek odaları ve işçi sendikaları da bir kampanya başlatarak, Güney Kore'ye çağrıda bulundu. Çağrıya, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, Gündem Çocuk Hakları Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği, İstanbul Tabipler Odası, İstanbul LGBTT, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), KAOS GL, Taksim Dayanışması, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği öncülük etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, biber gazı kapsülüyle çocuk ölümünden mahkum

    "Biber gazı kapsülüyle vurularak öldürüldü" iddiası

    Türkiye'nin bu konudaki sicili hatırlatılan kampanya çağrısında polisin biber gazı bombalarıyla göstericileri hedef aldığı belirtilerek, Gezi Parkı eylemleri sırasında 15 yaşındaki Berkin Elvan ile 22 yaşındaki Abdullah Cömert'in de aralarında bulunduğu en az 4 kişinin bu şekilde başından vurularak öldürüldüğü hatırlatıldı. Kampanya çağrısında bazıları çok ciddi olmak üzere 8 binden fazla kişinin polisin uyguladığı şiddetle yaralandığı vurgulandı.

    Biber gazı kapsulüyle öldürülen Abdullah Cömert davasında hakimler uyudu

    Kampanya çağrısında şunlar ifade edildi:

    "Türkiye yetkilileri bu tür eylemlerin bir daha yaşanmayacağını güvence altına alıncaya ve güvenlik güçlerinin geçmişte gerçekleştirdiği hak ihlallerine yönelik kapsamlı, tarafsız ve bağımsız soruşturmalar yürüteceğini taahhüt edinceye kadar, ülkeye biber gazı ve diğer öldürücülük düzeyi az silahların sevkiyatı durdurulmalıdır. İnsan hakları savunucuları olarak Wassenaar Düzenlemesi'nin katılımcılarından olan Güney Kore yetkililerini, Türkiye’ye bu tür silahların sevkiyatını durdurmaya çağırıyoruz. Sorumluluk sahibi hiçbir hükümet, bu şartlar sağlanana kadar, Türkiye yetkililerine barışçıl protestoları bastırmak amacıyla kullanılan bu araçları sağlamamalıdır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halen devam eden ve 20 bin civarında imza atılan kampanya, "KoreBizeGazVerme!" etiketiyle Change.org adlı internet sitesinde devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow