hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP, Erdoğan'ın sözlerine yargıya taşıdı

    HDP, Erdoğanın sözlerine yargıya taşıdı
    expand

    40 kişinin öldüğü Kobani protestoları sonrasında suçlamaların hedefine oturan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında yargıya başvurdu. Partiden, Erdoğan'ın, HDP'yi hedef alan, "Bir haftada 40'a yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunların katili kim? Bunların katili sokağa çağrı yapan malum muhalefet partisidir. Onun başıdır, başlarıdır" sözlerinin yargıya taşındığı açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kobani protestolarında 40 kişinin ölmesinin ardından, Twitter üzerinden gösteri çağrısını yaptığı için suçlamaların hedefine oturan HDP'den açıklama geldi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş'ın imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Kürt halkı ve demokratik kamuoyunun, sivil itaatsizlik, basın açıklamaları, yürüyüşler ve benzeri şekillerde demokratik haklarını kullanarak eylem yapmak için sokağa çıktığı belirtildi. Beştaş, eylemlerin amacının Kobani'de var olan katliam tehdidine dikkat çekmek ve koridor açılması talebini vurgulamak olduğunu ifade etti.

    Kolluk güçlerinin davranışlarına ve kitlelere yönelik tutuman dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi:

    "İlk anlardan itibaren kolluk güçleri ve ve kolluk güçleriyle birlikte hareket eden, onların yönlendirdiği güçlerin saldırıları ne yazık ki ölümlere, yaralanmalara ve çeşitli tahribatlara yol açtı. Böylesi süreçlerde teskin edici rol oynaması, can kayıplarının faillerinin araştırılması için çaba göstermesi gereken hükümetin yaptığı açıklamalar ise partimizi hedef göstermekten öteye geçmedi. Bu kapsamda, hükümet üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekten kaçındı. Bunun yerine bir kez daha, hükümet talimatı ile görev yapan yargı mercilerinin ve basın yayın organlarının rolü ön plana geçti."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada, hükümete de yaşanan ölümler, zorla kaybetme girişimleri, yargısız infazlar ve yaralanmaların sorumluları ve faillerini araştırmak yerine HDP'yi hedef gösteren söylemlerde bulunma eleştirisi yöneltildi. Açıklamada, "Hükümetin söylemlerini talimat kabul eden köşe yazarları ve yayın kuruluşları ise tarafsızlık ve gerçeklikten uzak haber anlayışları ile kalemlerini partimize ve yöneticilerine hakaret etmek amaçlı kullandı. Süreç boyunca Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere hükümet yetkilileri tarafından partimize ve yöneticilerine yönelik tehdit ve hakaret içeren birçok söz söylendi, yazıldı. Kimi köşe yazarları ve basın yayın organları, halkları kin ve düşmanlığa sevk edecek, ayrımcılık yaratacak yazılara yayınlarında yer verdi" denildi.

    HDP'ye ve yöneticilerine yönelik tehdit ve hakaretlerle ilgili yasal süreç başlatılacağı ifade edilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gümüşhane'de katıldığı toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, HDP'yi hedef gösteren ''Bir haftada 40'a yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunların katili kim? Bunların katili sokağa çağrı yapan malum muhalefet partisidir. Onun başıdır, başlarıdır" sözlerinin yargıya taşındığı belirtildi. Açıklama ayrıca bazı gazete ve TV'ler ile gazetecilerin Twitter hesapları üzerinden HDP'ye yönelttikleri hakaret ve tehditlerle ilgili şikayette bulunulduğu anlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genç gazeteci adayı Kobani'de öldürüldü

    Demirtaş, Öcalan'ın talebini açıkladı

    Erdoğan: "ABD, Türkiye'ye rağmen yardım yaptı"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow