hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    5 ilde yolsuzluk operasyonu: 25 gözaltı

    5 ilde yolsuzluk operasyonu: 25 gözaltı
    expand

    Yolsuzluk, rüşvet ve limanlardaki işlemlerde usulsüzlük iddiasıyla merkezi İzmir olan ve 5 ilde yapılan operasyonda 25 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında 8 TCDD personeli gözaltına alındı. Ulaştırma Denizcilik Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım da operasyonu "Zamanlaması manidar" sözleriyle yorumladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir liman işletmelerindeki ihalelerde ve işlemlerde usulsüzlük yapıldığına yönelik soruşturma sonunda 25 kişi gözaltına alındı.

    Liman İşletmelerinde usulsüzlük yapıldığına yönelik bilgiler üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri soruşturma başlattı.

    Ekiplerin yaklaşık 6 ay sonra süren takibinin ardından usulsüzlük yapan kişilerin kimliklerinin belirlenmesiyle operasyona başlandı.

    İzmir ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 5 ilde eş zamanlı yapılan baskınlarda, 25 kişi gözaltına alındı.

    Gözaltına alınanlar arasında İzmir Liman İşletmeleri'nin üst düzey yönetici ve memurlarının da bulunduğu belirtildi.

    Nelerle suçlanıyorlar?

    Gözaltındaki işadamı M.C.B.'nun başında olduğu soyadını taşıyan holdinge bağlı bir şirket denizcilikle ilgili alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirket, jeneratör, forklift, motoryat, üretim, satış ve servis hizmetleri veriyor, Çinli bir şirket işbirliğiyle liman ekipmanları da üretiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şirketin özelleştirme girişimi sonuçsuz kalan İzmir Limanı'nın tevzii, yenileme, genişletme, kapasite artırımı, vinç hizmeti gibi ihalelerini aldığı belirtiliyor.

    Aynı şirket Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Van Gölü başta olmak üzere Türkiye'de çeşitli göllerde taşımacılıkta kullanılan feribot ürettiği de belirtiliyor.

    Operasyon kapsamında şimdi bu şirket ve işadamının, bürokratlar, memurlarla olan ve teknik takibe takılan ilişkilerinin soruşturulduğu öğrenildi.

    37 kişilik liste

    Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'nın 37 kişinin gözaltına alınması talimatı verdiği, ilk günün akşamına kadar 25 gözaltı yapılabildiği de bildirildi. Eski bakan Binali Yıldırım'ın bacanağı C.H.'nin İstanbul'da bulunduğu ve bu ilin Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu'na gözaltına alınması için talimat verildiği de öğrenildi. Ancak mesai saatleri içinde gözaltı gerçekleşmedi.


    Öte yandan İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın 2 Ocak tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ile makamında iki saat görüştüğü de edinilen bilgiler arasında. Ancak bu görüşmenin içeriği konusunda bir açıklama yapılmadı.

    TCDD binasında arama iddiası

    Öte yandan, DHA'nın haberine göre, İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan ihaleye fesat karıştırmak ve limanlardaki işlemlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili sabah saatlerinde TCDD Genel Müdürlük binasında arama yapıldığı ileri sürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCDD'den açıklama: "Genel Müdürlük'te arama yapılmadı"

    TCDD Genel Müdürlüğü'nden de operasyona ilişkin basın açıklaması yapıldı. 8 personelin gözaltına alındığı bilgisinin teyit edildiği açıklamada, soruşturmanın gizliliği nedeniyle soruşturmaya ilişkin basında yer alan haberlerin kendilerince bilinmediği belirtildi. Açıklamada TCDD Genel Müdürlüğü'nde arama yapılmadığı belirtilerek, bu yöndeki haberlerin doğru olmadığı ifade edildi.

    Zanlıların ihalelerde ve işlemlerde usulsüzlükler yapıp istedikleri kişilere verilmesini sağladıkları ileri sürüldü. Zanlıların ifadelerinin ardından yeni kişilerin de gözaltına alınabileceği bildirildi. 

    Binali Yıldırım: "Seçim sürecini sabote etmeye dönük"

    Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuya ilişkin sınırlı bilgiye sahip olduğunu söyleyen Yıldırım, elde edebildikleri bilgiye göre soruşturmanın 2011 yılının başında İzmir Limanındaki yükleme boşaltma işleriyle ilgili bir şikayet üzerine başladığını belirtti. Yıldırım, operasyonun yerel seçimin hemen öncesinde yapılmasını eleştirerek, şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "2011 geçmiş, 2012 geçmiş, 2013 bitmiş. 2014'ün başında böyle bir operasyon kararı veriliyor ve bu uygulanıyor. Ben bunu halkımızın takdirine sunuyorum ve bunu çok anlamlı buluyorum. Zamanlaması yönünden anlamlı buluyorum. Şüphesiz bir yerde usulsüzlük bir yanlışlık varsa bunların ortaya çıkması hepimizin ortak arzusu. Ama bunları ortaya çıkarmak için 3 yıl niye beklendi? Bu soruyu soruyorum. Neden seçimin hemen başlangıcında yapıldı? Bunu da soruyorum. Eğer suçu önlemekse yargı mensuplarının görevi ise 3 yıl suç işlenmesine neden seyirci kalındı, neden göz yumdular?"

    Yıldırım bir soru üzerine de "En hafifinden bir seçim sürecini sabote etmeye, yanlış algı oluşturmaya yönelik bir faaliyet bu" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2011 seçimlerine 20 gün kala da İzmir'de belediyeye operasyon yapıldığını ve o seçimin kendilerine bir maliyeti olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Aynı şeyler tekrarlanıyor" diyerek, "Suçla mücadele edelim derken suçu teşvik eden bir anlayışla hukuk tesis edilmez. Hukuk devleti ilkelerine de uymaz" yorumunda bulundu.

    Binali Yıldırım'ın yakını da gözaltında mı?

    Şüphelilerin gözaltına alınma biçimlerini eleştiren Yıldırım, böyle devam etmesi durumunda kamu adına iş görenleri kaybedeceklerini, eşya alım ihalesi bile yapılamayacağını ileri sürerek, "Kusur bulmak en kolay iştir. Ama iş yapmak ortaya bir ürün koymak önemli olan budur" diye konuştu.

    Yıldırım, bir yakınının da operasyonda gözaltına alındığı iddiasına yanıt verdi. Yıldırım, "Benim bilgim yok. Onu da burada duydum. Kendisiyle de görüşmedim ama böyle bir şey var mı yok mu, alındı mı verildi mi bilmiyorum. Şu anda İzmir'de 24 kişi olarak görünüyor" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow