hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tekvin Nedir? Tekvin Sıfatı Ne Anlama Gelir?

    Tekvin Nedir Tekvin Sıfatı Ne Anlama Gelir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Tekvin kelimesi Allah'ın yerdeki ve gökteki her şeyin yaratıcısı olduğunu ifade etmektedir. Tekvin kelimesinin sözlük anlamının ise meydana gelmek ve olmak anlamına sahip olduğu bilinmektedir. Genel olarak ise tekvin kelimesinin bir şeyi yoktan var etmek manasında kullanıldığı ifade edilebilmektedir. Tekvin sıfatının tasavvufta kullanıldığı bilinen bir terim olduğu da söylenebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Tekvin Nedir?

     Tekvin, fıkıh ilminde sıklıkla karşılaşılmakta olan bir terim olma özelliğine sahiptir. Tasavvufi bir terim olarak kullanıldığı bilinen tekvin sıfatının, bir şeyi yoktan var etmek manasına geldiği de bilinmektedir. Allah'a mahsus olan zati sıfatlardan birisi de tekvin olarak ifade edilebilir.

     Bir şeyi herhangi bir örneği olmadan ve benzersiz bir şekilde yoktan var etmek anlamına gelmektedir. Allah'ın gücü her şeye yeter ve bir şeyin olmasını istemesi halinde ol der ve olur. Allah'ın kudreti ve gücü her şeye yeter. 

     Tasavvufta da Allah'ın tekvin sıfatının farklı şekillerde yorumlandığını söylemek mümkün olmaktadır. Allah'ın tekvin sıfatıyla yarattığı çeşitli alemler bulunmaktadır. Kuran'ı Kerimde de birçok ayette Allah'ın tekvin sıfatlarıyla ilgili ifadeler yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Allah'ın sürekli yaratma halinde olduğu ve insanların henüz hiç görmediği ve bilmediği şeyleri yarattığını da bildirmektedir. Sonsuz yaratma kudreti sadece Allah'a mahsustur. Buna bağlı olarak da sadece Allah'a ibadet eder ve bağışlanma dileriz. 

     Tekvin Sıfatı Ne Anlama Gelir?

     Tekvin sıfatı, Allah'ın sıfatlarından birisi olarak bilinmektedir. Tekvin kelimesinin var etme, yaratış, yaratma ve oluşturma anlamına geldiği ifade edilebilir. Aynı zamanda meydana getirmek, yaratmak ve var etmek manasında bir sıfat olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır.

     Tekvin sıfatının Allah'ın kaim ezeli bir sıfatı olarak bilinmektedir. Yokluktan varlığı çıkarma anlamına gelmekte olan tekvin sıfatının Allah'ın diğer fiili sıfatlarını ihtiva etme özelliğine sahip olduğu da söylenebilmektedir. 

     Tekvin sözcüğü, kevn kelimesinden türetilmiş olan ve dilimize Arapçadan geçmiş olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Kevn kelimesinin var olmak manasına sahip olduğu ifade edilebilir. Tekvin kelimesi ise bir şeyin yoktan var edilmesi anlamına gelmektedir.

     Allah'ın zati ve subuti sıfatları olduğu bilinmektedir. Sadece Allah'a mahsus olarak ifade edilebilen fiillerin zati sıfatlar olarak nitelendirilmesi mümkün olmaktadır. Bu sıfatlar arasında yer alan zati sıfatlardan birisi de tekvin sıfatı olarak bilinmektedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Allah'ın Tekvin Sıfatı 

     Tekvin sıfatı, Allah'ın zati sıfatlarından birisi olarak bilinmektedir. Bir şeyin benzersiz ve örneği olmadan yoktan var edilmesi anlamında kullanılmakta olan bir sıfattır. Allah'ın tekvin sıfatı sadece Allah'a mahsus olarak ifade edilebilen zati sıfatlar içerisinde yer almaktadır

     İslam dininde de tekvin sıfatının oldukça önemli bir yere sahip olduğu ifade edilebilmektedir. İslam inancına göre ise Allah birdir ve her şeyin kaynağı Allah'tır. Sonsuz yaratma kudretinin ise sadece Allah'a mahsus olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. Tüm insanlıkta tekvin sıfatının bir tezahürü niteliğindedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow