hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Boğaz çıkışında batan mülteci teknesi Florya'dan yola çıkmış

    Boğaz çıkışında batan mülteci teknesi Floryadan yola çıkmış
    expand

    İstanbul Boğazı'nın Karadeniz çıkışında dün yaşanan ve 24 kişinin ölümüne 13 kişinin de kaybolmasına yol açan "kaçak göçmen teknesi"ni arama çalışmaları devam ederken faciaya ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. CNN TÜRK muhabiri Murat Can Bilgincan da arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin son durumu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilgincan şunları söyledi:

    "AFAD, ekipleri tarafından koordine edilen arama kurtarma çalışmaları Rumeli Feneri açıklarında devam ediyor. Sahil Güvenlik ekipleri, kıyı güvenliği ekipleri ve gönülüler katılıyor. Çalışmalar 3 koldan, havadan karadan denizden kurtarma çalışmaları devam ediyor. Denizden 8 bot ve 7 dalgıç arama çalışmalarına katılırken, havadan da 1 kurtarma uçağı ve helikopter destek veriyor. Karadan ise AFAD'a bağlı 14 kişilk bir ekip kıyıları kontrol ediyor, herhangi bir bedenin karaya vurup vurmadığını kontrol ediliyor.

    Düne ilişkin rakamlarda değişiklik yok. Ulaşılan bedenlerin üzerinde can yelekleri var. Bunun onların batmasını engellediği, ancak üşümelerini ve donmalarını engellemediği düşünülüyor. Kayıp 13 kişinin ise üzerlerinde can yeleğinin bulunduğu ve bu nedenle suyun altına inmiş olabilecekleri ihtimali üzerinde duruluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gönüllüler sonar cihazlarla denizin altının aranması gerektiğini belirtiyor. Sonar cihazlar arama yapıyor ancak gönüllüler daha fazla denizin altının aranması gerektiğini söylüyorlar."

    FACİAYA İLİŞKİN AYRINTILAR

    Türkiye, mahsur kaldıkları madende 1 haftadır kendilerine ulaşılamayan Ermenekli madencilerin üzüntüsünü yaşarken dün İstanbul’dan yeni bir felaket haberi gelmişti. İstanbul Boğazı’nın Karadeniz çıkışında bulunan Rumeli Feneri’nin açıklarında batan ve içinde çok sayıda kaçak göçmenin bulunduğu bir tekne vardı. Sabahın ilk ışıklarıyla avlanmaya çıkan balıkçılar alabora olan tekneyi, etrafındaki cesetleri ve halen hayatta olan az sayıda göçmeni bulmuş arama kurtarma çalışmaları bundan sonra başlamıştı. Acı verici haberler ve olayın tüyler ürperten detayları gün içinde peş peşe geldi. 7-8 kişilik olduğu tahmin edilen küçük bir tekneye 40’ın üzerinde insan tıkıştırılmıştı… Teknedeki çocukların bir kısmına yetişkinlerin kullandığı ve dolayısıyla kendilerine büyük gelen can yelekleri, bir kısmına Çin malı ‘şişme’ can yelekleri verilmiş, dolayısıyla bunlar pek işe yaramamıştı… Ölenlerin çoğu çocuktu… Ve onlarca kişi hala kayıptı…

    İstanbul Boğazı'nda tekne battı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önce 24 cenazeye ulaşıldığı açıklandı. Sonra bu sayı 21’e indi! Akşamüstü saatlerinde İstanbul Valiliği yeniden sayıyı 24’e çıkardı: “18.00 itibariyle 6 kazazede sağ olarak kurtarılmış, 24 kazazedenin cansız bedeni denizden alınmıştır.” Kayıp 13 kişi halen aranıyor… Bunların arasında Türk kaptan da var.

    İnsan tacirleri rotayı mı değiştirdi?

    Bu korkunç kazaya ilişkin başka bazı ayrıntılar ise bugünkü gazetelerde yer aldı. Hürriyet gazetesinden Eyüp Serbest ve Fırat Alkaç da ölüm yolculuğuna çıkarılan Afgan mültecilerin rotasının izini sürdü. Serbest ve Alkaç’ın bugünkü Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerine göre, önceki gece yarısı Florya sahilinden 12 metrelik Torun isimli tekneye 7’si kadın, 12’si çocuk, 23’ü yetişkin erkek tam 42 Afgan bindi. Avrupa’ya gitmek istiyorlardı ve kendilerini Romanya’ya bırakmayı vaat eden insan tacirlerine kişi başı 7 bin Euro ödemişlerdi. Parası olanlar can yeleği de satın almışlardı. Çocukların üzerinde şişme, Çin malı can yeleklerinden vardı. Tekne gece yarısı hareket etti.

    Ne telsiz, ne de radar...

    Her göçmen teknesinde olduğu gibi, para edebilecek tüm aletler sökülmüştü. İnsanların hayatını kurtarabilecek telsizi ve radarı bulunmayan tekne, hiçbir ışığını yakmadan ilerledi. İstanbul Boğazı’nı aşarak Karadeniz’e açıldı. Romanya’ya gitmek üzere burnunu batıya çevirince dalgaları bordasından almaya başladı. Saat 05.00 sıralarında gelen büyük bir dalgayla tekne Rumeli Feneri’nin yaklaşık 3 deniz mili açığında alabora oldu.

    İlk ihbarda yerleri tespit edilemedi

    Saat 05.30’da avdan dönen balıkçılar denizin üzerindeki cesetleri fark etti. Durumu telsizle Sahil Güvenlik’e bildirdiler. Sahil Güvenlik teknesi gidip bölgeyi kontrol etti ancak bir şey göremedi. Geri döndü. Balıkçı tekneleri saat 07.30’da denizin üzerinin cesetle dolu olduğunu fark etti. İlk etapta 6 kişi sağ olarak kurtarıldı. Hepsi yetişkin erkeklerdi. Üzerlerinde can yeleği vardı.

    Boğulmayıp dondular!

    Telsiz çağrıları üzerine olay yerine hemen Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü botları sevk edildi. Sonra 24 kişinin cesetlerine ulaşıldı. Cesetler can yelekleri nedeniyle suya gömülmemişti, hepsi soğuk suda donarak ölmüşlerdi. Hava aydınlandıktan sonra facianın boyutları daha net ortaya çıktı. Denizin yüzeyi kayıp insanlardan arta kalan eşyalar ile doluydu.

    Ölenlerin çoğu çocuk

    Kurtarma çalışmalarına katılan balıkçılar gördükleri manzarayı anlattı:
    - Kaptan Ali Saruhan: “Ölenlerin çoğu çocuklar. Rüzgâr çok kötü etkiliyor. Tekne küçük bir tekne, bildiğiniz sandal. İçine 40 kişi koymuşlar. Dehşeti gördük.”

    - Kaptan Kadir Sert: “Can yelekleri vardı. Ancak her yer cesetti. Bebekler, çocuklar... 15-20 cesedi biz çıkardık. Bunu yapanları divan-ı harbe vermek lazım...”

    Arama çalışmaları devam ediyor

    Rumeli Feneri açıklarında 43 kaçak göçmenin bulunduğu teknenin batması ile ilgili ulaşılamayan 13 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Gece boyunca deniz yüzeyinden yapılan aramalara sabah saatlerinde uçak ve helikopterler de destek verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün batan 12 metre boyundaki Torun adlı teknenin Romanya'ya gitmeye çalıştığı belirtilmişti. İçinde bir Türk  kaptan ile 43 Afganistanlı kaçak göçmenin bulunduğu tekne henüz belirlenemeyen nedenle batmıştı. Batan teknedeki kaçak göçmenlerden 24'ünün cansız bedenine ulaşıldı, 6 kişi ise denizden sağ çıkarıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow