hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Facebook, Twitter, Instagram... Paylaşım çılgınlığı bitmiyor...

    Facebook, Twitter, Instagram... Paylaşım çılgınlığı bitmiyor...
    expand

    Facebook’ta, Twitter’da, Instagram’da ve Snapchat’te sürekli bir paylaşım halindeyiz. Paylaşmazsak, kendimizi ifade etmezsek bir şeylerden geri kalacağımızı, unutulacağımızı hissedebiliyoruz, zaman zaman da asabiyete bağlıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eren Caner / Cnnturk.com

    İşte bu çılgınca paylaşımların arkasında yatan motivasyonları daha net görebilmek için ABD’nin içerik pazarlama ajanslarından Fractl, 16-64 yaş arası, 2000’den fazla Facebook kullanıcısı arasında bir araştırma yaptı;

    Bu araştırmaya göre Facebook’ta paylaşım yapılan içerikler ve arkasında yatan motivasyonlar şu şekilde,

    1- Eğlence - Arkadaşlarım bu paylaşımımı ilginç bulacak.

    2- Haber - Arkadaşlarım bu paylaşımımla nelere hassasiyet gösterdiğimi öğrenecek.

    3- Değişim - Arkadaşlarım bu paylaşımıma dair beğenme, kızma, üzülme gibi duygu değişimleri yaşayacak.

    4- Eğitim - Arkadaşlarım bu paylaşımımı faydalı bulacak.

    5- Diğer

    Öte yandan, paylaşımların ardındaki sebepler, kadın ve erkek arasında farklılık gösteriyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    • Kadınların %73’ü, erkeklerin %65’i paylaşım yapmanın arkadaşlarıyla bağlantıda kaldığını hissettirdiğini söylüyor. Bunun arkasında muhtemelen, gelen etkileşimlerle oluşan “arkadaşlarım beni takip ediyor” hissi vardır.
    • Kadınların %57’si, erkeklerin %52’si, kendisinin önem verdiği şeylerin arkadaşları tarafından bilmesini istiyor. Ne de olsa genelde toplum için yaşayan bir milletiz.
    • Kadınların %53’ü, erkeklerin %41’i karşı tarafta beğeni, üzüntü ya da kızgınlık gibi bir duygu değişimi yaratmak istiyor. Günlük hayatta da böyle değil miyiz zaten? Sevince çok seviyoruz, kızınca çok kızıyoruz ve laf sokmadan duramıyoruz.
    • Kadınların %16’sı, erkeklerin %19’u arkadaşlarını herhangi bir konu için ikna etmek istiyor. Günlük hayatta da hemen herkes kendisinin haklı olduğunu düşünürken düşüncesini bir temele oturtabilmek, karşı tarafı ikna etmek için uğraşmıyor mu? 

    Kullanıcıların %56’sı Facebook’u günde 2 veya daha fazla sıklıkta kullanıyor. %18’i ise günde birden fazla, %5’i de günde 4’ten fazla paylaşım yapıyor.  

    Sanal gerçeklik önümüzdeki 10 yılda bize neler vaad ediyor?

    İnternette şifre oluştururken bunlara dikkat edin

    Bu paylaşım çılgınlığı hangi noktaya kadar ilerler net bilemiyoruz ama kullanıcıların dikkatini sürekli buralarda tutmak için platformların sürekli bir yenilik içinde olması gerekiyor. Bu konuda ise en başarılısı muhtemelen yine Facebook’tur. Beklenen değişimler gerçekleşmezse, her markanın bir ömrü olduğunu da hesaba katarsak, günümüzün bu gözde markalarının birer birer yaşlılık sürecine gireceğini öngörebiliriz. 

    Bonus: Quintly’nin yaptığı bir araştırmaya göre de Instagram paylaşımlarındaki etkileşim

    geçtiğimiz yıla göre %33 oranında azalmış. Instagram, 2010 yılı gibi popüler olduğunda kullanıcıların kalitesiz fotoğraflarını bile basit filtrelerle kaliteli gösterebilme motivasyonu öne çıkıyordu. Yıllar geçti, fotoğraflar yüklendi, yüklendi ve yüklendi. Beğenildi, paylaşıldı, yorum yazıldı. Çok da fazla bir değişiklik gelmeyince haliyle kullanıcılar bir süre sonra doydu ve platformu daha az kullanır oldu. Bu da etkileşimlerdeki düşüşü getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow