hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Damla Doğan Damla Doğan

    Bir daha Özgecanlar ve Ferhundeler ölmesin diye

    06.05.2015 Çarşamba | 20:22Son Güncelleme:

    Onun adını Özgecan Aslan cinayetinden bir ay sonra duymuştuk ilk kez. Sokak ortasında onlarca adam tarafından dövülerek öldürülmüştü yok yere. Bugün onun katilleri cezalarını aldı. Darısı Özgecan'ın katillerinin başına...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özgecan 19, Ferhunde 27 yaşındaydı öldüğünde. Özgecan psikolog olmak istiyordu, Ferhunde öğretmen.Ama ikisi de melek oldu. Yok yere... Hani acının dili, dini, ırkı olmaz derler ya o misaldi işte.Özgecan Mersin'de, Ferhunde Afganistan'ın başkenti Kabil'de öldürülmüştü. İkisi de canımızı aynı derecede yaktı, içimizi acıttı, ta en derinden...

    Bir daha Özgecanlar ve Ferhundeler ölmesin diye

    ****

    Tarih 19 Mart 2015'ti.Ferhunde Kabil'de bir caminin önünde muska satan bir adamla tartışmaya başladı. Muska alanlara "bunları almayın bunların İslam'da yeri yok" demişti görgü tanıklarına göre. Ama belki de en büyük hatasıydı bugüne kadar. Adam "Bu kadın Kuran yaktı" diye bağırmaya başlayınca neye uğradığını şaşırdı Ferhunde. Bir anda kalabalık üzerine çullandı. Ne gören vardı ne duyan. Ama olan oldu.Ferhunde saatlerce dövüldü. Yerlerde sürüklendi. Linç edildi. Yetmedi. Üzerinden arabayla geçildi. Öldü. Yine yetmedi. Cansız bedeni ateşe verildi. Ardından da bir nehre atıldı. Üstelik orada olan onlarca polis tüm olan bitene müdahale etmedi. Belki ibret-i alem olsun diye düşündüler, belki gerek görmediler. Tek bir adamın sözü yüzünden... Bir kadın sokak ortasında katledildi. O anları da onlarca kişi film izler gibi izledi. An be an kameraya çekenler oldu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ***

    Kadına yönelik şiddetin sembolü oldu Ferhunde bir anda. Güldünya gibi... Ayşe Palalı gibi... Onun cansız bedeninin taşındığı tabutu kadınlar sırtladı. Aynı Özgecan gibi... Cenazesi son yılların en büyük gösterilerinden birine dönüştü."Ben de Ferhunde'yim" diyen binler sokağa döküldü. Üstelik sadece Afganistan'da değil. Dünyanın dört bir yanında... Hepsinin yüzünde kırmızı boyalar ve maskeler...  Ferhunde'nin son anlarında, akan kanından yüzünün kıpkırmızı oluşunu dünyaya haykırmak için..

    Bir daha Özgecanlar ve Ferhundeler ölmesin diye

    ***

    Bugün sadece Ferhunde için değil, insanlık için bir karar geldi Afganistan'dan.Ferhunde'yi linç eden 49 kişi hızla yargılandı.Sadece 4 günde biten duruşmalarda 4 kişi idam cezasına çarptırıldı. 8 kişi 16 yıl hapse mahkûm edildi. 18 kişi ise suçsuz bulundu. Şimdi gözler Pazar gününde. O gün Ferhunde'nin ölümünü seyreden 19 polisle ilgili karar açıklanacak. Mahkeme belki de emsal kararlar verecek. Ama bugün mahkemeden çıkan bir karar daha vardı. Boğazları düğümleyen... “Ferhunde'nin Kuran yaktığına dair hiçbir kanıt bulunamadı” dedi mahkeme.